EXCLUSIV | Ambasadoarea Franței la București, vizată de procurorii români pentru o posibilă fraudă la vot. Fapta ar fi avut loc chiar în sediul misiunii diplomatice, la alegerile prezidențiale din aprilie

EXCLUSIV | Ambasadoarea Franței la București, vizată de procurorii români pentru o posibilă fraudă la vot. Fapta ar fi avut loc chiar în sediul misiunii diplomatice, la alegerile prezidențiale din aprilie
Publicat: 11/10/2022, 19:53

Ambasadoarea Franței la București și secretarul general al reprezentanței diplomatice franceze fac obiectul unei anchete după ce pe numele lor au fost formulate acuzații referitoare la o presupusă fraudă la vot și împiedicarea drepturilor electorale cu ocazia alegerilor prezidențiale din Franța, care au avut loc anul acesta, în aprilie. Dosarul a fost înregistrat de procurorii români, însă a fost trimis la Paris, în condițiile în care Ambasada Franței, unde se presupune că ar fi avut loc faptele reclamate, reprezintă teritoriu francez.

Un bărbat cu cetățenie franceză, stabilit în România, a mers, în 28 aprilie, la sediul Secției 1 Poliție din București, unde s-a plâns că pe 24 aprilie a fost la Ambasada Franței să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, însă secretarul general al instituției, Pierre Pasquereau, care la data scrutinului ocupa și funcția de președinte al Biroului Electoral, l-ar fi împiedicat, pe motiv că altcineva votase deja în locul său.

Potrivit unor surse judiciare, reclamantul a spus că persoane care votase a fost chiar un membru al Biroului Electoral, Marc Pascal Huot, un cunoscut om de afaceri francez, stabilit în țara noastră. Reclamantul a explicat faptul că îl împuternicise pe Huot să voteze în locul său în primul tur de scrutin, dar nu și pentru al doilea.

Cu toate că nu ar fi avut dreptul, Marc Pascal Huot ar fi votat și a doua oară, fără să întâmpine vreo opoziție din partea secretarului general al Ambasadei, Pierre Pasquereau sau din partea ambasadoarei, Laurence Auer, susținea reclamantul.

În acest sens, cetățeanul francez ar fi depus la dosar și procura prin care demonstra că l-a împuternicit pe  Marc Pascal Huot să voteze în locul său, dar numai o singură dată, la primul tur, din 10 aprilie.

Polițiștii au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot, pe care l-au înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1. Pentru că ancheta privea persoane cu statut special, cum este personalul diplomatic, procurorii de sector au declinat competența către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

La rândul lor, după ce au analizat probele, procurorii de la Parchetul Curții de Apel au stabilit că, deoarece ambasadoarea Laurence Auer și secretarul general Pierre Pasquereau au imunitate diplomatică și nu pot fi trași la răspundere penală pe teritoriul țării noastre, dosarul trebuie trimis anchetatorilor din Franța.

În acest sens, în data de 20 septembrie, procurorii au solicitat instanței Curții de Apel București să admită cererea de transfer de procedură în materie penală. Solicitarea a fost admisă de judecători trei zile mai târziu.

Decizia Curții de Apel București în cazul cererii de transfer a dosarului privind împiedicarea dreptului de vot la alegerile prezidențiale din Franța

Ambasadoarea Laurence Auer a recunoscut că a fost ”o eroare administrativă”

În motivarea deciziei din 23 septembrie, judecătorii de la Curtea de Apel București au arătat că la dosar există înscrisuri care susțin cele reclamate de cetățeanul francez, iar „la data de 24.04.2022, ambasadorul Republicii Franceze în România, Laurence Auer Sylvie a recunoscut că a existat o eroare administrativă comisă de funcționarii consulatului francez la București, care au înregistrat, în mod greșit, în evidențele misiunii diplomatice, procura în discuție”.

S-a mai arătat că, în urma verificărilor efectuate de organele de poliție, s-a constatat că numita Laurence Auer Sylvie, cetățean francez, are calitatea de ambasador extraordinar și plenipotențiar, respectiv diplomat la Ambasada Republicii Franceze la București și beneficiază de imunitate de jurisdicție penală, civilă și administrativă pe teritoriul României (…). Admite cererea formulată de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București şi, în consecinţă: Dispune transferul procedurii penale, respectiv a urmăririi penale (…) privind săvârşirea infracţiunilor de împiedicarea exercitării drepturilor electorale, precum și a infracțiunii de fraudă la vot”, se arată în motivarea instanței.

Contactată telefonic, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Franței la București, Gabriela Diță, a refuzat să ofere un punct de vedere al instituției în legătură cu ancheta procurorilor și a cerut, în acest sens, o solicitare scrisă. În același timp, Gabriela Diță a menționat și faptul că emiterea unui răspuns „nu este obligatoriu”.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral