Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, se află în centrul unor acuzații potrivit cărora ar fi plătit de Uniunea Salvați România (USR) chiar prin intermediul unei firme – Thinking Ahead Research and Consultancy SRL – al cărui administrator unic este din 16 noiembrie 2021. Mai mult, Cristian Ghinea a fost acuzat de adversarii politici că ”și-ar fi pregătit terenul”, astfel încât să acorde consultanță în implementarea PNRR.
La finalul anului 2021, Cristian Ghinea a anunțat că renunță la funcțiile de conducere și că va rămâne simplu membru USR, având un nou proiect de ”monitorizare a fondurilor PNRR”.
”Dragi colegi, vă anunț prin prezenta decizia mea de a demisiona din poziția de vicepreședinte și membru în Biroul Național al USR începând cu data de 1 ianuarie 2022. Motivul imediat al acestei decizii ține de două proiecte pe care le demarez împreună cu colegii europarlamentari Dragoș Pîslaru și Vlad Botoș, proiecte de monitorizare și asistență pentru PNRR.
Aceste fonduri vin din bugetul Parlamentului European, dar sunt la dispoziția europarlamentarilor, pe bază de proiecte de comunicare/ cercetare/ politici publice. Vom lansa în ianuarie (2022 – n.r.) platforma de monitorizare a PNRR și apoi imediat publicații și activități de asistență pentru primari/ consilieri privind ce trebuie să facă pentru a beneficia de fonduri”, scria atunci fostul ministru, într-un mesaj trimis Biroului Național al USR.
La acea dată, Dragoș Pîslaru era încă membru USR, el demisionând din partid în iulie 2022, alături de Dacian Cioloș, cu care a fondat atunci partidul REPER.
Această decizie a lui Cristian Ghinea a ridicat unele semne de întrebare, iar în scenariu au apărut, ulterior, firma Thinking Ahead Research and Consultancy SRL și Asociația ”O Țară ca Afară”, înființată chiar de fostul ministru.
Firma Thinking Ahead Research and Consultancy SRL – zero angajați în intervalul 2005/2021 – are ca domeniu de activitate, printre altele, ”activități de consultanță pentru afaceri și management”.
În perioada 2016 – 2020, cifra de afaceri a firmei Thinking Ahead Research and Consultancy SRL a fost ”zero”, dar anul 2021 s-a dovedit a fi unul în care aceeași cifră a ajuns la 79.184 lei, profitul fiind de 70.788 lei.
Acuzația de ”fentă financiară” pornește de la un calcul simplu. Firma Thinking Ahead Research and Consultancy SRL este impozitată în regim de microîntreprindere și, în consecință, pentru 5.000 de euro pe lună – salariul pe care îl primește de la USR -, Cristian Ghinea plătește taxe de 50 de euro pe lună + 1.170 de lei pe lună – impozit și contribuții la un salariu minim -, respectiv aproximativ 1.650 de lei, notează psnews.ro.
Dacă USR l-ar plăti pe Ghinea în calitate de angajat și nu pe firmă, la un venit net de 5.000 de euro (circa 24.750 de lei), partidul ar trebui să achite statului român:
Ceea ce reprezintă un salariu brut de peste 42.300 de lei, din care contribuțiile la stat ar fi de peste 17.550 de lei.
USR a virat în contul lui Cristian Ghinea, în anul 2022, nu mai puțin de 260.000 de lei, iar concluzia ar fi aceea că USR plătește statului român, pentru angajatul Cristian Ghinea, cu aproape 16.000 de lei mai puțin decât ar fi normal.
”Ghinea e angajat la USR, huo! Zici că a fi angajat la USR e o crimă în sine. Cât de tăntălău să fii să faci mari anchete și dezvăluiri despre faptul că lucrez la USR când eu am anunțat acum un an asta, cu tot cu remunerație, în mod public. Când am și renunțat la funcția de vicepreședinte, tot public. Și tot eu tocmai am publicat un raport de activitate de 1 an, cu tot ce fac. Acum băieții fac mari anchete despre cum sunt vicepreședinte USR și sunt plătit și nu fac nimic. Nino – nino!”
Cristian Ghinea – 10 ianuarie 2023
Acuzațiile aduse lui Cristian Ghinea au ”rădăcini” adânci, senatorul Ștefan Radu Oprea. purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (PSD), notând, încă din luna decembrie a anului 2021, că ”useriștilor le place consultanța”, iar Cristian Ghinea ”a lăsat un post de europarlamentar pentru a deveni ministru la investiții și fonduri europene” pentru că avea un interes și dorea să obțină ”beneficii din PNRR (n.red. – Planul Național de Redresare și Reziliență).
Faptul că Ghinea a renunțat la toate funcțiile politice pentru a-și face o firmă de consultanță ”prin care să ajute și să monitorizeze implementarea PNRR” l-a determinat pe senatorul PSD să tragă concluzia că aceasta ar fi fost ”explicația sumelor uriașe prevăzute în PNRR pentru consultanță”.
”USR-iștilor, ce vă mai place consultanța. S-a făcut lumină! Multă lume se întreba cum de a lăsat Cristian Ghinea un post de europarlamentar pentru a deveni ministru la investiții și fonduri europene. Cristian Ghinea ne povestea că a făcut acest sacrificiu pentru interesele României, că doar un om cu capacitatea lui de relaționare la Bruxelles poate finaliza PNRR-ul cu gândul doar la beneficiile românilor”, scria senatorul Ștefan Radu Oprea.
”Și am aflat, fără a fi o surpriză, ci doar o certificare a celor pe care le spuneam mai demult, că domnul Ghinea se crede cel mai român dintre români. Adică beneficiile (profitul) din PNRR trebuie să ajungă la el. A declarat că renunță la toate funcțiile politice pentru a-și face o firmă de consultanță prin care să ajute și să monitorizeze implementarea PNRR. Acum avem explicația sumelor uriașe prevăzute în PNRR pentru consultanță”
Senatorul PSD Ștefan Radu Oprea
Păstrând același ton ironic, purtătorul de cuvânt al PSD l-a ”taxat” în continuare pe Cristian Ghinea – ”cel care a strecurat o mulțime de șarade în PNRR”, scriind că acesta ” își dorește să se îmbogățească”.
”Da, Cristian Ghinea se «gândește» la români. El a înțeles că indicatorii principali care se referă la bunăstare sunt o medie. De aceea, pentru a «ajuta» poporul român, el își dorește să se îmbogățească cât mai mult, ridicând astfel media. Doar că se va îmbogăți luând din banii celor mulți.
În mod firesc, ar trebui ca o astfel de activitate să fie nepermisă, cel puțin pentru o perioadă de timp (modelul Comisiei Europene), pentru că este inadmisibil ca cel care a strecurat o mulțime de șarade în PNRR, să vândă rezolvarea lor drept valoare adăugată”, arăta senatorul Ștefan Radu Oprea în decembrie 2021.
Firma de consultanță Thinking Ahead Research and Consultancy SRL a fost înființată în anul 2005, numai că atunci se numea SC Smart Policies SRL, cu domeniu de activitate juridică, contabilitate, revizie fiscală, contabilă, consultanță în domeniul fiscal, asistență de studii de piață și de sondaj și, bineînțeles, consultanță pentru afaceri și management.
Pe data de 7 februarie 2014, firma (care fusese închisă, dar ulterior și-a reluat activitatea) a fost redenumită – SC CRPE Research & Consulting SRL, acronim pentru Centrul Român de Politici Europene, Cristian Ghinea fiind asociat unic.
Printre finanțatorii Centrului Român de Politici Europene figurează Uniunea Europeană, Comisia Europeană, Fundația George Soros Moldova, Fundația pentru o Societate Deschisă, Raiffeisen Bank, Ambasada Olandei în România, Ambasada Marii Britanii în România, Ambasada Finlandei în România, Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe și Raiffeisen Bank prin Fondul pentru Inovare Civică, Romanian – American Foundation, Black Sea Trust (GMF Romania), Fundația Friedrich Ebert și alții.
În data de 15 octombrie 2021, asociatul unic Cristian Ghinea decide să schimbe denumirea firmei, astfel că – potrivit anunțului din Monitorul Oficial – SC CRPE Research & Consulting SRL se transformă în actuala Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, firmă prin care Cristian Ghinea este plătit de USR.
Potrivit unei alte decizii care a fost publicată în Monitorul Oficial, în data de 16 noiembrie 2021, Cristian Ghinea – în calitate de asociat unic al Thinking Ahead Research and Consultancy SRL – a revocat-o din funcția de administrator pe Oana Maria Ganea, fostul ministru al Fondurilor Europene devenind ”administrator cu puteri depline” pentru o perioadă de 49 de ani, respectiv până în anul 2070.
Potrivit termene.ro, Cristian Ghinea este administrator și asociat unic al Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, acesta fiind – de altfel – și asociat la Dilema Veche SRL.
Astfel, în data de 25 noiembrie 2022, situația în ceea ce privește acționariatul Thinking Ahead Research and Consultancy SRL se prezenta astfel:
Oana Maria Ganea, fost administrator al Thinking Ahead Research and Consultancy SRL, este, de altfel, o persoană apropiată lui Cristian Ghinea, între cei doi existând o relație confirmată și de informațiile din declarațiile de avere (2018 și 2021) ale fostului ministru al Fondurilor Europene.
Cei doi sunt co-proprietari (cotă-parte 50%) ai unui apartament cu o suprafață de 89,1 metri pătrați, obținut printr-un credit imobiliar.
Apartamentul respectiv apare și în declarația de avere depusă de Cristian Ghinea în 2021, atunci când era ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.
Cristian Ghinea – prezentat ca ”fostul coordonator al creării și negocierii PNRR pe site-ul asociației – a înființat și Asociația ”O Țară ca Afară”, obiectivul declarat fiind ca România ”să fructifice cu adevărat fondurile avute la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și prin Programele Operaționale 2021-2027”.
Pe site-ul asociației se mai precizează că Ghinea ”a fondat și condus câțiva ani Centrul Român de Politici Europene, primul think tank specializat din România”, apoi ”a plecat de la CRPE pentru a merge consilier de stat în afaceri europene în guvernul tehnocrat din 2015 – 2016”.
Ulterior, Cristian Ghinea ”a fost deputat, europarlamentar și din nou ministru la portofoliul în care este specializat. A demarat think tank-ul O Țară Ca Afară împreună cu această echipă pentru a avea grijă în continuare ca munca echipei să nu se piardă: rămânem alături de PNRR în altă formă”.
Gândul i-a solicitat lui Cristian Ghinea un punct de vedere referitor la această situație, dar – până la ora publicării acestui articol – fostul ministru al Fondurilor Europene nu a transmis niciun răspuns.
CITEȘTE ȘI: