Prima pagină » Actualitate » Date Eurostat: Angajații români, locul doi la numărul de ore muncite, dar „salariile rămân printre cele mai MICI din Europa”

Date Eurostat: Angajații români, locul doi la numărul de ore muncite, dar „salariile rămân printre cele mai MICI din Europa”

Date Eurostat: Angajații români, locul doi la numărul de ore muncite, dar „salariile rămân printre cele mai MICI din Europa”

Românii se numără printre europenii care lucrează cele mai multe ore săptămânal, arată datele publicate recent de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În 2023, durata medie a programului de lucru săptămânal pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 64 de ani din Uniunea Europeană a fost de 36,1 ore.

Conform Eurostat, există variații considerabile între statele membre UE în ceea ce privește numărul de ore lucrate săptămânal. Grecia conduce cu un total de 39,8 ore lucrate pe săptămână, urmată îndeaproape de România cu 39,5 ore, Polonia cu 39,3 ore și Bulgaria cu 39 de ore.

La polul opus, Olanda au înregistrat cea mai scurtă săptămână de lucru, cu o medie de 32,2 ore. Austria și Germania urmează, cu 33,6 ore și, respectiv, 34 ore lucrate săptămânal, conform Agerpres.

În cadrul Uniunii Europene, sectorul economic cu cea mai lungă săptămână de muncă a fost cel al agriculturii, silviculturii și pescuitului, cu o medie de 41,5 ore săptămânal. Alte sectoare cu săptămâni lungi de muncă includ mineritul și activitățile extractive (39,1 ore) și construcțiile (38,9 ore).

În contrast, cele mai scurte săptămâni de muncă s-au înregistrat în sectorul în care angajatorii sunt gospodării (26,7 ore), urmate de educație (31,9 ore) și de arte, divertisment și activități recreative (33 ore).

Expert: „Salariile rămân printre cele mai mici din Europa”

În ciuda acestei statistici, România se află printre ţările membre cu salariu minim mult sub 1000 de euro, alături de Cipru, Polonia, Portugalia, Malta, Lituania, Grecia, Croația, Estonia, Cehia, Slovacia, Letonia, Ungaria, România și Bulgaria.

Salariile minime naționale au variat de la 477 euro/lună în Bulgaria la 1.000 euro/lună în Cipru.

„România se află într-o situație paradoxală. Deși angajații noștri petrec mult timp la muncă, salariile rămân printre cele mai mici din Europa. Acest lucru ridică întrebări serioase despre eficiența și calitatea vieții”, a spus Ligia Pricovi, expert în studii europene, citată de Adevărul.

În România, din 2024, valoarea salariului minim brut este de 3.300 lei/lună, adică aproximativ 660 euro/lună, sub nivelul celui din Ungaria, de 710 euro/lună, respectiv ale celor din Cehia și Slovacia, de câte 750 euro/lună. Practic, ne aflăm pe penultimul loc, înaintea Bulgariei, cu cel mai mic salariu, dacă ne comparam cu ţările în care venitul minin este până în 1000 de euro.

 

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și ... vezi toate articolele

Citește și