Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV| Alegerile din Olanda, încă un cui în „gardul” lui Nehammer? Europarlamentar: „O veste foarte proastă pentru Europa”

EXCLUSIV| Alegerile din Olanda, încă un cui în „gardul” lui Nehammer? Europarlamentar: „O veste foarte proastă pentru Europa”

EXCLUSIV| Alegerile din Olanda, încă un cui în

Europarlamentarul Alin Mituța susține, într-o intervenție pentru Gândul – că lucrurile în ceea ce privește aderarea României și a Bulgariei se complică foarte tare, punctând că un posibil guvern condus de partidul PVV în Olanda nu ar fi niciodată favorabil extinderii Schengen. Discuția vine în contextul în care Geert Wilders este învingătorul alegerilor olandeze de miercuri.

Victoria acestuia a zguduit politica olandeză, trimițând însă semnale de îngrijorare în întreaga Europă, cu atât mai mult cu cât Geert Wilders a promis să oprească imigrația, să reducă plățile Olandei către UE și să blocheze intrarea oricăror noi membri, inclusiv a Ucrainei.

Mai mult, migrația a devenit una dintre temele principale și o carte pe care acesta a jucat-o, Wilders precizând miercuri că intenționează să abordeze un „tsunami de azil și imigrație.”

Aderarea României la Schengen rămâne un „cartof fierbinte”

Reamintim că, după 11 ani de așteptări, România nu a primit undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși oficialii români, dar și oficiali străini susțin că țara noastră a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse.

Austria și Olanda au fost singurele care s-au impus aderării României, respectiv Bulgariei, motivul invocat fiind cel al migrației.

„Un posibil guvern condus de PVV nu ar fi niciodată favorabil extinderii Schengen”

Alin Mituța susține însă că negocierile pentru formarea noului guvern  din Olanda vor dura luni de zile, ceea ce înseamnă că la Consiliul JAI din 5 decembrie, când este trecut și subiectul Schengen, pe scaunul Olandei va fi în continuare actualul guvern, care este favorabil aderării României.

Europarlamentarul a mărturisit că este momentul ca guvernul și președinția României să facă tot ceea ce este posibil pentru a avea o decizie pozitivă în decembrie, un „tren” important pentru țara noastră.

„Victoria partidului extremist PVV e o veste foarte proastă pentru Europa. Însă nu este garantat că Geert Wilders și PVV vor putea forma un guvern, întrucât au sub jumătate din mandatele necesare și ar trebui să găsească mai mulți parteneri de guvernare, lucru deloc ușor. Cel puțin uitându-ne la numere, există în continuare posibilitatea formării unei coaliții de guvernare democratice, fără PVV.

Negocierile vor dura însă luni de zile, ceea ce înseamnă că la Consiliul JAI din decembrie pe scaunul Olandei va fi în continuare actualul guvern, care este favorabil intrării României în Schengen. Cu atât mai important este ca guvernul și președinția să facă tot ceea ce este posibil pentru a avea o decizie pozitivă în decembrie. Altfel, lucrurile se complică foarte tare și este clar că un posibil guvern condus de PVV nu ar fi niciodată favorabil extinderii Schengen”, a explicat Alin Mituța, europarlamentar în grupul Renew Europe.

Victoria lui Wilders, un „viraj” brusc la dreapta întâmpinat cu teamă la Bruxelles

PVV (Partidul Libertăţii) a câştigat 35 de mandate şi o victorie electorală confortabilă, potrivit sondajelor Ipos. Alianţa de stânga a lui Frans Timmermans a ieşit pe locul al doilea, cu 26 de mandate. VVD de centru-dreapta a câştigat 23 de mandate, potrivit acestui sondaj.

Dacă va fi confirmată de rezultatele finale, victoria lui Wilders reprezintă un viraj brusc la dreapta, despre care analiștii susțin că va fi întâmpinat cu teamă la Bruxelles, în condițiile în care PVV a promis un referendum privind aderarea Ţărilor de Jos la Uniunea Europeană.

„Poate că nu este ceea ce urmăresc alte partide din Europa sau din alte ţări, dar hei, asta este democraţia”, a spus politicianul în vârstă de 60 de ani, după vot.

Mesajul său anti-imigraţie, ce vizează inclusiv închiderea graniţelor şi deportarea imigranţilor ilegali, pare să fi avut însă ecou în rândul alegătorilor olandezi.

Ținta lui Geert Wilders: 76 de locuri în parlamentul de 150 de locuri

Geert Wilders nu este sigur că va reuşi să formeze o coaliţie guvernamentală, în condițiile în care liderii celorlalte trei partide principale au asigurat că nu vor participa la o coaliţie condusă de PVV.

„PVV nu mai poate fi ignorat. Vom guverna!”, a declarat Geert Wilders, potrivit BBC, care mai remarcă faptul că victoria sa a zguduit politica olandeză și va transmite un șoc în întreaga Europă.

Ca să-și îndeplinească promisiunea de a fi „prim-ministru pentru toată lumea”, Wilders va trebui să convingă alte partide să i se alăture într-o coaliție.

Alianța de stânga condusă de fostul comisar european Frans Timmermans ar urma să se claseze pe locul al doilea, cu 25 de locuri. El a precizat că nu va avea nimic de-a face cu un guvern condus de Wilders.

„România va fi parte din spațiul liber de circulație european, așa cum merită încă din 2011”

Potrivit ordinii de zi provizorii din 5 decembrie a  Consiliului JAI, unul dintre punctele supuse votului este aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen.  De precizat însă că există o mențiune care precizează că este un subiect „posibil” de discuție.

„ACUM la Bruxelles: aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie! Mentionarea în agenda Consiliului este aproape identică față de cea de anul trecut, de la ședința în care veto-ul Austriei ne-a ținut la cozile Europei încă un an.

Este ultimul tren pentru țara noastră, rămâne să vedem dacă toată presiunea pusă de Comisie, de Parlament, de fiecare dintre noi a funcționat și România va fi parte din spațiul liber de circulație european, așa cum merită încă din 2011″,  a scris Vlad Gheorghe pe pagina sa de Facebook.

România, în Schengen, cu sau fără Bulgaria?

Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că Guvernul de la București ar putea lua în calcul decuplarea de Bulgaria în vederea aderării la spațiul Schengen.

Într-un interviu acordat publicației Bloomberg, șeful Executivului a afirmat că este o ”profundă nedreptate” faptul că România nu a putut accede la spațiul de liberă circulație, precizând că va solicita o reuniune extraordinară și va lua în considerare măsuri pentru a ieși din acest impas.

Austria se încurcă în explicații pe tema aderării

Alexander Schallenberg, ministrul de Externe al Austriei, a anunțat vineri că țara sa își menține veto-ul față de extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria, transmite publicația Die Presse, citată de Rador Radio România.

Oficialul austriac a insistat însă că blocada nu ar fi îndreptată împotriva României sau a Bulgariei, existând „o problemă fundamentală” cu Schengen.

Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, al cărui rol este unul formal, a recunoscut săptămâna trecută că decizia Guvernului federal de a bloca aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost una greșită și speră că „într-o bună zi aceasta va fi revizuită.”

„Dreptul de veto asupra aderării României și Bulgariei poate duce la apariția unui sentiment antieuropean”

În luna iulie a acestui an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, prin care, indirect, face din Austria o problemă a Uniunii Europene, veto-ul său fiind considerat a lovi la temelia construcției comunitare.

Dincolo de faptul că cetățenii români și bulgari sunt discriminați și costurile economice, eurodeputații atrag atenția că „dreptul de veto asupra aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen poate duce la apariția unui sentiment antieuropean în aceste țări, conducând astfel la o scădere a încrederii în proiectul UE și în instituțiile sale.”

Eurodeputații cer Comisiei și Consiliului ca să facă posibilă aderarea la Schengen a României și Bulgariei până la finalul acestui an.

 

CITIȚI ȘI:

LIVE UPDATE: România, în zodia Schengen. Consiliul JAI, ziua decisivă. Austria, singurul stat care se opune aderării României și Bulgariei / Ciucă: „Mergem până la capăt” / Bode: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri”

EXCLUSIV | ZIUA Z pentru aderarea României la Schengen. Fost șef al Statului Major: ”Decuplarea de Bulgaria ar însemna că noi primim «mărul otrăvit», cu o răspundere și o presiune foarte mari să securizăm frontierele și pe Sud, și pe Est”

EXCLUSIV | Fost comisar european: „Este tristă și misterioasă poziția Austriei, subiectul migrației este fals, inventat. Este important să reușim aderarea la Schengen până la sfârșitul anului, pe timpul președinției cehe, care ne este favorabilă”

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și