EXCLUSIV VIDEO | Bucureștiul a ajuns cea mai sigură capitală din Europa. „De frica Poliției, hoții au plecat din țară”
This browser does not support the video element.
Bucureștiul este cea mai sigură capitală din Europa, potrivit unei analize realizate de șefii Poliției Române. Anchetatorii susțin că cele mai multe grupări infracționale au renunțat la furturi, tâlhării, impunerea de taxe de protecție și alte fapte violente, în special pe fondul profesionalizării structurilor de poliție. În același timp, anchetatorii recunosc că un factor important este și faptul că mulți infractori au plecat peste graniță.
Anchetatorii români care gestionează infracțiunile de natură judiciară au observat că, în ultimii ani, infracționalitatea violentă din țară a început să scadă. Este vorba, în special, despre spargerile de locuințe, furturile din buzunare, tâlhăriile stradale, jafurile armate sau impunerea de taxe de protecție.
Comisarul șef Cristian Gheorghe, adjunctul Direcției de Investigații Criminale din cadrul Poliției Române, spune, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, că Bucureștiul este cea mai sigură capitală din Europa.
Ofițerul a explicat că răufăcătorii au renunțat la faptele cu violență sau la furturi și au migrat către infracționalitatea „de guler alb”.
Comisarul șef Cristian Gheorghe a precizat că, odată cu profesionalizarea Poliției, infractorii au căutat să se adapteze și au optat pentru fapte care să le aducă mai multă siguranță și, în același timp, sume importante de bani. Astfel, aceștia au renunțat la spargeri și s-ar fi apucat, în special, de infracțiuni informatice.
Infractorii români au devenit cetățeni ai altor state
Totodată, Cristian Gheorghe a admis faptul că numărul relativ mic de infracțiuni contra persoanelor este influențat și de numărul mare de infractori care au părăsit România și s-au stabilit în țări ale Uniunii Europene.
„Au rămas în străinătate, au făcut copii, unii au devenit cetățeni. Cei mai mulți au fost spărgători, pentru că a fost o infracțiune cu care le-a mers bine. Totuși, majoritatea au renunțat și s-au apucat de infracțiuni informatice. Pentru autorități este mai dificil să-i prindă, iar faptele de acest gen le aduc mulți bani”, a explicat comisarul șef Cristian Gheorghe.
Urmăriți interviul integral:
CITEȘTE ȘI: