Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV| Care este adevărata miză a atacurilor Rusiei în apropierea României. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Apar semnalele unui război economic”

EXCLUSIV| Care este adevărata miză a atacurilor Rusiei în apropierea României. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Apar semnalele unui război economic”

EXCLUSIV| Care este adevărata miză a atacurilor Rusiei în apropierea României. Generalul (r) Virgil Bălăceanu:

Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, spune, într-un interviu acordat pentru Gândul, că atacul Federației Ruse într-o zonă din Ucraina aflată aproape de granița cu România are drept miză infrastructura portuară legată de exportul de grâne. Dunărea a rămas ultima cale de export a grânelor din Ucraina, din 17 iulie, după ce Rusia s-a retras din Acordul de la Istanbul.

Generalul (r) a punctat că nu România este miza atacurilor, ci slăbirea capacităților de export ale Ucrainei, care se diminuează considerabil în acest context de război, coroborat cu alte presiuni venite dinspre Rusia.

Virgil Bălăceanu a adăugat că, pe lângă războiul armelor și cel energetic, exploatate din plin de Vladimir Putin, Rusia a declanșat acum și un alt tip de război, cel economic.

  • Ucraina are trei porturi principale pe Dunăre: Ismail, Reni și Ust-Dunaiski. Atacul cu drone al rușilor a distrus un hangar cu cereale și a avariat mai multe depozite pentru alte tipuri de mărfuri.
  • Reni, una dinte țintele atacului, se află circa 20 de kilometri de Galaţi, ceea ce a stârnit și mai multă îngrijorare în România.
  • Tensiunea în regiunea Odesa a crescut după ce Rusia a refuzat să prelungească acordul internațional care permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră.

„Federația Rusă, după retragerea din acordul cu privire la exportul cerealelor, a declanșat un război economic”

„Pe lângă războiul clasic, în plină desfășurare, războiul energetic și el continuă, apar semnalele războiului economic, în sensul în care rușii se concentrează pe lovirea mai ales a infrastructurii portuare sau a depozitelor din zona portuară, în vederea slăbirii capacității de export a Ucrainei. Faptul că a fost lovit Reni intră într-un ansamblu al loviturilor, pentru că nu Reni a fost și nu acesta rămâne ținta principală.

Este o coincidență geografică faptul că s-a lovit Reni, posibil să se lovească și Ismailul. Și este o coincidență geografică faptul că cele două porturi sunt aproape de granița cu România. Nu este vizată granița cu România, sunt vizate porturile mai mari sau mai mici, dar își vor concentra efortul în mod deosebit pe Odesa.

Ei, în definitiv, încearcă să lovească infrastructura portuară care să nu le mai permită ucrainenilor exportul. Și lovesc infrastructura portuară legată de Marea Neagră și legată de Dunăre, canalele Dunării, înspre Portul Constanța. În rest, nu sunt semnale că se execută lovituri în apropiere de granița cu România și apare perspectiva unui conflict între Federația Rusă și NATO, țara noastră fiind membru NATO”, a explicat generalul Virgil Bălăceanu.

„Vom vedea cum își va juca rolul în continuare Turcia, mijlocitor al acordului între Federația Rusă și ONU”

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei susține că dacă astfel de atacuri, care să vizeze în special infrastructura de export de grâne, vor continua, bugetul Ucrainei ar fi puternic afectat.

Odată cu slăbirea capacităților de export, veniturile în bugetul deja de război al Ucrainei, prin exportul de grâne, se diminuează considerabil. Ca atare, apar probleme dacă lucrurile acestea vor fi accentuate în timp. Ne-am aștepta să fie accentuate pe componenta război economic cu această particularizare, infrastructura de export de grâne, și să afecteze bugetul Ucrainei, dincolo de aspectele umanitare.

Aici vom vedea, legat de aspectele umanitare, cum își va juca rolul în continuare Turcia, mijlocitor al acordului între Federația Rusă și ONU”, a spus generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles.

Putin susține că acordul cerealelor și-a pierdut sensul

Rusia s-a retras din Acordul de la Istanbul, care asigura exportul în siguranță al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, președintele Vladimir Putin susținând că acordul și-a pierdut sensul.

Continuarea «acordului privind cerealele» – care nu și-a justificat scopul umanitar – și-a pierdut sensul”, a spus Putin, citat într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului.

Spunând că au fost ignorate condițiile impuse de Rusia pentru prelungire, Moscova a renunțat  la acordul care a permis Ucrainei, în urmă cu un an, să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în ciuda războiului, pentru a atenua o criză alimentară globală.

După ce a renunțat la acord, Rusia a lovit aproape zilnic porturile ucrainene exportatoare de alimente. Duminică, un atac asupra portului Odesa din sudul țării a ucis o persoană și a rănit alte zeci.

Antony Blinken, convorbire cu ministrul de Externe Luminiţa Odobescu

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a discutat luni cu ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, după ce Rusia a atacat portul ucrainean la Dunăre aflate în imediata vecinătate a României.

Secretarul Blinken şi ministrul de Externe Odobescu au discutat despre parteneriatul strategic solid dintre SUA şi România şi despre oportunităţile de cooperare bilaterală şi multilaterală continuă, inclusiv despre securitatea colectivă şi sprijinul neclintit pentru Ucraina şi Republica Moldova, securitatea alimentară globală şi cooperarea privind securitatea la Marea Neagră”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Discuţia şefului diplomaţiei americane cu ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, aflată în funcţie din luna iunie, intervine în condiţiile în care Rusia a bombardat cu drone portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi.

MApN, reacție după atacurile rușilor în apropiere de granița cu România

Ministerul Apărării a reacționat, luni, după atacul rușilor aproape de granița României cu Ucraina. Potrivit ministerului, „nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina și atacurile nejustificate și ilegale care vizează, împotriva tuturor regulilor internaționale și normelor morale și umanitare, populația civilă și elemente din infrastructura critică a Ucrainei”, a transmis MApN, după ce rușii au atacat cu drone porturile dunărene Izmail și Reni.

„Nu rezultă posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național”

„În ceea ce privește situația de securitate din apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României.

Armata României continuă implementarea măsurilor de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian, și a celor de consolidare a posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, stabilite conform planurilor naționale și aliate”, au mai transmis reprezentanții MApN.

„Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structurile similare din țările aliate și cu cele din NATO, va continua consolidarea apărării comune pe întregul flanc estic și descurajarea oricăror agresiuni împotriva teritoriului aliat. De asemenea, Armata României rămâne fermă în aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru asigurarea siguranței și libertății de navigație în zona de responsabilitate din Marea Neagră”, se mai arată în comunicat.

Iohannis: „Această escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea din Marea Neagră”

Și președintele Klaus Iohannis a condamnat, într-un mesaj, atacul rușilor asupra porturilor dunărene Izmail și Reni, aproape de granița dintre Ucraina și România.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Klaus Iohannis spune că bombardamentele „foarte aproape de România” sunt o „escaladare” care „prezintă riscuri grave pentru securitatea din Marea Neagră”.

„Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, foarte aproape de România. Această escaladare recentă prezintă riscuri grave pentru securitatea din Marea Neagră. De asemenea, afectează în continuare tranzitul cerealelor ucrainene și, prin urmare, securitatea alimentară globală”, a scris președintele Klaus Iohannis.

Premierul Ciolacu a condamnat atacul rușilor: „România va continua să sprijine Ucraina”

Atacul rușilor a fost condamnat și de premierul Marcel Ciolacu.

„Aceste acțiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federației Ruse de a-și suspenda participarea la Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene.

Țintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială și punând astfel în pericol numeroase persoane.

Deteriorarea securității alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecințele ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluții practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către piețele globale”, a afirmat premierul.

Şase persoane au fost rănite în urma atacurilor

Rusia a atacat pentru prima oară ruta ucraineană de export de cereale pe Dunăre. Atacul a distrus depozite ucrainene de cereale pe fluviul Dunărea într-un atac cu drone, vizând o rută de export vitală pentru Kiev, în cadrul unei campanii aeriene în expansiune, pe care Moscova a început-o după ce a renunţat la acordul privind transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră.

Atacurile de săptămâna trecută au lovit în principal porturile maritime din Odesa, dar atacurile de luni, efectuate înainte de răsărit, au lovit infrastructura de-a lungul Dunării, o rută de export a cărei importanţă a crescut de la revocarea acordului care permitea transportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Teroriştii ruşi au atacat din nou regiunea Odesa în cursul nopţii. Infrastructura portuară de pe fluviul Dunărea este ţinta de această dată”, a scris, după atac, guvernatorul regional Oleh Kiper, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Sursa foto: Defense of Ukraine


CITEȘTI ȘI:

Antony Blinken, convorbire cu ministrul român Luminiţa Odobescu. Discuția celor doi oficiali vine după atacul Rusiei în imediata vecinătate a României

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele