Tragedia de la „Ferma Dacilor” pune în lumină neglijența (ori, poate chiar mai mult, complicitatea!) administrației PNL de la Gura Vadului de a controla, din vreme, cum funcționează lucrurile la pensiunea lui Cornel Dinicu. Dincolo de Prefectura Prahova, care nu avea vreo competență de control, sau de orice altă autoritate, Primăria ar fi trebuit să se asigure că locația respectivă funcționează legal. Numai că fie că Primarul nu a dispus vreun control, fie că a închis ochii!
Primarul comunei, PNL-istul Nicolae Marius Sora, a declarat că nimeni din conducerea pensiunii nu ar fi solicitat autorizație de funcționare pentru locația care era deschisă de zece ani. Doar că această situație nu ar trebui să-l exonereze de vreo culpă. Dimpotrivă!
Primăria condusă de Nicolae Marius Sora este cea care avea atribuții de a emite autorizația de construire ori autorizația de funcționare pentru ”Ferma Dacilor”. Și, în plus, Primăria este și cea care ar fi trebuit să efectueze controalele la fața locului. ”Era normal să ceară de la noi o autorizație de funcționare, dar nu au cerut-o. Am fost în control inopinat, doar că n-am găsit patronul”, se apără edilul PNL-ist.
Într-o localitate micuță ca Gura Vadului, pensiunea ”Ferma Dacilor” nu putea să treacă neobservată, astfel că primarul și instituțiile din subordinea lui ar fi trebuit să dispună verificări încă din urmă cu 10 ani. Și poate că în acest caz tragedia ar fi putut fi evitată.
„Acolo este proprietară o anumită doamnă din Bucureşti, am încercat să luăm legătura cu ea, nu s-a putut lua legătura cu ea. (…) A fost control inopinat”, a declarat primarul Nicolae Marius Sora.
La întrebarea presei privind scopul verificării, alesul a răspuns „partea de urbanism”
Virgiliu Nanu, prefectul județului Prahova, a anunțat că va face o anchetă amănunțită să se constate cum a fost posibil ca ”Ferma Dacilor”, ridicată în anul 2013, să funcționeze ilegal aproape un deceniu.
Și procurorii ar trebui acum, în paralel, să dispună audierea primarului PNL pentru a se lămuri dacă a fost vorba doar de neglijență ori de o complicitate criminală cu patronul Cornel Dinicu.
Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, spune că la Ferma Dacilor s-a construit fără autorizaţie, intrându-se în legalitate abia în 2020, când pentru acele construcţii a fost obţinut un certificat de edificare a construcţiei.
„În urma analizei făcute am constatat că pentru pensiune nu exista o autorizație de construire, proprietarul a intrat în legalitate cu acele construcții în 2020, în baza unui raport de expertiză și a unui certificat de edificare a construcțiilor, o prevedere legală, care îi permitea să intre în legalitate. Administrația locală spune că nu a eliberat nicio autorizație de funcționare până în prezent. O să cer toate controalele care s-au făcut din 2013 până în 2020, până au intrat în legalitate si administrația locală să ne spună după 2020 ce măsuri a luat împotriva pensiunii cu privire la activitatea care se desfășura în zona respectivă, mai ales că nu exista autorizație de funcționare, a declarat prefectul județului Prahova, Virgiliu Nanu, citat de TVR Info.
Întrebat dacă s-a construit fără autorizație, prefectul din Prahova a confirmat, la întrebarea presei, că „au construit fără a avea autorizație”.
Conform site-ului oficial al complexului turistic de la Tohani, bazele afacerii au fost puse în 2013.
„Din dragoste pentru natură şi pentru gastronomia tradiţională, în 2013 am pus bazele Fermei Dacilor, gândită ca un proiect de, şi pentru familie”, arată sursa citată.
Prefectura a cerut primăriei toate documentele privind „Ferma Dacilor”
Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, precizat că a cerut Primăriei Gura Vadului şi documentele care au stat la baza emiterii unui act prin care construcţiile realizate în anii 2013-2014 au fost autorizate în anul 2020.
„Am mai cerut toate solicitările, adresele, documentele cu privire la eliberarea autorizaţiei de construire, autorizaţiei de funcţionare, în conformitate cu prevederile legale. De ce? Pentru că dacă sunt solicitări vrem să ştim şi noi ce s-a ataşat la acele solicitări. Mai departe, am cerut toate documentele care atestă verificările, controalele efectuate de către reprezentanţii Primăriei Gura Vadului şi de ce asta? Pentru că în toamna anului 2020 au eliberat un certificat de edificare a construcţiilor în baza unui raport de expertiză, adică s-a luat la cunoştinţă despre existenţa acestei pensiuni în zona respectivă”; a explicat prefectul, citat de News.ro.
Virgiliu Nanu a subliniat că a solicitat primăriei „toate documentele din care să reiasă dacă au fost constatate deficienţe sau abateri de la respectarea cadrului legal şi, bineînţeles, măsurile care au fost dispuse”.
„De ce? Pentru că ei au luat act de existenţa acelor construcţii, le-au recunoscut prin eliberarea acelui certificat de edificare şi m-a interesat dacă au făcut anumite controale cu privire la existenţa acelei pensiuni. Adică: dom-le, deja ştim că funcţionaţi, aveţi autorizaţie de funcţionare sau nu aveţi? Dacă au făcut astfel de controale, pentru că la un moment dat au fost discuţii că s-au făcut controale dar că nu au fost lăsaţi să intre. Bine, ok, nu aţi fost lăsaţi să intraţi dar există un proces verbal de constatare că aţi fost acolo şi nu aţi fost lăsaţi să intraţi? Şi bineînţeles, atenţie, toate informările sesizările care au fost trimise către instituţii cu atribuţii de control de pe raza judeţului Prahova. Adică: am constatat existenţa unei pensiuni care desfăşoară anumite activităţi turistice, dacă au fost sesizate toate instituţiile de control din judeţul Prahova cu privire la controalele care urmează să se facă. Şi bineînţeles, orice alt document de corespondenţă dintre Primăria Gura Vadului şi reprezentanţii societăţii care administrează domeniul Ferma Dacilor”, a adăugat prefectul de Prahova.
Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, Primăria a pus la dispoziţie, marți seara, prefecturii certificatul de edificare a construcţiei, nu şi celelalte documente emise după eliberarea acelui certificat de edificare.
Primarul comunei Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, susţine că instituția pe care o conduce a pus la dispoziţia autorităţilor, inclusiv a Parchetului, documentele cerute.
„Primăria Gura Vadului a pus la dispoziţie de la bun început extrasul de carte funciară, edificarea clădirilor, încă de aseară. Are cadastru, se poate vedea, deci toate lucrurile sunt vizibile şi sunt fără nicio problemă. Eu am dat şi Parchetului toate documentele, le-au ridicat astăzi, domnul prefect a solicitat şi alte documente, le voi trimite pe e-mail când le voi avea pe toate gata. Edificarea construcţiilor e începută în 2013-2014, eu nu eram primar atunci. Dacă vă uitaţi pe extrasul de carte funciară, în luna octombrie a fost dat certificatul de edificare. Eu primar am venit în luna noiembrie”, a declarat primarul Nicolae Marius Sora, conform sursei citate.
Construită din lemn, cu cinci camere la parter şi şase la etaj, pensiunea „Ferma Dacilor” din Gura Vadului, sat Tohani, Prahova, controlată de Cornel Dinicu, a fost complet cuprinsă de flăcări marți dimineața.
Incendiul devastator care a mistuit Ferma Dacilor a lovit tragic familiile a doi bodyguarzi cunoscuți în lumea interlopă, ambii apropiați afacerii cu pensiunea. Este vorba despre Cornel Dinicu, cel care și-a pierdut un fiu de 11 ani, ucis de flăcări, și de Lucian Ene, zis Pif (48 ani), care și-a pierdut viața încercând să-și salveze copiii. Însă Luca și Petru Ene au murit intoxicați de fum. Potrivit surselor Gândul, tragedia ar fi pornit de la câteva radiatoare instalate în mansarda unde erau cazați oaspeții pensiunii, care s-au plâns de frigul din camere.
Șapte persoane au murit în urma acestei tragedii, iar circumstanțele exacte sunt anchetate de oamenii legii.
Vlad Băiceanu, 21 de ani, student la Universitatea din București, care și-a pierdut viața carbonizat la Ferma Dacilor, este fiul generalului Petru Băiceanu, șeful Direcției Generale de Informații a Armatei, și al Elenei Băiceanu, directoare în Direcția Generala de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), conform surselor Gândul.
Pensiunea funcționează de șase ani, timp în care a scăpat doar cu un avertisment în urma unui control formal al ISU Prahova.