Bilanțul termoenergetic pe anul 2022, al instalațiilor de transport și distribuție administrate de Termoenergetica, realizat în urma unui audit de specialitate, arată că pierderile de energie termică au crescut în perioada 2020-2022. Asta în ciuda promisiunilor făcute de edilul general, care spunea că, „în urma investițiilor”, trendul pierderilor va fi pe scădere. Potrivit lui Radu Opaina, fost director RADET, pierderile vor fi și mai mari anul acesta.
De la an la an, pierderile de energie termică din sistemul bucureștean de termoficare cresc, în condițiile în care colosul de 4.000 de kilometri de țeavă îmbătrânește și se degradează.
„În perioada 2020 – 2022 pierderile de energie termică în rețeaua primară au crescut de la 28,91% la 31,54%, în timp ce cantitatea de agent termic furnizată din rețeaua de transport a scăzut cu 17%. Dat fiind volumul de energie tranzitat, nivelul pierderilor este ridicat și conduce la efecte negative din punct de vedere tehnic și economic. Principala cauză a pierderilor de energie termică din circuitul primar o reprezintă vechimea conductelor ce alcătuiesc rețeaua (65% dintre ele au peste 25 de ani vechime), consecința majoră fiind numărul mare de avarii ce se produc (2.241 de avarii remediate pe circuitul primar în anul 2022) și deteriorarea izolației clasice a conductelor”, se arată în bilanțul termoenergetic pe anul 2022.
Bilanțul a fost introdus pe ordinea suplimentară a ședinței CGMB de săptămâna aceasta, însă, în final a fost retras și nu a mai fost supus votului.
Potrivit studiului, pierderile relale de căldură din rețeaua primară, punctele termice și rețelele de distribuire aferente acestora, în anul 2022, au fost de 39,88%.
„În perioada 2020 -2022 pierderile de energie termică în rețeaua secundară au crescut de la 11,39% la 12,73%, în timp ce cantitatea de agent termic furnizată pentru încălzire și apă caldă de consum a scăzut cu 18,77%”, se arată în bilanț.
Potrivit analizei, planul de măsuri trebuie să se concentreze pe rețeaua primară, acolo unde pierderile de agent termic și energie termică sunt mari.
„Reabilitarea întregului sistem de transport ar fi un proiect care s-ar desfășura pe cel puțin 20 de ani și ar costa cel puțin un miliard de euro”, se mai arată în bilanț.
Nicuşor Dan, primarul general al Bucureştiului, spunea anul trecut că pierderile din reţeaua de termoficare vor fi de 34% în 2022, și mai suținea că pentru anul 2023 ar urma să fie mai mici de 30%.
„Investiţiile din acest an, care vor aduce 30-35 de kilometri de conductă nouă în reţeaua primară plus reparaţiile punctuale făcute de Termoenergetica, vor duce la inversarea trendului. Conform unor date preliminarii, în anul 2022, pierderile din reţeaua de distribuţie vor fi de 34%, iar în următorii doi ani, tot ca urmare a investiţiilor, vom reveni la pierderi sub pragul de 30%”, spunea Nicușor Dan anul trecut, în iulie.
Radu Opaina, fost director RADET și președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România, este de părere că Nicușor Dan „își dă singur cu bâta peste picioare”.
„Este firesc ca într-un astfel de sistem să crească pierderile, pentru că s-au degradat instalațiile. Domnul primar Nicușor Dan își dă singur cu bâta peste picioare când spune că scad pierderile. Asta înseamnă că nu cunoaște fenomenul. În mod normal, ar fi trebuit să spună adevărul și mergem mai departe”, a declarat Radu Opaina pentru Gândul.
Fostul director RADET mai spune că primăria nu face investiții mari în ceea ce privește reabilitarea sistemului de termoficare, ci doar cârpeli.
„Ce face primăria acum nu sunt investiții, sunt cârpeli și reparații mărunte, să fim serioși. La anul, pierderile vor fi și mai mari, asta dacă va mai rezista sistemul și în 2024. Dacă nu faci nimic, sistemul lucrează în pierdere”, a mai declarat Radu Opaina pentru Gândul.