Procurorii au descifrat MESAJELE CRIPTATE pe WhatsApp ale șefului șpăgar din CEO. Discuții în cifre despre plăți către ”băieții deștepți din Energie”

Publicat: 08 07. 2024, 07:00

This browser does not support the video element.

Pe segmentul „Energie”, vital pentru siguranța economică a României, afacerile celor supranumiți „băieții deștepți” s-au derulat potrivit unor aranjamente atât de bine puse la punct încât a fost nevoie de ani întregi pentru ca procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) să pună o „frână”, care s-a materializat prin trimiterea unora dintre „actori” în fața judecătorilor. Unul dintre cei căzuți în plasa întinsă de procurorii anticorupție este Cătălin Liviu Stănculescu, fost director al Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia (CEO).

Gândul a prezentat în exclusivitate detalii uluitoare din acest mega-dosar DNA, în care un rol extrem de important în destructurarea unei astfel de afaceri din zona „Energie” l-au avut interceptările ambientale.

  • Cătălin Liviu Stănculescu, directorul din CE Oltenia trimis în judecată de procurorii anticorupție, fusese lăsat „moștenire” pe filiera șpăgilor din Energie și, paradoxal, primea o „rentă” chiar în fața propriei case. (detalii AICI)
  • Potrivit unor stenograme incendiare, fostul manager al CE Oltenia Daniel Burlan a purtat discuții telefonice elocvente cu Cătălin Liviu Stănculescu, iar imaginea de ansamblu a fost reconstituită, punct cu punct, de procurorii DNA. (informații detaliate AICI)
  • Cătălin Liviu Stănculescu a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.
  • Procurorii DNA  au descoperit în timpul anchetei că, în perioada 25 iulie 2022 – 23 martie 2023, la diferite intervale de timp, Cătălin Liviu Stănculescu ar fi primit în mod direct suma totală de 13.000 de euro de la administratorul societății comerciale SC Techno Montaj SRL, aflată în raporturi contractuale cu CE Oltenia. (alte informații AICI)

Anchetatorii DNA – sprijiniți de ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) și de colaboratori externi – au reușit să penetreze și să destrame un adevărat păienjeniș de fapte penale care se derulau, de mulți ani, pe segmentul „Energie”, iar Gândul prezintă, în exclusivitate, noi informații.

21 de conturi bancare deschise pe numele lui Stănculescu

Ultimul „client„ al DNA, directorul Direcției Energie din Complexul Energetic Oltenia, Liviu Cătălin Stănculescu, era „abonat”, potrivit probelor procurorilor anticorupție, la banii administratorilor firmelor care aveau interes în plata cu celeritate a contractelor încheiate cu CE Oltenia.

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, Cătălin Stănculescu ar fi primit drept mită aproximativ 13.000 de euro, banii fiind transformați într-o „rentă” pe care directorul din CE Oltenia o primea chiar în fața casei sale.

În momentul în care întregul film al evenimentelor a fost devoalat de procurorii DNA, aceștia au reglat, firește, și situația banilor care au ajuns la Cătălin Livuiu Stănculescu.

În timpul anchetei de proporții au fost identificate nu mai puțin de 21 de conturi bancare deschise pe numele directorului Stănculescu, toate acestea fiind puse sub sechestru după declanșarea perchezițiilor.

Având în vedere că sumele care s-ar fi putut afla în conturi puteau servi la garantarea „confiscării speciale prin echivalent”, respectiv la „garantarea executării cheltuielilor judiciare” – dar ținând cont și de faptul că directorul din CE Oltenia Cătălin Liviu Stănculescu era suspect în acest dosar deschis de DNA -, procurorii anticorupție au dispus, prin ordonanța din 25 aprilie 2024, „aplicarea măsurilor asiguratorii pe sumele de bani deținute de către suspect”.

Aceste măsuri asigurătorii puteau fi luate până la concurența sumei de 71.690,6 lei (64.690,6 lei + 7.000 de lei) în ceea ce îl privea pe „suspectul” Cătălin Liviu Stănculescu, fiind vizate cele 21 de conturi bancare ale directorului din CE Oltenia.

La locuința lui Cătălin Stănculescu au fost găsiți 44.400 de lei și 2.500 de euro

Respectivele conturi erau deschise la 3 bănci, titularul era Cătălin Liviu Stănculescu și, potrivit legii, „în ceea ce privește sumele viitoare, salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia, vor fi poprite până la o treime din venitul lunar net”.

Măsura asiguratorie a fost adusă la cunoștința lui Cătălin Liviu Stănculescu, în momentul în care a fost audiat și avea calitatea de suspect, iar acesta a declarat, la momentul respectiv, că este „de acord” să adauge diferența de bani până la concurența sumei de 13.000 de euro, plus cheltuielile judiciare.

“Sunt de acord să adaug la suma de bani ridicată cash cu ocazia percheziției domiciliare diferența până la concurența sumei de 13.000 de euro, plus cheltuielile judiciare”, le-a spus Cătălin Liviu Stănculescu procurorilor DNA, potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate.

În fața anchetatorilor, Cătălin Liviu Stănculescu a recunoscut toate faptele de care a fost acuzat și a adus banii la sediul DNA cu „valiza”,  pentru ca anchetatorii să îi sechestreze și să dispună „eliberarea” conturilor sale bancare.

Cătălin Liviu Stănculescu a depus, pentru conturile deschise la ANABI pe numele său, 8.250 de lei, cu detalii de plată „dif. garantare confiscare specială dosar….”, precum și suma de 7.000 lei, cu detalii de plată „Chelt. jud. dosar …”.

Cu ocazia percheziției domiciliare, la locuința lui Cătălin Liviu Stănculescu au mai fost găsiți 44.400 de lei și 2.500 euro.

DNA a găsit și în telefonul lui Stănculescu intervenții la fostul director al CE Oltenia în favoarea firmei de la care lua mită

După aceste proceduri judiciar-economice, procurorii DNA au stabilit ridicarea măsurii sechestrului asiguratoriu instituit prin ordonanța emisă în 25 aprilie 2024, în dosarul penal în care Cătălin Liviu Stănculescu, directorul din CE Oltenia, este acuzat de trafic de influanță în formă continuată.

În același dosar, anchetatorii au pornit și pe o altă pistă, dorind să afle, concret, cum intervenea Cătălin Liviu Stănculescu la Daniel Burlan, când acesta era managerul Complexului Energetic Oltenia. Daniel Burlan a fost interceptat de DNA atunci când discuta la telefon, cu lux de amănunte, despre modul în care erau primite șpăgile, iar Cătălin Liviu Stănculescu se afla la celălalt capăt al firului.

Procurorii DNA au percheziționat informatic telefonul lui Cătălin Liviu Stănculescu, iar în timpul acestei acțiuni au extras și decodat arhiva mesageriei aplicației WhatsApp.

Împrejurarea că inculpatul Stănculescu Cătălin a și intervenit efectiv pe lângă președinții Directoratului CEO, în speță Burlan Daniel și apoi la Plaveti Iulius Dan, pentru urgentarea plăților facturilor emise de SC Techno Montaj SRL, relevată de discuțiile ambientale din 09.02.2024 și de propriile declarații ale inculpatului anterior analizate, este confirmată inclusiv de conținutul conversațiilor WhatsApp purtate de inculpatul Stănculescu Cătălin cu Burlan Daniel și secretara sa …, care se coroborează sub acest aspect și cu datele din fișa furnizorului SC Techno Montaj SRL, atașată în format electronic la dosar”, s-a precizat în referatul întocmit de procurorii DNA, aflat acum pe masa judecătorilor.

Stănculescu, „braț la braț” cu secretara!

Cu ocazia perchezițiilor informatice asupra telefonului mobil ridicat de la Cătălin Liviu Stănculescu au fost identificate conversații foarte sugestive pe WhatsApp, care demonstrează că directorul din CE Oltenia Cătălin Liviu Stănculescu a făcut intervenții atât în mod direct, cât și apelând la ajutorul secretarei sale.

În 5 iulie 2022, la orele 12:59, secretara i-a transmis un mesaj lui Cătălin Liviu Stănculescu.

”Tehnomontaj Brasov 200”, a scris aceasta.

Conform fișei furnizorului SC Techno Montaj SRL, chiar în 5 iulie 2022, ziua în care secretara lui Stănculescu a trimis respectivul mesaj, Complexul Energetic Oltenia a efectuat o plată către SC Techno Montaj SRL, în valoare de 200.000 de lei, aferentă facturii din 31 aprilie 2022, în valoare totală de 646.809,43 lei).

Ulterior, în 7 iulie 2022, la orele 08:54, Cătălin Liviu Stănculescu i-a trimis un mesaj președintelui CE Oltenia de la acea dată, Daniel Burlan: „Tehnomontaj 200?”

În zilele de 11 și 12 iulie 2022, Cătălin Liviu Stănculescu a schimbat și alte mesaje pe WhatsApp cu secretara sa.

  • 11 iulie 2022, orele 15:55: ”STĂNCULESCU CĂTĂLIN: Mariana, să vezi mâine pentru Tehnomontaj 200, îmi dai un mesaj dacă trebuie să vorbesc cu Burlan”.
  • 11 iulie 2022, orele 16:08: ”Bine, Domnul Director”.
  • 12 iulie 2022, orele 06:39: ”Bună dimineața! Domnul Director, am vorbit cu Adelina și a zis că dacă nu-i zice Președintele, nu face plăți. Trimiteți mesaj.

Două ore mai târziu, Cătălin Liviu Stănculescu i-a trimis un mesaj președintelui CE Oltenia, Daniel Burlan:

  • 12  iulie 2022, orele 08:41: ”STĂNCULESCU CĂTĂLIN: E posibil Tehnomontaj?”

Conform fișei furnizorului SC Techno Montaj SRL, chiar în 12 iulie 2022, CE Oltenia a efectuat o plată către societate, dar nu de 200.000 de lei, ci e 100.000 de lei, aferentă facturii  din 31 mai 2022, în valoare totală de 646.809,43 lei.

Mesajele „criptate”, descifrate de procurorii DNA

Surprizele au continuat, în urma percheziției informatice realizate în telefonul lui Cătălin Liviu Stănculescu, iar procurorii DNA au descoperit că, în 9 august 2022, la orele 13:00, secretara i-a transmis un alt mesaj: „Tehnomontaj Brasov 250”

Și de această dată, potrivit informațiilor din fișa furnizorului SC Techno Montaj SRL, chiar în 9 august 2022, CE Oltenia a efectuat o plată către această societate, în valoare de 250.000 de lei, aferentă facturii din 24 iunie 2022, în valoare totatală de 532.651,65 lei).

Apoi, în data de 4 octombrie 2022, la orele 11:29, secretara i-a transmis încă un mesaj lui Cătălin Liviu Stănculescu: ”Tehnomontaj Brasov 253, Filmetal 23”.

Din nou, în fișa furnizorului Techno Montaj SRL s-a menționat că, în aceeași zi, CE Oltenia a efectuat plăți căre societate în valoare totală de 253.119,12 lei (123767,12 lei + 84201,06 lei + 45150,94, aferente facturilor emise în 29 iulie și 31 august 2022.

„Se observă așadar că, în schimbul banilor primiți, inculpatul Stănculescu Cătălin a acționat întocmai pentru a își respecta partea din înțelegerea frauduloasă avută cu martorul I.E.P, numerele 200, 250 și 253 menționate în mesajele WhatsApp alături de denumirea societății SC Techno Montaj fiind de fapt prescurtarea sumelor pe care Stănculescu Cătălin le solicita să fie plătite către SC Techno Montaj SRL, respectiv numărul 200 însemna suma de 200.000 lei, numărul 250 însemna suma de 250.000 lei și numărul 253 însemna suma de 253.000 lei”, au arătat procurorii DNA, potrivit informațiilor obținute, în exclusivitate, de Gândul.

„Confesiuni” la DNA, scapă cine poate!

La finalul anului 2023, oficialul care a refuzat mita-record pe această zonă a Energiei, una extrem de profitabilă pentru „băieții deștepți” lipsiți de scrupule și deciși să acumuleze un profit uriaș prin „jocuri de culise”, le-a făcut dezvăluiri senzaționale procurorilor DNA.

Acesta, potrivit informațiilor obținute, în exclusivitate, de Gândul, acesta a observat că Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul CE Oltenia, este „apropiat” de reprezentanții mai multor furnizori de echipamente, materiale sau prestatori de servicii, printre care Stefi Construct International SRL, Turbomed SRL, Euroetans Industri SRL, G Trans Beton SRL, Filmetal SRL, Energomontaj SRL, Romtam Construct SRL și Socend Ind SA.

Mai multe dintre aceste firme, le-a povestit martorul anchetatorilor, „au reprezentanți care vin și discută cu Cătălin Liviu Stănculescu, iar unii dintre ei i s-au adresat și lui pentru a se întâlni în afara sediului CE Oltenia, la adăpost de «urechi indiscrete»”.

Directorul care a refuzat mita-record de aproape jumătate de milion de euro a mai povestit că „angajați de la Rovinari și din CE Oltenia i-au dezvăluit informații referitoare la returnarea de către Cătălin Liviu Stănculescu către aceștia a referatelor de necesitate și oportunitate și caietelor de sarcini cu modificări de preț ale produselor, în sensul în care acesta dorea ca prețurile să fie mai mari decât cele propuse de acei angajați în referate/caietele de sarcini transmise”.

Totodată, același Cătălin Liviu Stănculescu ar fi cerut și modificări ale caracteristicilor tehnice ale produselor pe care CE Oltenia intenționa să le achiziționeze, a mai spus directorul care a fost audiat ca martor de procurorii DNA.

Un mare semn de întrebare s-a ridicat în momentul în care în scenariu a apărut achiziția unor „pompe speciale cu privire la care se primise o ofertă de la o firmă de 1,4 milioane de lei”, iar Cătălin Liviu Stănculescu ar fi returnat documentația, spunând că valoarea achiziției ar trebui să fie peste 3.000.000 de lei pentru același tip de produse și același număr de produse, adică fără a se schimba structura achiziției preconizate în vreun fel. (alte detalii surprinzătoare AICI)


CITEȘTE ȘI:

Operațiune-fulger a DNA și FLAGRANTUL care poate declanșa un cutremur la vârful AJFP Giurgiu. Ce promisiune ar fi fost făcută pentru 10.000 de euro

Ministrul Sorin Grindeanu, scrisoare TRANȘANTĂ către amabasadorul Italiei! Surse: Diplomatul italian face presiuni pe minister în favoarea Webuild

Clotilde Armand și-a scurtat până și programul scurt „de vineri” de la Primărie! A intrat la birou la 11.40 și a părăsit instituția după nici 5 ore

Demnitar al statului român, AMENINȚAT de președintele Federației de Kempo! Deputatul și campionul mondial Daniel Ghiță: „România nu e sat fără câini!”

efa CNI, contracte cu dedicație pentru apropiatul său? Legătura dintre licitația pentru 80 de creșe și discuțiile purtate de „umbra” lui Ciucă în biroul lui Cristian Erbașu