Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Candidați la examenele de angajare în Poliție, mutilați în studiourile de tatuaje. A fost sesizat și CNCD

EXCLUSIV | Candidați la examenele de angajare în Poliție, mutilați în studiourile de tatuaje. A fost sesizat și CNCD

EXCLUSIV | Candidați la examenele de angajare în Poliție, mutilați în studiourile de tatuaje. A fost sesizat și CNCD

Mai mulți tineri au ajuns să se lase mutilați în diverse saloane specializate în ștergerea tatuajelor pentru a putea să intre în structurile Poliției. În spatele acestor adevărate drame se află o prevedere din Statutul Polițistului, potrivit căreia persoanele care au tatuaje ori alte elemente ornamentale inserate pe corp și care nu pot fi acoperite de ținuta de vară, nu pot fi angajate în sistem.

Contestată în special de sindicaliștii din Poliție, care o consideră inutilă și discriminatorie, această regulă a devenit un subiect intens discutat în spațiul public odată cu valurile de încadrări din sursă externă, motivate de criza de personal.

Aspiranții la o funcție de polițist au descoperit, după ce au citit condițiile de înscriere, că nu vor trece de vizita medicală dacă au suferit sau suferă de „boli neuropsihice, boli cronice sau infectocontagioase” și dacă  au „tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în corp, neacoperite de vestimentație, în ținuta de vară”.

Această regulă este valabilă numai la înscrierea la examenele pentru școlile de agenți de poliție sau la Academia de Poliție, la examenele pentru încadrare din sursă externă ori, dacă este cazul, la reîncadrarea în Poliție. După angajarea în Ministerul Afacerilor Interne (MAI), această interdicție dispare, iar proaspeții polițiști se pot tatua și în zone vizibile în ținuta de vară, cu mânecă scurtă.

Ultimele încadrări din sursă externă au avut loc în iulie 2021, în plină pandemie de COVID-19. Atunci, pentru a nu aglomera unitățile medicale ale MAI, vizita medicală a fost lăsată la urmă, după probele teoretice și sportive, în așa fel încât să fie examinați medical numai cei declarați admiși.

Potrivit unor surse din Poliție, pentru că aveau tatuaje pe antebrațe, unii dintre candidați au mers la saloane specializate, pentru a încerca să le șteargă.

Tatuaje șterse cu acid

Tratate chirurgical sau cu acid, tatuajele au fost șterse, însă, așa cum reiese și din fotografii, au rămas urme care nu vor dispărea niciodată de la sine.

Doctorul Dana Bratu, medic specialist dermatolog, a explicat, pentru Gândul, cum au fost posibile cicatricile care apar în imagini, după ștergerea tatuajelor.

„Tatuajele sub formă de inimă au fost îndepărtate, cel mai probabil, cu o soluție acidă. Se folosesc în saloane diverse peelinguri chimice cu acizi (spre exemplu acid lactic), care să exfolieze pielea până la nivelul pigmentului care e de obicei localizat în derm. Procedura presupune arderea tegumentul cu o perioadă de epitelizare (vindecare) de până la două săptămâni.

Din păcate, anumite persoane au tendința de a se vindeca defectuos, cu cicatrici cheloide. Aceste cicatrici sunt reliefate, roșii, de mari dimensiuni și provoacă disconfort sau mâncărime. Putem vorbi de o manevră mult prea agresivă, incorect efectuată, dar și de o predispoziție genetică a persoanei în cauză de a dezvolta cicatrici la traumatisme cutanate moderate”, explică medicul Dana Bratu.

În cazul bărbatului care și-a eliminat tatuajul de pe antebraț, medicul specialist Dana Bratu spune că o altă modalitate de a elimina tatuajele este excizia chirurgicală.

”Astfel, pielea tatuată se îndepărtează cu bisturiul și plaga se suturează, lăsând în urmă o cicatrice fină, liniară. În fotografia pusă în discuție, copcile sunt foarte apropiate și mari, ceea ce traduce o intervenție chirurgicală nereușită”, a explicat medicul dermatologul.

Poliția Română, reclamată la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

Bogdan Bundă, în vârstă de 41 de ani, este unul dintre candidații pentru un post de polițist care au fost declarați respinși din cauza tatuajelor de pe antebrațe.

Bărbatul colaborează de nouă ani ca voluntar pentru Poliția Capitalei, iar în toamna anului 2021 a apărut oportunitatea să se angajeze, din sursă externă, la Serviciul Comunicații și Informatică, în condițiile în care este expert IT, iar postul i se potrivea ca o mănușă.

Cu toate că știa faptul că tatuajele reprezintă o piedică, acesta s-a pregătit temeinic, mai ales că a presupus faptul că s-ar putea face o derogare, pentru că urma să activeze într-un domeniu în care tatuajele respective nu aveau relevanță.

Pentru a face față probelor sportive, Bogdan Bundă a slăbit 28 de kilograme în trei luni, iar în paralel s-a pus la punct cu problemele de natură legislativă din programa de examen.

Fiind încă pandemie, vizita medicală, care în mod obișnuit se face la început, a fost lăsată ultima, de data aceasta, pentru a se evita eventuala aglomerare a clinicii MAI.

După ce a trecut cu brio toate probele, Bundă a fost declarat respins la vizita medicală. Acesta a apelat la sprijinul sindicatelor din Poliție și a depus inclusiv o plângere la CNCD, unde a arătat de este o victimă a discriminării.

„Până acum, nu am avut câștig de cauză, dar consider că legea este proastă și trebuie schimbată. Nu este doar părerea mea, ci și a sindicaliștilor din Poliție”, a declarat Bogdan Bundă, pentru Gândul.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și