Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV VIDEO | Când vor putea zbura din nou românii cu Blue Air? Răspunsul președintelui AAAS, care preia 75% din acțiunile companiei aviatice

EXCLUSIV VIDEO | Când vor putea zbura din nou românii cu Blue Air? Răspunsul președintelui AAAS, care preia 75% din acțiunile companiei aviatice

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) este pe cale să devină acționar majoritar la Blue Air, o procedură declanșată prin executarea scrisorii de garanție pentru ajutorul de stat de 62 de milioane de euro oferit companiei aeriene low-cost în primul an al pandemiei. Președintele AAAS, Daniel Geantă, a explicat, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV, ce va face statul după ce va prelua 75% din acțiunile Blue Air, cum ar putea fi recuperați banii plătiți de stat în contul datoriei companiei aeriene și când ar putea fi reluate zborurile, în condițiile în care aeronavele sunt acum poprite de Fisc. 

  • Blue Air, care a început să adune datorii, inclusiv la stat, prin nerestituirea ajutorului de aproape 62 de milioane de euro primit în pandemie, s-a asigurat din 2021 că nu va fi executată de creditori și a intrat în procedură de concordat, care i-a permis să evite insolvența.
  • Cu fiecare lună care a trecut, datoriile companiei au fost tot mai mari, iar în septembrie 2022, Administrația Fondului pentru Mediu i-a pus poprire pe conturi, pentru o datorie de 28 de milioane de lei.
  • Cu conturile poprite, Blue Air nu a mai putut plăti combustibilul pentru aeronavele pe care le opera și a anulat, în 6 septembrie, toate zborurile, ducând la o criză fără precedent a companiei și la abandonarea a zeci de mii de pasageri pe aeroporturi.
  • La două luni după anularea zborurilor, pe 17 noiembrie, statul a anunțat că execută scrisoarea de garanție, pentru neplata datoriilor, și va deveni acționar majoritar la Blue Air.

Daniel Geantă, președintele Autorității pentru Administrarea Activelor Statului, a detaliat, la GÂNDUL EXCLUSIV, stadiul procedurii prin care statul preia 75% din acțiunile operatorului aviatic privat și estimările privind recuperarea sumelor primite de companie drept ajutor din partea statului, pentru compensarea pierderilor provocate de restricțiile impuse la începutul pandemiei de COVID-19, așa cum s-a întâmplat și în cazul Tarom.

La cinci luni după ce au fost decise măsuri restrictive, printre care și oprirea zborurilor, din cauza pandemiei de coronavirus, în august 2020, Guvernul a decis ca cele două companii, Tarom și Blue Air, să beneficieze de un ajutor de stat. În cazul SC Blue Air Aviation SA, ajutorul de stat, în valoare totală de aproximativ 62 de milioane de euro, a fost împărțit în două: un ajutor de stat individual pentru acoperirea pierderilor provocate de pandemie, în valoare de 28,29 milioane de euro, și un ajutor de salvare de 33,84 de euro, care să acopere deficitul de lichiditate al companiei

Ordonanța Guvernului 139/2020 prin care s-a acordat acest ajutor de stat prevedea că cei aproape 34 de milioane de euro primiți de Blue Air ca ajutor de salvare trebuie rambursați în cel mult șase luni, în caz contrar, compania aeriană fiind obligată să prezinte un plan de restructurare.

Cum obligația nu a putut fi respectată, Blue Air a prezentat planul de restructurare, care a ajuns la Bruxelles și a fost aprobat de Comisia Europeană, a explicat Daniel Geantă.

”Dar acest plan de restructurare trebuia și pus în practică, pentru că există două etape: prezint planul și îl pun în aplicare. Lucrurile se schimbă total când vorbim de un ajutor de stat, pentru că vorbim de o entitate privată și un ajutor din partea statului”, a adăugat președintele AAAS.

Cu ce proprietăți a garantat Blue Air ajutorul de stat de 62 milioane de euro

Daniel Geantă a precizat că, fiind vorba de bani care trebuiau rambursați, compania Blue Air a girat cu un teren, pădurea de pe acel teren, avioanele din proprietatea companiei aeriene și mai mult acțiuni. Aceste garanțiile puse la dispoziție de Blue Air erau estimate să acopere cel puțin valoarea împrumutului, precum și dobânzile și comisioanele aferente.

Practic, Blue Air putea să ceară unu sau mai multe împrumuturi, în valoare de cel mult 300.775.000 de lei, garantate 100% de stat, iar în schimb, potrivit OG 139/2020, compania aeriană a pus în garanție, pentru situația în care nu ar mai putea rambursa împrumutul:

  • o ipotecă imobiliară de rang I asupra terenului intravilan situat în București, șos. București-Ploiești nr. 97 A, sectorul 1, în suprafață de 94.479 mp, aflat în proprietatea Blue Air Investiții SRL;
  • o ipoteca mobiliară de rang I asupra pădurii amplasate pe acest teren în suprafață de peste 94.000 mp, având același proprietar;
  • o ipoteca mobiliară asupra aeronavelor aflate în proprietatea Blue Air Aviation;
  • o ipoteca mobiliară de rang I pe 75% din acțiunile deținute de societatea Airline Invest SA și de Mihai Cătălin Rada în capitalul social al firmei Blue Air Aviation;
  • o ipoteca mobiliară de rang I pe 75% din acțiunilor deținute de Teodor Cristian Rada și Mihai Cătălin Rada în capitalul social al firmei Airline Invest SA;
  • o ipoteca mobiliară de rang I pe 100% din acțiunilor deținute de societățile Airline Invest și Aurora Engineering SRL în capitalul social al firmei Blue Air Technic SRL.

Aceeași OG 139/2020 prevede că, în situația în care împrumutul nu este restituit, toate aceste bunuri mobile și imobile cu care Blue Air a garantat trec integral în proprietatea statului, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, statul devenind acționar majoritar.

Astfel, prin executarea garanției, statului îi revin:

  • 75% din acțiunile Blue Air Aviation
  • 75% din acțiunile Airline Invest
  • 100% din acțiunile Blue Air Technic.

„Planul de restructurarea a fost prezentat Comisiei Europene și aprobat. Problema a fost că, până în momentul de față, Blue Air Aviation nu a reușit să pună în aplicare acest plan de restructurare, pentru că, în primul și în primul rând, nu a reușit să îndeplinească acele condiții din planul de restructurare. Acesta există, îl avem, ni s-au pus la dispozițiile de către Blue Air Aviation, dar acesta este un lucru care va schimba puțin datele problemei”, a mai spus președintele AAAS.

Cât va putea recupera statul de la Blue Air din cele 62 de milioane de euro

Daniel Geantă a explicat de ce, din toate bunurile cu care a garantat Blue Air – și care, conform analizei economico-financiare făcute de Eximbank, ar fi trebui să acopere integral împrumutul, plus dobânzile și comisioanele aferente -, nu va putea fi recuperat 100% împrumutul de aproape 62 de milioane de euro.

„Mai mult ca sigur, Comisia Europeană, prin DG Competition (Direcția Generală privind Concurența – n.r.), va da ajutor de stat și va trebui să recuperăm o parte din ajutorul de stat de la Blue Air Aviation, acțiuni care vor reveni statului român. Statul român va trebui să recupereze acești bani de la statul român. Ce înseamnă asta? Cum spuneam mai devreme, s-a pus garanție un teren, pădurea de pe un teren și acțiuni. ANAF va trebui să recupereze banii din garanțiile depuse.

Problema este că nu cred că se vor recupera 100% sau valoarea nu va fi 100%. Din evaluările ANAF, valoarea din ajutorul de stat, adică valoarea din 62 de milioane de euro, va fi undeva la 25 – 30%.

Restul sumei, dacă vreți o părere personală, va fi declarată ajutor de stat care va trebui recuperată. În prezent, trebuie să facem o analiză foarte serioasă pe decizia de ajutor de stat.

Lucrul ăsta schimbă puțin situația, dar asta nu înseamnă că statul român nu va prelua acțiunile, statul va deveni acționar majoritar la Blue Air Aviation. Vedem la momentul respectiv”, a detaliat Daniel Geantă.

În aceste zile, sunt centralizate documentele necesare pentru înregistrarea la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a participației majoritare a statului.

Președintele AAAS a precizat că, după preluare, vor trebui făcute un audit financiar și o evaluare a societății, pentru că, printre altele, cei care au fost păgubiți, inclusiv pasagerii abandonați pe aeroporturi când Blue Air a anunțat, în septembrie, anulare tuturor zborurilor, ”așteaptă să vadă rezultate”.

„Suntem datori să venim cu această evaluare și acest audit, să arătăm situația corectă a societății la data respectivă. Nu știm ce va fi, vedem ce găsim acolo”, a precizat Daniel Geantă.

Momentul dificil pentru Blue Air a fost în septembrie, când Administrația Fondului pentru Mediu a luat decizia de poprire a conturilor operatorului de zbor, iar acesta a anunțat apoi sistarea tuturor zborurilor programate să decoleze de pe aeroporturile din România, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei, reprezentând valoarea a 54.230 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021.

Mai poate Blue Air să reia zborurile după ce statul va deveni acționar majoritar?

Compania Blue Air este în prezent în procedură de concordat, menită să ducă la evitarea intrării în insolvență, iar președintele AAAS dă asigurări că principalul scop este reintrarea în activitate a operatorului aviatic.

Scopul nostru, al Autorității, este să o redăm circuitului economic, nu este să omorâm societatea respectivă. Dar putem face aceasta în condițiile în care societatea are un activ important, un activ valoros și datoriile nu sunt atât de mari, astfel încât echilibrul între datorii și activul mobil să nu fie așa de mare. Pentru că, atunci când se va merge la judecătorul sindic, acesta va spune: «Datoriile sunt extrem de mari și activele sunt extrem de mici, și situația de a redresa este foarte mică»”, a explicat Daniel Geantă.

În cazul pesimist, nu este exclusă, conform procedurilor legale, intrarea în insolvență, dar analizele ulterioare vor putea fi baza unei astfel de decizii.

„În momentul acesta, Blue Air este în situația de concordat, care este o înțelegere între societatea în sine și creditori, pentru a mai găsi o soluție astfel încât să nu se ajungă în situația de insolvență. Pe 9 decembrie va fi procesul de concordat și vedem ce decizie va lua judecătorul în această situație. Este important să vedem ce decizie se va lua”, a explicat președintele Daniel Geantă.

Rugat să estimeze un termen pentru reluarea zborurilor, un moment în care românii să ia în calcul cumpărarea unui bilet de avion prin Blue Air, președintele AAAS a spus că încă se așteaptă toate documentele companiei -inclusiv numărul de aeronave proprii, în afară de cele pe care le avea în leasing, primele dintre ele fiind poprite de ANAF în prezent.

Și atunci, cu ce avioane se mai poate face zborul? Cred că până nu avem o evaluare corectă a situației financiare și a situației mobiliare, nu putem vorbi ce se poate face în viitor”, a conchis Daniel Geantă.

Urmăriți interviul integral:

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Cum mai face bani statul din activele sale. Daniel Geantă, președintele AAAS: „Oltchim este o privatizare de succes”

EXCLUSIV VIDEO | Documentele din istoria privatizării României postcomuniste vor fi digitalizate, cu fonduri europene. Daniel Geantă: ”Arhiva are 12 kilometri în acte, gândiți-vă ce nivel de acte avem în instituție”

EXCLUSIV VIDEO | Când vor fi despăgubiți investitorii Fondului Național de Investiții. Președintele AAAS: „FNI este o speță care n-ar trebui să se mai întâmple în România”

EXCLUSIV VIDEO | Autoritatea de Administrare a Activelor Statului se confruntă cu un deficit masiv de personal. Daniel Geantă: „Un șef serviciu și 5 experți gestionează 72.918 debitori”

EXCLUSIV VIDEO | Cât de interesați sunt antreprenorii de acțiunile statului în companii, după deblocarea Legii privatizării? Daniel Geantă, președintele AAAS: „Încă mai sunt societăți care își pot vinde participațiile”

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și