Un raport Eurostat arată că România are cele mai multe persoane, care suferă din cauza unor lipsuri materiale severe. Țara noastră este fruntașă în clasament, fiind urmată de Bulgaria și de Grecia.
România este deținătoarea unui nou record negativ. Potrivit ultimelor date Eurostat, țara noastră se află pe primul loc, în Uniunea Europeană, cu cei mai mulți cetățeni afectați de sărăcie. Statisticile arată că unu din cinci români suferă de lipsuri materiale severe.
Graficul Eurostat arată că, în 2023, 19,8% dintre români s-au confruntat cu privațiuni materiale grave.
Între țările UE, ratele privării materiale și sociale severe au variat foarte mult. România a înregistrat cea mai mare rată, cu 19,8%, urmată de Bulgaria (18,0%), Grecia (13,5%), Ungaria (10,4%) și Spania (9,0%).
În schimb, Slovenia (2,0%), Cipru (2,4%), Suedia, Luxemburg și Estonia (toate la 2,5%) au raportat cele mai scăzute rate. În 2023, 6,8% din populația UE s-a confruntat cu privațiuni materiale și sociale severe. Ponderea a crescut ușor față de 2022 (6,7%).
Pilonul european al drepturilor sociale propune trei obiective la nivelul UE care trebuie atinse până în 2030 în domeniile ocupării forței de muncă, competențelor și protecției sociale. Sărăcia și excluziunea socială sunt una dintre ținte. Numărul persoanelor expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială ar trebui să fie redus cu cel puțin 15 milioane până în 2030, iar dintre acestea, cel puțin 5 milioane ar trebui să fie copii.
Citește și:
Americanii, tineri și vârstnici, sunt tentați să se mute în ROMÂNIA. Care sunt motivele