Unul dintre puținii avocați din România care poate reprezenta, în instanță, persoanele declarate indezirabile de către ofițerii Serviciului Român de Informații (SRI), a vorbit, în exclusivitate pentru Gândul, despre membrii Hamas pe care a fost angajat să-i apere. Avocatul spune că, pentru posibilii teroriști, România este, deocamdată, numai o țară de tranzit, dar, în lipsa unei supravegheri stricte din partea serviciilor de informații, aceste persoane ar putea deveni „foarte periculoase” pentru siguranța națională.
Avocatul Dan Negoiță a apărat zeci de străini declarați indezirabili la solicitarea SRI, după ce a obținut, din partea Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), accesul la informațiile clasificate.
Într-un interviu acordat, în exclusivitate, pentru Gândul, avocatul Negoiță a făcut o radiografie precisă a situației în care se găsește, în momentul de față, fenomenul terorist în țara noastră. Acesta a explicat, încă de la început, că „cei care reprezintă o vulnerabilitate” pentru siguranța națională sunt musulmani, dar nu toți sunt arabi, în condițiile în care unii provin din Iran, Afganistan sau Pakistan.
Ca trăsături comune, cei intrați în vizorul SRI sunt, spune avocatul, persoane puțin comunicative și uneori impulsive, care nu recunosc acuzațiile care li se aduc, dar care, invariabil, urăsc modul de viață european. Totuși, în ciuda disprețului față de europeni, niciunul nu ar fi vrut să explice din ce motiv a ales să vină în Europa.
În ce privește palestinienii pe care i-a reprezentat în instanță, Dan Negoiță spune că cei mai mulți sunt studenți veniți în București, dar și în alte orașe universitare din România, pentru studii, dar au existat și oameni de afaceri care își întemeiaseră familii în țara noastră.
Avocatul susține că, în general, acești palestinieni erau membri Hamas, însă nu considerau că apartenența la această grupare este un lucru rău.
„Acolo de unde vin ei, ești Hamas sau Fatah în mod natural. Ca urmare, palestinienii nu au cum să vadă ceva rău în acest lucru”, a explicat Negoiță.
Avocatul a mai spus că, printre persoanele pe care le-a apărat a avut și un afgan, care era taliban și care, la un moment dat, a evadat din centrul pentru refugiați în care era ținut și care a fost prins, abia după două zile, în timp ce se ascundea într-o livadă.
Un alt bărbat, de această dată de naționalitate siriană, a fost prins în București și închis într-un centru al Oficiului Național pentru Refugiați.
La proces, acesta a explicat faptul că nu poate fi repatriat în Siria, deoarece a fost combatant în așa numita Armată Siriană Liberă, care luptă împotriva regimului condus de Bashar al Assad.
„Este cel mai emoționant caz al meu. Era un tânăr care venise în România ca refugiat. Fusese combatant în Armata Siriană Liberă. În țara noastră și-a reluat vechile obiceiuri, în sensul că făcea propagandă în online.
Nici nu se terminase procesul când, într-o noapte, l-au luat și l-au urcat într-un avion cu destinația Beirut, în Liban, iar de acolo, cu mașina, l-au predat forțelor lui Assad. Eu cred că a fost omorât, pentru că am pierdut definitiv legătura cu el”, a mai spus avocatul Negoiță.
CITIȚI ȘI:
Axa fanatică a terorismului anti-israelian: Iran – Hezbollah – Hamas