Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Bolnav de ciroză hepatică, celebrul Fane Căpățână solicită, din nou, liberarea condiționată: ”Se află la a patra analiză” /” Au vrut să mă omoare, mi-au ascuns acte din dosarul medical”

EXCLUSIV | Bolnav de ciroză hepatică, celebrul Fane Căpățână solicită, din nou, liberarea condiționată: ”Se află la a patra analiză” /” Au vrut să mă omoare, mi-au ascuns acte din dosarul medical”

EXCLUSIV | Bolnav de ciroză hepatică, celebrul Fane Căpățână solicită, din nou, liberarea condiționată: ”Se află la a patra analiză” /” Au vrut să mă omoare, mi-au ascuns acte din dosarul medical”

I s-a spus ”Fane Căpățână” și era celebru în lumea interlopilor din anii `90. Ulterior, Ștefan Dinu a fost condamnat la închisoare și, de-a lungul timpului, a lansat acuzații grave la adresa conducerii penitenciarelor Giurgiu și Iași, dar chiar și a unor procurori și judecători. S-a transformat, după cum acuză chiar el, într-un personaj incomod și vocal care trebuie, neapărat, ”redus la tăcere”.

Deținutul Ștefan a intrat, de mai mult ori, în ”refuz de hrană”. A trimis plângeri la procurorul general al României, dar și și la Comisia de Abuzuri a Camerei Deputaților, acolo unde a trimis inclusiv 20 de ploșnițe pentru a demonstra condițiile inumane din Penitenciarul Iași.

Dar, dincolo de această luptă permanentă, celebrul Fane Căpățână s-a îmbolnăvit de hepatita B în penitenciar, iar deținutul susține că este ”vânat” tocmai din cauza declarațiilor acuzatoare pe care le-a făcut. Nu i s-a asigurat dreptul la medicamente și este, în ultimă instanță, ”pedepsit” pentru că a denunțat mai mulți procurori. Ștefan Dinu a primit, cu mai multe luni în urmă, o veste teribilă de la medici – este bolnav de ciroză hepatică stadiul 4.

””Mi-au fost sustrase acte medicale din dosar. Nu am avut acces la tratamentul adecvat pentru hepatita B. Am fost dus (…) la un control medical, la Spitalul Sf. Spiridon din Iași, iar un medic mi-a spus că am ciroză hepatică grad 4. «Doamne-ajută de-acum!», așa mi-a spus. Au vrut să mă omoare și mi-au ascuns acte din dosarul medical pentru că am denunțat trei procurori din Parchetul General”, dezvăluie Fane Căpățână, în EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.

Stadiul 4 al cirozei este denumit și stadiu terminal, aceasta fiind cea mai avansată formă de ciroză. Dezvoltarea țesutului cicatricial a progresat atât de mult în acest stadiu, încât ficatul nu mai poate funcționa normal. Dacă celelalte stadii ale cirozei nu sunt asociate automat cu simptome, stadiul avansat al cirozei are o mulțime de simptome printre care: sângerări la nivelul tractului digestiv, icter, tulburări mentale precum confuzia, edem ori prurit accentuat.

”Deținutul are de executat 3.696 zile de închisoare”

În luna martie a anului 2013, magistraţii Judecătoriei Bistriţa au dispus ”liberarea condiţionată a condamnatului Dinu Gh. Ştefan, aflat în Penitenciarul Bistriţa în executarea pedepsei de 7 ani închisoare”. Decizia respectivă survenea unui raport favorabil întocmit de Comisia pentru liberări condiţionate, numai că Fane Căpățână a călcat, din nou, strâmb – așa cums se mai spun – și a fost condamnat din nou, i-ar magistrații l-au trimis după gratii pentru 10 ani.

Având în vedere starea sa precară de sănătate, Ștefan Dinu a formulat cereri de liberare condiționată, numai că – de fiecare dată – a fost amânat. Practic, executarea pedepsei a început la data de 17.07.2014 și urmează să expire la data de 19.07.2023.  A fost scăzut arestul preventiv – 406 zile – și s-a specificat în Procesul-Verbal întocmit, la data de 14 aprilie 2022, de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din Penitenciarul Iași, că deținutul Ștefan Dinu nu a încercat, niciodată să evadeze.

Concret, deținutul are de executat 3696 zile de închisoare, iar pentru a ”deveni propozabil în vederea eliberării condiționate trebuie să execute 3/4 (fracția), respectiv 2772 zile, din care, în cazul în care muncește 308 zile considerate ca executate pe baza muncii prestate și 2464 zile efectiv executate”, se precizează în Procesul-Verbal din care GÂNDUL prezintă extrase ÎN EXCLUSIVITATE.

”M-am îmbolnăvit de hepatita B cronică în detenție. Mi s-a încălcat dreptul fundamental la viață, din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Vor să mă omoare! Am fost consultat de medicul Adrian Streinu-Cercel, care mi-a recomandat medicamentul Entecavir, dar medicii colaboratori ai ANP-ului (…) mi-au răspuns că nu mă încadrez în niciuna din categoriile acestui tratament”,

Ștefan Dinu – 2020 -, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL

Comisie: ”Îndeplinește condițiile prevăzute de lege și propune liberarea condiționată”

Comisia a analizat situația în care se găsește Ștefan Dinu – bolnav de ciroză hepatică -, iar concluziile au fost următoarele:

  • A executat – până la data de 14 aprilie 2022 – 2819 zile de închisoare. 
  • A executat arest preventiv 136 zile. Total zile considerate executate 270, conform art. 55 din Legea nr. 169/2017
  • I se consideră, ca executate, ca urmare a muncii prestate, 49 zile. 
  • Total zile câștigate și executate – 3274

Fane Căpățână beneficiază de ”regim de executare (n.red. – a pedepsei) în regim deschis, a mai beneficiat de eliberare condiționată de 3 ori”, se mai menționează în Procesul-Verbal.

”Se află la a patra analiză. A fost discutat la data de 19.11.2020 și amânat până la data de 18.06.2021, conform sp. Nr. 25 din data de 10.01.2021 a Judecătoriei Dej. A fost discutat la data de 18.06 2021 și amânat pentru data de 17.09.2021, conform sp. Nr. 1881 din data de 21.09.2021 a Judecătoriei Iași. A fost discutat la data de 22.09.2021 și amânat până la data de 01.04.2022, conform sp. Nr. 730 din data de 25.10.2021 a Judecătoriei Onești”, au specificat membrii Comisiei de Eliberare Condiționată.

Totodată:

  • Ștefan Dinu a fost recompensat de 14 ori (două dintre recompense fiind primite în perioada analizată de comisie)
  • A fost sancționat disciplinar de 2 ori (dar sancțiunile, ridicate între timp, au fost aplicate anterior perioadei analizate de comisie)
  • A participat la activități productive, astfel realizând 49 zile câștig,
  • A absolvit 12 clase.

În consecință, Comisia a stabilit – pe data de 4 aprilie 2022 – că Ștefan Dinu ”îndeplinește condițiile prevăzute de lege și propune liberarea condiționată”. 

”NU a întâmpinat dificultăți de adaptare, înregistrând un comportament conform normelor, ceea ce înseamnă un PROGRES”

Pe data de 17 mai, Fane Căpățână se va prezenta, din nou, în fața magistraților Judecătoriei Iași.

Dar deținutul acuză faptul că din dosarul medical i-au fost sustrase acte care dovedesc boala de care suferă, spune că nu a primit tratamentul medical adecvat, dar și că în caracterizarea sa nu au fost trecute toate activitățile – programe sociale și programe psihologice – pe care le-a prestat în penitenciar.

Potrivit caracterizării care a fost întocmită lui Ștefan Dinu – GÂNDUL prezintă extrase, ÎN EXCLUSIVITATE – deținutul ”s-a implicat (n.red. – inițial) la un nivel scăzut în activități lucrative. Pe parcursul executării pedepsei  întâmpinat numeroase dificultăți de adaptare, înregistrând un comportament neconform normelor”.

Dar, de la data ultimei analize în comisia pentru liberare condiționată (22 septembrie 2021), ”NU a întâmpinat dificultăți de adaptare, înregistrând un comportament conform normelor, ceea ce înseamnă un PROGRES din punct de vedere psihologic, la nivel cognitiv și comportamental”, se precizează în caracterizare.

În ceea ce privește ”domeniul educațional”, în caracterizare se mai menționează că ”se constată o evoluție în compensarea nevoilor educaționale identificate”.

Referitor la ”domeniul social”, în caracterizare se transmite că Ștefan Dinu – în eventualitatea în care va fi liberat condiționat – va locui cu familia, în Sectorul 2 al Capitalei și – având în vedere afecțiunile grave de care suferă – va solicita ”pensie de invaliditate”.

Soția lui Ștefan Dinu: ”Și un deținut are dreptul la viață”

Elvira Dinu – soția deținutului Ștefan Dinu -, declara, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL, că există riscul apariției unei ciroze hepatice dacă soțul său nu primește tratamentul prescris, iar realitatea i-a dat dreptate, din nefericire.

Deținutul și soția sa au înaintat, la un moment dat, și o sesizare către Colegiul Medicilor București, menționând acesta a fost infectat, pe perioada detenției în ANP, cu virusul hepatic B, iar tratamentul cu Entecavir a fost amânat în mod nejustificat.

”Nu i s-a oferit tratamentul medical de care avea nevoie. De doi ani trebuia să îl primească, nu l-a primit. Aceasta este tentativă de omor. În ultimă instanță, doctorii din Penitenciarul Giurgiu se fac vinovați de situația gravă în care se află soțul meu. Ei ar fi trebuit să fac toate demersurile, soțul meu nu avea de unde să știe ce acte trebuie să trimită dacă nu i s-a spus absolut nimic – adeverință, acte doveditoare ale diagnosticului. Medicii de la Penitenciarul Giurgiu (n.red. – acolo unde se afla Ștefan Dinu la momentul respectiv, înainte de a fi transferat la Penitenciarul Iași) ar fi trebuit să trimită toate aceste acte la comisie, doar se afla în mâinile lor. Toate actele medicale trebuiau întocmite la penitenciar, pentru ca soțul meu să ajungă la doctor. Adevărul este că a fost plimbat de la un medic la altul”a mărturisit Elvira Dinu, spunând și că ”familia nu mai înțelege nimic” din ceea ce se întâmplă cu soțul său.

”În urma unui control medical efectuat, soțului meu i s-a prescris un tratament pentru boala pe care a contractat-o chiar în penitenciar, numai că nu a beneficiat de el. Iar acum, starea sa de sănătate s-a agravat, mi-e teamă să nu se ajungă la o ciroză (n.red. – ceea ce s-a și întâmplat), având în vedere rezultatele analizelor”

Elvira Dinu, soția lui Fane Căpățână

A fi sau a nu fi liberat condiționat?

Ștefan Dinu așteaptă, acum, un nou verdict în cazul cererii sale de liberare condiționată, însă este tot sceptic, așa cum era, de altfel, și la sfârșitul anului trecut, atunci când a declarat că prevăzuse că va fi amânat din nou.

”Acum sunt amânat, din nou, patru luni, aștept recursul de mai bine de două săptămâni, nu vine. Termenul de amânare va începe să curgă numai după ce va exista o hotărâre definitivă. Iar eu aștept acum termen la Tribunalul Bacău, pentru recurs. Nu înțeleg de ce se tot tergiversează cauza mea. La Penitenciarul Iași, am cerut protecție împotriva directorului, care m-a amenințat că nu mă voi elibera niciodată. Am cerut protecție și împotriva medicului șef (…). Am expus toată situație cap-coadă și la ofițerul de contrainformații, și la judecătorul de supraveghere. Am fost păcălit, de trei ori, de doi directori de penitenciar și de un judecător de supraveghere. I-am rugat să informeze ierarhic. Eu am prevăzut că voi fi amânat”, spunea Ștefan Dinu în luna decembrie a anului trecut.

GÂNDUL va urmări, în continuare, această adevărată ”odisee” a cererilor de liberare condiționată formulate, de-a lungul anilor, de celebrul Fane Căpățână și va oferi informații ÎN EXCLUSIVITATE.

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele