EXCLUSIV | „Alba-neagra” cu autobuze turistice cumpărate cu peste 420 de mii de euro. De ce nu a fost licențiat până acum “Bucharest City Tour”

Publicat: 21/09/2023, 08:00

Cele șase autobuze double-decker cumpărate anul trecut cu peste 420 de mii de euro de Societatea de Transport București (STB), de la o firmă care se ocupă cu extracția pietrei, și care ar fi trebuit să fie folosite pentru traseul turistic din București, sunt în continuare trase pe dreapta. În prezent, cele șase vehicule, care au venit și cu defecțiuni, nu pot fi folosite, și, cel mai probabil au fost cumpărate degeaba!

Cele șase vehicule cumpărate la mâna a doua de STB cu peste 71 de mii de euro bucata, din Suedia, și care au venit cu defecțiuni, stau în continuare trase pe dreapta.

Traseul turistic unde ar fi trebuit introduse aceste vehicule nu este nici acum licențiat de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Transport Public București -Ilfov (TBPI), adică de către entitatea care emite licențe pentru toate liniile de transport din București și zona Metropolitană. Asociația spune că Primăria Capitalei nu a făcut demersuri pentru a obține licențele.

„Printr-o Hotărâre a Consilului General din 29.05.2023, TPBI a fost împuternicită ca, în numele și pe seama Municipiului București, să emită licențele de traseu, pentru autovehiculele deținute în proprietate de către Societatea de Transport București STB SA, necesare pentru prestarea serviciului prin curse regulate pentru Linia Turistică «Bucharest City Tour», la articolul 2 al hotărârii fiind totodată abrogată Hotărârea CGMB nr.206/ 30.06.2009, prin care era înființată linia de transport turistic în Municipiul București.

În actualele condiții, TPBI poate emite licențele de traseu doar în momentul în care linia turistică Bucharest City Tour va respecta toate condițiile necesare privind funcționalitatea, respectiv unitatea administrativ-teritorială interesată va înființa linia, stabilind pentru aceasta traseul, stațiile, tariful, regulamentul de funcționare, caietul de sarcini, contractul semnat între operatorul de transport și unitatea administrativ-teritorială etc.”, se arată într-un răspuns al TPBI la solicitarea Gândul.

Sursa citată mai arată că doar după parcurgerea acestor etape va fi în măsură să emită în mod legal licențele pentru transportul turistic.

STB anunța traseul turistic la începutul verii

„Singura în măsură să ofere explicații privind motivul pentru care autobuzele double-decker nu sunt folosite este STB SA, care a achiziționat vehiculele înainte de a fi îndeplinite toate condițiile necesare privind funcționarea liniei turistice”, se mai arată în răspunsul celor de la TPBI.

Pe de altă parte, STB a anunțat pe 15 iunie anul acesta că autobuzele sunt pregătite să iasă pe traseu, comunicând și stațiile.

„Societatea de Transport București STB SA este pregătită să lanseze proiectul Bucharest City Tour pentru toți turiștii care-l așteaptă nerăbdători. Așteptăm licențele de transport pentru a dezvălui de la înălțime turiștilor obiective și locuri istorice ale Bucureștiului”, anunța STB la începutul verii.

De asemenea, surse din Primăria Capitalei au precizat pentru Gândul că TPBI ar întâriza cu „rea-voință” emiterea licențelor.

Traseu suspendat în pandemie

Această linie a fost suspendată pe toată durata pandemiei de coronavirus din anii 2020 și 2021. În anul 2022, STB SA nu a mai oferit publicului acest serviciu, iar pe site-ul STB, la secțiunea „turism” apare și în prezent că „serviciul este suspendat temporar”.

Mai mult, autobuzele cumpărate la mâna a doua, care au o vechime de 11 ani, au venit cu probleme.

„Eu nu cred că pot fi autorizate de către TBPI. Nu înțeleg cum au fost cumpărate, sunt niște cazane. Au venit cu defecțiuni, cu geamuri sparte. Nu cred că pot fi omologate. Au fost cumpărate de o firmă din Harghita, care prelucrează piatră. Autobuzele au venit cu defecțiuni. În primul rând, nu aveau carte de identitate, fără ITP, fără absolut nimic.

La recepție s-au constatat multe probleme, inclusiv lipsa aerului condiționat. Aveau chiar și geamuri sparte sau parbrize fisurate și sunt și foarte vechi”, a declarat pentru Gândul Florin Ivan, președintele Asociației Profesionale a Transportatorilor (APT).

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Acestea sunt „troleibuzele groazei” din București, la 40 de grade. Nu au aer condiționat, iar geamurile se deschid foarte greu

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Greșeala pe care o facem când gătim ciorbă. Niciodată nu ne-a trecut prin cap
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri