EXCLUSIV | A fost descoperită copia oficială a Convenției de la Paris (1858), piatra de temelie a statului român modern. Academicianul Răzvan Theodorescu: ”Un asemenea document ar trebui să stea la intrarea în Muzeul Național” (GALERIE FOTO)

Publicat: 07/10/2022, 12:30
Actualizat: 20/10/2022, 17:53

Licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații ”Historic” în luna octombrie, propune colecționarilor o serie de documente cu o valoare istorică extraordinară. Printre acestea, la loc de cinste se află copia oficială a Convenției de la Paris (1858), o adevărată filă de istorie care nu s-a aflat, de-a lungul timpului, în posesia statului român.

Pe baza Convenției de la Paris – care a reprezentat, practic, o Constituție venită din afara hotarelor țării – se transpunea pentru prima dată în practica autohtonă constituțională principiul separației puterilor, ele urmând să fie exercitate, în fiecare Principat, de către domnul țării și Adunarea electivă, ambele lucrând și cu participarea unui organ comun, Comisia centrală.

În exclusivitate pentru Gândul, Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”, a oferit primele informații referitoare la această copie oficială a Convenției de la Paris, ”piatră fundamentală a formării statului român modern”, dar și la colecția din care a făcut parte.

Dar viitoarea licitație ”Istoria românilor între Principate și Regat”, organizată de Casa de Licitații ”Historic”  – care se va desfășura în trei etape, în zilele de 24, 26 și 27 octombrie, de la ora 19:00 – va aduce în atenția publicului și colecționarilor și alte documente de valoare indiscutabilă, printre care pot fi amintite pașaportul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, albumele cu fotografii ale Reginei Maria, geanta Hermes în care erau păstrate bijuteriile și decorațiile Regelui Ferdinand, prima fotografie a lui Avram Iancu sau cărți provenite chiar din biblioteca poetului național Mihai Eminescu.

”Vorbim, totodată, despre 11 albume de fotografii, îmbrăcate în piele, iar florile pictate pe coperte sunt realizate chiar de către Regina Maria. Albumele conțin nu mai puțin de 4.300 de fotografii cu Regina Maria. 80% dintre acestea sunt necunoscute, nepublicate. În cadrul licitației «Istoria românilor între Principate și Regat» va fi prezentată și geanta Hermes în care Regele Ferdinand purta bijuteriile făcute de furnizorii Casei Regale a României, colanele și decorațiile sale, dar și portofele Hermes din anii `20 care i-au aparținut.

Vom prezenta, de asemenea, butonii din aur cu diamante ai Regelui Carol I, dar și – extrem de important – un aparat de fotografiat de… spion, se chema Minox Riga (n.red. – realizat de inventatorul german Walter Zapp și lansat în 1938). Este vorba despre primul aparat de spion din lume și poartă monograma Principelui Nicolae. Nu în ultimul rând, în timpul licitației va fi prezentat și ceasul de birou, din argint aurit, al Reginei Maria”, dezvăluie Cezar Florea.

11 albume de fotografii, îmbrăcate în piele, cu flori pictate pe coperte chiar de Regina Maria

Răzvan Theodorescu: ”Un document păstrat intact, în condiții superbe”

Vorbind despre copia oficială a Convenției de la Paris, Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, accentuează că este vorba despre o ”secvență extraordinară din istoria românilor, cea care, de fapt, a clădit România modernă”.

”Această perioadă este ilustrată, la Historic, prin câteva documente, după mine, absolut senzaționale. (…) O copie oficială a Convenției de la Paris, din 1858, semnată de reprezentanții marilor puteri care, practic, dirijau continentul și care au influențat atât de mult istoria noastră. Și Franța, și Anglia, și Austria, și Rusia, și Imperiul Otoman sunt prezente în acest document, un document păstrat intact, în condiții superbe.

Suntem în fața unui document pe care, din câte știu, nu îl are nicio instituție publică din România, deși un asemenea document ar trebui să stea la intrarea în Muzeul Național, unde să-ți arate cum, pe ce temei s-a născut România modernă”, spune academicianul Răzvan Theodorescu.

Copia oficială a Convenției de la Paris (1858), piatra de temelie a statului român modern

Georgeta Filitti: ”Un unicat cu valoare de act fondator al României moderne”

La rândul său, Georgeta Filitti, istoric și membru de onoare al Academiei Române, este de părere că această licitație organizată de ”Historic” scoate la iveală un fond documentar, aparținând lui I.C. Petrescu, secretarul personal al lui Alexandru Ioan Cuza, despre care istoricii ”nu știu mare lucru”.

Piesa de cea mai mare valoare rămâne un unicat. Un unicat cu valoare de act fondator al României moderne. (…) Așa cum Declarația de Independență a Statelor Unite este act fondator, la fel este această Convenție de la Paris.

Actul acesta este extraordinar de important. Se încheie la Paris, sunt puterile europene care își spun cuvântul și Imperiul Otoman. Puterile europene în calitate de puteri garante, unde, sigur, locul principal îl ocupa Franța lui Napoleon al III-lea, dar unde, cu disperare, reprezentanții Imperiului Otoman încercau să facă să nu se uite că, totuși, românii se aflau, încă, sub suzeranitate turcească.

Exemplarul care ne-a parvenit este o copie a acestei Convenții, o copie care s-a făcut la Istanbul. Probabil că au vrut să pară o concesie a sultanului, făcută supușilor lui. Este un manuscris în limba franceză, iscălit, parafat, e puțin probabil să se mai găsească la alți reprezentanți ai puterilor garante. Logic ar fi fost ca oricum un exemplar să se afle la Paris, doar că arhiva de la Tuileries a ars în timpul Comunei din Paris (…). Documentul este inestimabil”, precizează Georgeta Filitti.

Georgeta Filitti: ”Piesa de cea mai mare valoare rămâne un unicat. Un unicat cu valoare de act fondator al României moderne”

”O comoară națională, exemplarul original se află la Înalta Poartă”

Vizibil emoționat, Cezar Florea spune că descoperirea unui astfel de document înseamnă recuperarea unei ”comori naționale”, fiind vorba, în ultimă instanță, despre un act fundamental în istoria modernă a statului român.

Copia oficială a Convenției de la Paris (1858) provine din colecția lui I.C. Petrescu, secretarul personal al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Această Convenție de la Paris, din 1858 (n.red. – Convențiunea pentru organizarea definitivă a Principatelor Dunărene ale Moldaviei și Valahiei), a fost piatra fundamentală a formării statului modern român, actul care a pus bazele unirii Principatelor Dunărene, în conformitate cu hotărârile Congresului de la Paris din 1856.

România (n.red. – Valahia) a primit acordul de a avea o constituție, de a putea să se unească cu Moldova… Noi nu am fost semnatarii acestui document, aflându-ne, la vremea respectivă, sub suzeranitate turcească. Practic, nouă ni s-a dat acest acord de către turci. Semnatari au fost francezii, englezii, germanii… Și Turcia, bineînțeles. Iar nouă, ca și stat român, pentru că nu am fost parte semnatară, ni s-a dat – de către statul turc – o copie legalizată. Dar această copie oficială nu s-a aflat în posesia statului român.

Și se menționează acolo: «Exemplarul original se află la Înalta Poartă, iar României i se acordă acest exemplar conform cu originalul». Statul român nu are acest document extraordinar de important. Documentul provine din familia Petrescu. I.C. Petrescu a fost parlamentar, secretar general al Consiliului de Miniștri, secretar particular al lui Alexandru Ioan Cuza și al principelui (ulterior, regelui) Carol I”, spune Cezar Florea, în exclusivitate pentru Gândul.

”În calitatea sa de secretar general, intim, al M.S. Regelui, post pe care l-a ocupat și la Vodă Cuza, I.C. Petrescu a avut mai mult ca oricare altul ocazia de a manifesta și a-și pune în practică sentimentele sale de filantrop și de protector al celor săraci și obijduiți. Astfel, zilnic, curtea lui era plină de femei, copii și bătrâni neputincioși care cereau și căpătau ajutor din casetă particulară regală prin imediata și directa mijlocire a acestui om de bine”

”Revista Poporului”, An XI, Nr 2 (122), februarie 1902

I.C. Petrescu | Sursa foto – Muzeul Național de Istorie a României

Pașaportul lui A.I. Cuza și o fotografie originală a lui Avram Iancu

În cadrul licitației ”Istoria românilor între Principate și Regat” va fi prezentată și singura fotografie originală cu Avram Iancu (”Crăișorul munților”), avocatul transilvănean și revoluționarul pașoptist care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania.

”La el în casă (n.red. – la I.C. Petrescu, secretarul lui Alexandru Ioan Cuza) am mai găsit un exemplar din pașaportul lui Alexandru Ioan Cuza. Un pașaport care era pregătit pentru o plecare la Paris, de fapt o foaie de dimensiuni mai mari – la vremea respectivă – pe care erau trecute data plecării, data sosirii, intervalul de timp care urma a fi petrecut în Franța etc”, precizează Cezar Florea.

Pașaportul domnitorului Alexandru Ioan Cuza

”Am mai descoperit, de asemenea, și mi se pare iarăși foarte important, o fotografie originală – am și clasat-o – a lui Avram Iancu. Este singura fotografie cu Avram Iancu, în rest sunt tot felul de butaforii sau de gravuri… Fotografia originală se află, acum, la noi”, dezvăluie proprietarul Casei de Licitații ”Historic”, în exclusivitate pentru Gândul.

Avram Iancu

9 cărți din biblioteca lui Mihai Eminescu

Totodată, licitația ”Istoria românilor între Principate și Regat” va propune 9 cărți din biblioteca lui Mihai Eminescu. Cele 9 cărți care s-au aflat în biblioteca lui Mihai Eminescu provin tot din casa lui Ioan Petrescu, secretarul personal al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

”… 9 cărți din biblioteca lui Mihai Eminescu, care provin tot din casa lui Ioan Petrescu. Din familia lui I.C. Petrescu a făcut parte și ultima soție a lui Matei Eminescu, cel mai mic dintre frați. Matei Eminescu a încercat să facă o donație la Fundația Carol – pe vremea aceea, astăzi este Biblioteca Centrală Universitară – cu biblioteca lui Mihai Eminescu. Este vorba despre 1.800 de volume.

Cei de la Fundația Carol nu au acceptat decât… 54 de volume. Au spus că le au pe celelalte. Nu le-au luat pe criteriul că sunt cărțile marelui Mihai Eminescu. Au zis că sunt dubluri și că nu au ce să facă cu ele. Din acele 54 de cărți nu mai există acum niciuna, pentru că, la Revoluție, a izbucnit un incendiu. Aceste 9 volume care au intrat în posesia noastră apar identificate în actul de donație. Iar familia care deține aceste bunuri reprezintă moștenitorii lui Matei Eminescu.

Toate au semnătură pe ele – M. Eminescu. Alte cărți – din cele 1.800 – nu au mai fost descoperite. Nu se mai știe ce s-a întâmplat cu ele”, menționează Cezar Florea, în exclusivitate pentru Gândul.

9 cărți din biblioteca lui Mihai Eminescu

Ce prevedea Convenția de la Paris (1858)

Articolul 1 al Convenției de la Paris prevedea unirea parțială a principatelor Moldovei și Valahiei sub denumirea ”Principatele Unite ale Moldovei și Valahiei”, care rămâneau sub suzeranitatea ”Maiestății Sale Sultanul”.

  • Articolul 2 garanta autonomia Principatelor.
  • Articolul 3 prevedea alegerea unor domni (hospodari) separați în cele două principate.
  • Articolele 4, 5 și 6 explicau modalitatea de exercitare a puterii executive de către hospodar și cooperarea lor cu adunările elective separate și cu Comisia Centrală de la Focșani.
  • Articolul 8 stabilea valoarea tributului datorat Porții, și anume 1.500.000 de piaștri pentru Moldova și 2.500.000 de piaștri pentru Valahia.
  • Articolele 10 – 14 stipulau modalitatea de alegere a hospodarilor și drepturile și obligațiile lor.
  • Articolul 27 stabilea formarea unei ”Comisii centrale” la Focșani, formată din câte 8 membri pentru fiecare Principat.
  • Articolul 38 stabilea înființarea unei Înalte Curți de Justiție și Casație, comună ambelor Principate, cu sediul la Focșani.
  • Articolele 42 – 44 stabileau formarea unei miliții (armate) comune, al cărei comandant urma să fie numit alternativ de către domnitorii celor două Principate.

Convenţia de la Paris din 1858 a devenit legea fundamentală a Principatelor, Regulamentele Organice (n.red. – Regulamentele Organice, adoptate în anul 1831 în Muntenia şi în anul 1832 în Moldova, ca urmare a prevederilor Tratatului de la Adrianopol – 14 septembrie 1829 -, au consfinţit o puternică influenţă a Imperiului Rus în Principatele române) încetându-şi, pe plan juridic, valabilitatea.

Convenţia de la Paris a rămas în vigoare până în 1864.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri