Euronews: Imigranți din Republica Moldova au intrat ilegal în Franța cu pașapoarte false. Grupul infracțional, organizat de un cetățean român

Publicat: 25 02. 2021, 18:37
Actualizat: 25 02. 2021, 18:39
Foto: Unsplash.com/ caracter generic

Forțele de poliție europene spun că au demontat o vastă rețea criminală care exploata lucrătorii imigranți  din Franța.

Între 100 și 150 de muncitori din construcții din Republica Moldova au fost introduși ilegal în Europa pentru a lucra pe șantierele franceze, au spus autoritățile.

Grupul infracțional, organizat de un cetățean român care locuia în Franța

Potrivit Euronews, un total de 38 de persoane au fost arestate în Franța, România și Moldova pentru presupusa lor implicare în trafic.

Arestările au fost efectuate în timpul unei „operațiuni” comune în urma unei anchete efectuate de poliția franceză, română și moldovenească, susținută de Europol și de unitatea europeană de cooperare judiciară, Eurojust.

„Rețeaua criminală a înregistrat lucrătorii moldoveni în Franța cu documente românești false, păstrându-și pașapoartele reale drept garanție”, a declarat Europol într-un comunicat.

Raiduri simultane au fost efectuate luni în 51 de locații din cele trei țări – 17 în Franța, 14 în România și 20 în Moldova.

Douăzeci și opt dintre cei arestați se aflau în Franța, în timp ce alte șapte persoane au fost reținute în Republica Moldova și alte trei în România.

Autoritățile au confiscat, de asemenea, „19 vehicule, inclusiv 15 mașini de ultimă generație, 2 motoare cu jet, arme, telefoane [și] aproximativ 100.000 EUR în numerar”, a spus Europol. Unsprezece conturi bancare au fost, de asemenea, înghețate.

 Anchetă asupra rețelei infracționale a început în 2018

O anchetă asupra rețelei infracționale a început în 2018 după ce ofițerii din Franța au interceptat o dubă care transporta zece migranți moldoveni „neregulați”, dintre care unii aveau cărți de identitate românești falsificate.

„Grupul infracțional, organizat de un cetățean român care locuia în Franța, a făcut contrabandă cu cel puțin 40 de cetățeni moldoveni pentru a-i exploata în activitatea de construcții din Franța”, a spus Europol.

„Majoritatea indivizilor aveau un nivel scăzut de educație și, prin urmare, erau mai vulnerabili la exploatare. Lucrau 55 de ore pe săptămână pentru 60 EUR pe zi.”

Eurojust a adăugat că lucrătorilor ilegali li s-a plătit salariul minim francez, dar că orele lor de lucru săptămânal au depășit cu mult suma legală, „subcotând concurența loială în sectorul construcțiilor”.

Companiile mari din sectorul construcțiilor și renovării au fost, de asemenea, implicate în acest sistem „extrem de profitabil” și „criminal”, a spus agenția de poliție a UE, cu profituri ilegale estimate la aproape 14 milioane de euro.

Proprietarul român al mai multor companii franceze de construcții a fost printre cei arestați.

Echipa de anchetă comună a fost înființată și sprijinită financiar de Eurojust anul trecut, au declarat într-un comunicat.

Poliția română a adăugat că rolul său în operațiune a fost sprijinul din partea Direcției Operațiuni Speciale a țării.