NATO trebuie să evite o confruntare militară directă cu Rusia, care ar putea duce la un al treilea război mondial, a declarat cancelarul german Olaf Scholz într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel, când a fost rugat să comenteze de ce Germania nu a livrat arme grele Ucrainei.
”Nu există o carte de reguli pentru această situație care să stabilească în ce moment suntem considerați parte la războiul din Ucraina”, a spus Scholz, vineri, când a fost întrebat de ce crede că livrarea de tancuri în Ucraina ar putea duce la un război nuclear.
„De aceea, este cu atât mai important să analizăm fiecare pas cu mare atenție și să ne coordonăm îndeaproape unii cu alții”, a spus Scholz, adăugând că evitarea „unei escaladări către NATO este o prioritate absolută pentru mine”.
„Nu trebuie să existe un război nuclear. De aceea nu mă concentrez pe sondaje și nu mă las iritat de apeluri stridente. Consecințele unei erori ar fi dramatice”, a adăugat el, potrivit CNN.
Scholz se confruntă cu critici din ce în ce mai mari din interiorul și din afara Germaniei pentru presupusa reticență a guvernului său de a livra arme grele, cum ar fi tancuri și obuziere, Ucrainei, în condițiile în care invazia Rusiei a intrat într-o nouă fază, potențial decisivă.
În interviu, Scholz a avertizat că ”nu crede că este justificat ca Germania și NATO să devină părți beligerante în Ucraina”.
Scholz a mai spus că nu crede că un embargo asupra gazului rusesc ar pune capăt războiului din Ucraina.
„Nu văd absolut deloc cum un embargo asupra gazelor ar pune capăt războiului. Dacă Putin ar fi fost deschis la argumente economice, nu ar fi început niciodată acest război nebunesc”, a spus el.
„În al doilea rând, vă comportați ca și cum ar fi vorba de bani. Dar este vorba despre evitarea unei crize economice dramatice și despre pierderea a milioane de locuri de muncă și a fabricilor care nu și-ar mai deschide niciodată porțile”, a mai spus el.
Cancelarul german și guvernul său au fost, de asemenea, criticați pentru că nu s-au înțărcat imediat de energia rusă. Scholz a declarat la începutul lunii aprilie că țara sa face tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv „foarte curând”.
Scholz a declarat că cel mai important obiectiv în situația actuală este încetarea focului și că trupele rusești trebuie să se retragă. ”Trebuie să existe un acord de pace care să permită Ucrainei să se apere în viitor”, a spus el.