Traian Băsescu consideră că în spatele vaccinului AstraZeneca stau decizii politice care nu au nimic comun cu știința. Europarlamentarul Traian Băsescu spune că s-au făcut mai multe greşeli în comunicare.
Din cauza lipsei de comunicare din partea specialiştilor pe problemele cu vaccinul AstraZeneca, s-ar fi ajuns la decizii politice.
„Cu vaccinul AstraZeneca e o problemă la nivelul Europei. Multe ţări au renunţat la restricţii pe AstraZeneca, iar altele încearcă prin decizii politice să spună cine se vaccinează.
Să ne aducem aminte că atunci când a fost lansat vaccinul, nu era recomandat celor peste 65 de ani. Acum aceştia se vaccinează, dar nu se mai vaccinează cei între 20 şi 30 de ani. Deci lumea bâjbâie, sunt decizii politice şi nu ştiinţifice.
De ce? Pentru că modul în care au fost realizate aceste vaccinuri nu a permis testarea lor 4-5 ani de zile, pentru a se descoperi totul despre ele.
Şi atunci s-au băgat oamenii politici, şi în Franţa, şi în Danemarca, şi peste tot. Unii au spus că dacă au avut două incidente la oameni cu vârsta între 20 şi 30 de ani, sau doi de 18 ani, atunci nu se va mai vaccinează între 16 şi 30 de ani. Sunt decizii politice, care nu au nimic comun cu ştiinţa”, a declarat Traian Băsescu la postul România TV.
Preţul vaccinurilor ar putea fi un factor care să fi determinat avalanşa de critici asupra vaccinului produs de Universitatea Oxford, subliniind că „industria Pharma nu este lipsită de jocuri de acest tip”.
„Eu v-aş arăta următorul lucru. Fără să fiu un suporter al vaccinului AstraZeneca, el este un vaccin finanţat de UE. A plătit UE, deci şi românii, 600 de milioane pentru cercetare la Universitatea Oxford pentru acest vaccin.
Două lucruri sunt foarte importante: costă 1,87 euro şi, şi asta nu e poveste, am fost la dezbaterea în care au spus că pun la dispoziţie licenţa de producere a vaccinului tuturor ţărilor care au linie de producţie vaccin Oxford AstraZeneca.
Deci AstraZeneca costă 1,87 euro. Doar mă întreb, nu o fi o bătălie împotriva acestui vaccin care este destinat să ajungă gratis în orice ţară din lume care îl poate produce, inclusiv România? Dacă ne punem la punct linia de producţie de la Cantacuzino, am putea produce AstraZeneca aici.
Până la sfârşitul săptămânii trecute, în Europa şi în mod deosebit în Marea Britanie, s-au făcut 30 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca. Au fost 222 de cazuri de tromboze.
La 30 de milioane de doze de vaccin. Ştiţi cât înseamnă? 0,00074. Deci incidenţa în raport cu numărul de vaccinuri este foarte scăzută. Dar mă tem că acest vaccin trebuie distrus propagandistic, pentru că se vinde prea ieftin, iar industria Pharma nu este lipsită de jocuri de acest tip.
Aflăm că medicamentele tradiţionale nu mai sunt bune, noile medicamente de cinci ori mai scumpe sunt bune, şi aşa mai departe”, a mai zis Băsescu pentru sursa amintită.