Prima pagină » Actualitate » Europarlamentarii români, solicitați să voteze împotriva adeverinței electronice verzi

Europarlamentarii români, solicitați să voteze împotriva adeverinței electronice verzi

Europarlamentarii români, solicitați să voteze împotriva adeverinței electronice verzi

CASD (Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept) a solicitat sâmbătă tuturor europarlamentarilor români să voteze împotriva adeverinței electronice verzi, deoarece „ar încălca drepturile și libertățile garantate de tratatele UE și de convențiile ratificate de România”.

Prin adeverința verde, cetățenii UE vor fi înregistrați dacă au primit vaccin, au fost testați de COVID sau au fost infectați cu virusul, obiectivul fiind facilitarea exercitării dreptului la liberă circulație în spațiul UE.

„Nu dați motive în plus de revoltă împotriva UE”

CASD susține însă că dreptul la liberă circulație va fi condiționat de primirea unor vaccinuri în fază de testare, ceea ce încalcă Tratatul UE.

„Prin aderarea României la Uniunea Europeană, cetățenii români au sperat că vor trăi într-o comunitate în care drepturile și libertățile lor fundamentale vor fi garantate și respectate, iar circulația în spațiul Uniunii Europene va fi liberă și necondiționată”, a arătat CASD în solicitare.

“În contextul scăderii continue a încrederii în Uniunea Europeană, nu dați motive în plus de nemulțumire și revoltă împotriva Uniunii Europene prin votarea acestui “certificat verde”, care va condiționa dreptul la libera circulație inclusiv al cetățenilor români.

Mai mult, este inacceptabil ca reprezentanții aleși ai cetățenilor români în Parlamentul European să voteze ca cetățenii români să fie obligați, prin presiune sau condiționare, să se vaccineze cu vaccinuri experimentale care le pot pune sănătatea și viața în pericol.

„Vă rugăm să protejați libertățile cetățenilor UE”

Nu puneți în pericol viitorul Uniunii Europene, profanând unul dintre pilonii ei fundamentali: libera circulație în spațiul Uniunii Europene!

Toți membrii Parlamentului European, indiferent de naționalitate, au devenit de la momentul acceptării mandatului de europarlamentari reprezentanții tuturor cetățenilor statelor membre ale UE, trebuind să își exercite mandatul cu bună-credință și în interesul cetățenilor Uniunii, iar prin actele pe care le adoptă să respecte și să apere drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor din Uniunea Europeană.

Pentru toate aceste motive arătate, vă solicităm să protejați drepturile si libertățile fundamentale ale cetățenilor Uniunii Europene, inclusiv a celor români, și să votați împotriva instituirii la nivelul UE a “adeverinței electronice verzi””, a concluzionat CASD.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat în luna ianuarie o Rezoluție, potrivit căreia “statele membre și Uniunea Europeană sunt îndemnate: să se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea nu este obligatorie și că nimeni nu este presat politic, social sau altfel să se vaccineze, dacă nu dorește să facă acest lucru”.

„Regulamentul presează cetățenii să se vaccineze”

Din propunerea de Regulament se prevede, însă, că adeverința de vaccinare, respectiv adeverința de testare se eliberează unei persoane căreia i-a fost administrat un vaccin împotriva COVID-19, respectiv persoanei care a efectuat un test pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, în mod automat sau la cererea persoanei în cauză.

Or, “administrarea unui vaccin sau a unei testări medicale fără consimțământul liber și în cunoștință de cauză a persoanei vizate încalcă Convenția de la Oviedo. CEDO a statuat în jurisprudența sa că vaccinarea obligatorie reprezintă o ingerință în exercitarea dreptului la viață privată.

În fapt, întregul Regulament este în contradicție flagrantă cu recomandările Adunării parlamentare a Consiliului Europei din 27.01.2021, deoarece presează cetățenii europeni să se vaccineze sau să se testeze contrar voinței lor pentru a-și putea exercita un drept, precum este dreptul la liberă circulație”, arată documentul înaintat europarlamentarilor.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele