EXCLUSIV | Aproape 100 de bătrâni din azilele groazei, examinați de medicii legiști. Când vor fi gata rapoartele toxicologice și ce suspiciuni există

EXCLUSIV | Aproape 100 de bătrâni din azilele groazei, examinați de medicii legiști. Când vor fi gata rapoartele toxicologice și ce suspiciuni există
Publicat: 14/07/2023, 13:33
Actualizat: 14/07/2023, 18:05

Mai multe echipe de la Institutul Național de Medicină Legală (INML) s-au deplasat, zilele trecute, la Voluntari, pentru a-i consulta pe bătrânii din azilele groazei, în vederea realizării expertizelor medico-legale care să determine dacă aceștia au fost bătuți sau sedați.

Aproape 100 de bătrâni rezidenți în azilele groazei au fost examinați, zilele trecute, de medicii legiști.

Potrivit informațiilor obținute de Gândul, trei echipe de la INML, formate din câte trei medici legiști și mai mulți rezidenți, s-au deplasat la Voluntari pentru a-i consulta pe 98 dintre vârstnicii cazați în azilele care au făcut obiectul descinderilor DIICOT.

Specialiștii INML au prelevat inclusiv probe de sânge de la cei 98 de pacienți, în vederea realizării rapoartelor toxicologice, care ar urma să fie trimise, în două-trei săptămâni, la parchet.

Analizele ar urma să determine exact ce fel de medicamente li se administrau bătrânilor, existând suspiciunea că aceștia erau sedați, pentru a nu li se da de mâncare.

Situația centrelor închise sau cu activitatea suspendată

Între timp, numărul centrelor sociale închise ca urmare a controalelor făcute de autorităţi, la nivel naţional, a ajuns la 21.

Alte 27 de astfel de centre au activitatea suspendată, până la remedierea deficienţelor constatate. Au fost date, până acum, 76 de amenzi în valoare de 956.000 de lei.

Potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), comunicate joi seară, în cadrul acţiunilor de control declanşate la centrele pentru vârstnici, cele pentru persoane cu dizabilităţi şi cele pentru copii, au fost verificate 2.088 de astfel de așezăminte.

Dintre acestea, au fost închise 21, din care 7 în Bucureşti (Elite Senior SRL- nelicențiat; Cămin de bătrâni Senior Center SRL; Asociaţia Duta – Nelicentiat; Modul Pavilionar de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică ”Alexandra” Sector 1/ Cămin de bătrâni Amurg Liniştit/ Teomar Sante SRL), 2 în Constanţa (Căminul de bătrâni Sf. Constantin şi Elena SRL din Eforie Nord, str Cameliei nr. 20 / Căminul de bătrâni Sf. Constantin şi Elena SRL din Eforie Nord str Călugăreni nr. 45), 2 în Dolj (Căminul pentru persoane vârstnice Craiova/ Căminul de seniori Sf. Mina), 1 în Giurgiu (Centrul pentru viaţa independentă pentru persoane cu dizabilităţi), 1 în Hunedoara (Centrul rezidenţial pentru pesoane vârstnice Recunoştinţa-Asociaţia Pridvorul), 2 în Maramureş (Asociatia Anahelp/ SC Eliam Vavbraha SRL), 1 în Mureş (Asociatia Re-Min – Centru de Îngrijire şi Asistenţă „Căsuţa lu Min”), 1 în Neamţ (CPV Pângăraţi), 1 în Satu Mare (Serviciul Cămin pentru persoane vârstnice Argint), 2 în Teleorman (Căminul de Bătrâni Galateni/ Magnolia Aşezământ SRL), 1 în Tulcea (Asociaţia Casa Dobrogeană Tulcea).

De asemenea, a fost suspendată activitatea a 27 de centre sociale.

Este vorba despre un centru din Arad (Centru de vârstnici Casa Bunicii Noştri), 13 din Bucureşti (Casa de tip familial Floare de Colţ DGASPC S4; Apartament de tip familial Floare de Colţ DGASPC S3; 3 unităţi rezidenţiale de tip familial DGASPC S2; CIA Floarea Speranţei Sector 3; CABR Milcov DGASPC S1; Locuinţa maxim protejată Stolnicu Vasile DGASPC S2; Cămin privat pentru bătrâni Sfânta Cuvioasa Parascheva; Cămin pentru persoane vârstnice Sfânta Mina – privat, nelicenţiat/ Cămin pentru persoane vârstnice Nicolae Cajal / Centrul de îngrijire și asistență Casa Max sector 3/ Geronto Life Med Nr.10), 7 în Giurgiu, 2 în Ilfov (CPV Sf. Gheorghe şi Sf. Dumitru/CPV Trai Bun), 3 în Timiş (Fundaţia Sf. Francisc / Casa de tip familial Sf. Arhanghel Mihai / Căminul pentru persoane vârstnice Senior House Royal), 1 în Vâlcea (Centru rezidenţial pentru persoane vârstnice).

CITEȘTE ȘI:

„Azilele groazei” și oamenii nimănui, bătuți, înfometați şi puși la muncă forțată. Imagini șocante cu rănile bătrânilor din centrele cu nume de sfânt

EXCLUSIV | Cinism înfiorător după moartea unei paciente într-unul din ”azilele groazei”. Infirmieră: ”Deja era țeapănă, ne facem sânge rău degeaba”

EXCLUSIV | Noi dovezi că Godei era ”umbra” Gabrielei Firea! Nu doar șofer, ci și consultant politic + ce relație avea, de fapt, cu “sora” Ligia!

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr...
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
S-a dat interzis în TOATĂ ROMÂNIA. Ordinul care devine LEGE pentru toată lumea
Wimbledon. Emma Răducanu provoacă retragerea lui Andy Murray
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cum va fi vremea până la începutul lunii august?
×