Eurostat: România va pierde 6,6 milioane de locuitori până în 2100
România se va confrunta cu o depopulare severă până la finalul acestui secol, potrivit estimărilor făcute publice de către Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Astfel, până în 2100, România va avea cu aproximativ 6,6 milioane de locuitori mai puțin decât în prezent, informează Digi24.
Printre principalele cauze ale acestei scăderi masive a populației se vor număra scăderea naturală, cât și migrația externă, potrivit Eurostat.
Alte state europene vor înregistra creșteri ale populației până în 2100
Potrivit datelor Eurostat, populația României va scădea cu 6,6 milioane de locuitori.
Între timp, populația Franței va crește cu 2,6 milioane de locuitori, iar cea a Suediei va fi mai mare cu 3,4 milioane de persoane.
România pierde în fiecare an 140.000 de locuitori
În fiecare an, populația României scade în medie cu 140.000 de locuitori. 70.000 de oameni dispar anual din statisticile României ca urmare a decesului, iar ceilalți 70.000 de oameni emigrează.
Sociologul Antonio Amuza declară pentru Digi24 că scăderea populației este un fenomen mondial, dar acesta este mai accentuat în sud-estul Europei.
„Din perspctivă statistică, asistăm la o evoluție negativă a populației, la nivel mondial. Sunt 2 indicatori pe care ar trebui să-i urmărim: piramida vârstelor, adică modul în care vârstele oamenilor ajung să fie distribuite la nivelul unui stat și, pe de altă parte, speranța de viață. Cu cât aceasta este mai înaltă, s-a observat în studiile sociologice că există o corelație pozitivă cu calitatea vieții. Prin urmare, în statele sud-est europene există riscul ca populația să se înjumătățească în următoarea sută de ani. Mai puțin vedem acest lucru în statele occidentale”, explică sociologul.
Acesta mai spune că, spre deosebire de țări ca România, statele din Europa de Vest au adoptat politici de imigrare care să atragă persoane din alte țări, pentru a compensa scăderea naturală a populației.
„Acolo vorbim și de politici de imigrare, absorbție a persoanelor care aleg statele respective pentru a-și desfășura viața acolo și atunci, chiar dacă populația îmbătrânește, devine foarte atractivă pentru persoane care sunt născute în alte zone. În ceea ce ne privește pe noi, nu ar trebui să fim neapărat îngrijorați. Poate la nivel de politici sociale, da. România poate fi atractivă pentru țările care se află la est”, a mai spus sociologul.