EXCLUSIV | Autobuzele Otokar au la „bord” peste 26.000 de defecțiuni, iar mentenanța este „în pană”. „Nu mai aveau frânare, plăcuțe”

Publicat: 19 05. 2023, 07:00
Actualizat: 19 05. 2023, 12:39

Autobuzele Otokar cumpărate în 2018 de Primăria Capitalei continuă să le dea bătăi de cap șoferilor Societății de Transport București (STB), pentru că mașinile turcești au în continuare probleme și se defectează foarte des. Potrivit unui răspuns al STB, la solicitarea Gândul, în perioada 1 decembrie 2018 – 28 februarie 2023 au fost raportate nu mai puțin de 26.035 defecțiuni tehnice la autobuzele Otokar. Mai mult, spun surse Gândul, mentenanța autobuzelor este în continuare „la pământ”.

Reprezentanții STB au transmis, la solicitarea Gândul, că autobuzele Otokar, cumpărate de Primăria Capitalei în 2018, cu suma de 458.100.826 de lei fără TVA, înregistrează în continuare defecțiuni tehnice.

„Principalele defecțiuni înregistrate la autobuze sunt la:

  •  instalațiile electrice;
  • ușile de acces;
  • sistemele de climatizare (încălzire/aer condiționat);
  •  instalațiile de răcire motor”, se arată în răspunsul oficialilor STB.

Potrivit sursei citate, în total, de când au ajuns în România, până în februarie anul acesta, au fost înregistrate 26.035 de cazuri de defecțiuni la autobuzele Otokar.

Situația este confirmată și de Valer Ciobănescu, președintele Sindicatului Transpublic din STB, care accentuează faptul că autobuzele au probleme chiar și cu sistemul de frânare.

Poate sunt mult mai multe probleme decât cele raportate de STB. Când au venit autobuzele în țară, eu am atras atenția că sunt multe probleme. De atunci am tras un semnal de alarmă că este o achiziție proastă, dar am fost amenințat că o să fiu dat afară pentru defăimare.

Sunt colegi care au fost în situația de a chema tractarea pentru că autobuzele nu mai aveau plăcuțe de frână, nu mai aveau frânare. Sunt șoferi care au refuzat să mai meargă cu autobuzele, după ce le-a apărut avertizare în bord, de plăcuțe de frână”, a spus Valer Ciobănescu, pentru Gândul.

Totodată, surse administrative au precizat pentru Gândul că, pe lângă faptul că autobuzele au probleme tehnice, și mentenanța acestora este „la pământ”.

Pe hârtie, mentenanța Otokar este asigurată de Happy Garage SRL

Pe hârtie, mentenanța Otokar este asigurată de Happy Garage SRL, un subcontractor al companiei turcești, cu sediul pe Șoseaua de Centură, care câștigă aproximativ două milioane de euro din toată această combinație. Asta în ciuda faptului că Happy Garage are o serie de probleme, așa cum Gândul a dezvăluit AICI.

Surse municipale au precizat pentru Gândul că oficialii STB le-au solicitat celor de la Otokar să suplimenteze activitatea de mentenanță, în afară de garajul celor de la Happy Garage, însă cerința societății de transport ar fi fost ignorată. Ca atare, autobuzele Otokar merg la mentenanță la Happy Garage, dar ies de acolo tot cu probleme.

Sindicalist STB: „La Happy Garage, se vaită băieții că le duc cu defecte și le scot tot cu probleme”

Situația este confirmată și de sindicalistul Valer Ciobănescu.

„Acolo, se vaită băieții că le duc cu defecte și le scot tot cu probleme. Sunt mari probleme și se agravează, pentru că nu se repară corespunzător”, a mai spus Valer Ciobănescu, pentru Gândul.

Compania Otokar din Turcia s-a obligat, prin contractul din 2018, să furnizeze municipalității, în termen de 17 luni de la semnare, 3 tipuri de autobuze:

  • 320 de autobuze marca Otokar, model KENT LF de 12 metri;
  • 50 de autobuze marca Otokar, model KENT LF de 10,50 metri;
  • 30 de autobuze marca Otokar, model KENT LF ARTICULAT de 18 metri.

De asemenea, compania Otokar s-a obligat, prin contract, să ofere o garanție de 240.000 de kilometri sau minimum 4 ani (full warranty) de la data punerii în exploatare a autobuzelor, asigurând, totodată, și unele „consumabile”, precum:

  • uleiuri
  • antigel
  • filtre
  • acumulatori
  • anvelope (160.000 km)
  • aecuri auto

Otokar este o companie deținută de grupul turcesc KOC.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Șeful STB, după dezvăluirile Gândul legate de societatea care face mentenanța Otokar: „Sunt probleme. Reviziile și intervențiile nu sunt făcute conform contractului” | VIDEO