Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Cât câștigă luptătorii români care au plecat pe frontul din Ucraina. Mulți militari și-au dat demisiile și au plecat la război

EXCLUSIV | Cât câștigă luptătorii români care au plecat pe frontul din Ucraina. Mulți militari și-au dat demisiile și au plecat la război

Aproximativ 1.500 luptători români ar activa pe teritoriul Ucrainei, alături de britanici, americani, canadieni turci, georgieni sau polonezi. Surse militare au explicat, pentru Gândul, că mulți dintre militarii români și-au dat demisiile după ce ar fi fost ofertați cu sume foarte mari de către fime de recrutare străine.  

Ministerul Apărării din Rusia susține că, potrivit rapoartelor realizate de serviciile de informații, în Ucraina ar lupta câteva mii de mercenari străini. Cei mai mulți ar proveni din Polonia, cu peste 1.70o de soldați, urmați de români și canadieni, care ar număra aproximativ 1.500 de oameni.

Dincolo de afirmațiile făcute de autoritățile din Rusia, surse din rândul instituțiilor de forță din România au declarat, pentru Gândul, că firme de recrutare din străinătate ar fi contactat militari activi, dar și trecuți în rezervă din România, pe care i-ar fi ofertat să plece în țara vecină pentru 1.000 de euro pe zi.

Sursele citate au precizat că, în general, ofertele au fost pentru militari ai SPP, SRI, Jandarmeria și Poliția Română, în special persoane care au participat la misiuni ale ONU, dar și alte categorii de misiuni în Afganistan, Irak sau Somalia.

Cum sunt recrutați militarii

Ca și modalitate de recrutare, militarii sunt contactați de angajați ai firmelor de recrutare, dintre care unii sunt stabiliți chiar pe teritoriul țării noastre, după care, la rândul lor, își întreabă colegii sau foștii colegi dacă sunt interesați de misiuni în străinătate.

Înainte de războiul din Ucraina, acești recrutori căutau luptători români pentru paza unor obiective situate în zone de risc, pentru pază VIP. dar și pentru însoțirea navelor care trec prin zona de acțiune a piraților somalezi.

Sursele citate au precizat că, după izbucnirea conflictului ar fi apărut o cerere ridicată pentru angajarea unor echipe de luptători cu experiență, în special din partea televiziunilor europene care au trimis echipe pe front, dar și din partea fundațiilor care acordă sprijin victimelor și care monitorizează eventualele crime de război, în zonele atacate de ruși.

Cu cât sunt plătiți cei care pleacă să lupte în Ucraina

Din cauza riscurilor foarte mari, luptătorii străini care pleacă în Ucraina ca bodyguarzi sunt angajați pentru sume cuprinse între 1.000 și 2.000 de dolari pe zi, la care se mai pot adăuga și unele bonusuri.

Totuși, românii care au acceptat astfel de slujbe în Ucraina ar fi plecat pentru 1.000 de euro pe zi, iar cei mai mulți ar fi fost recrutați de firmele americane „Blackwater” și „Silent Professionals”, la care s-ar mai adăuga și contractori britanici.

Silent Professionals” a publicat, pe pagina web, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească militarii străini care doresc să plece în Ucraina.

Doritorii sunt înștiințați că angajatorul este o companie cu sediul în SUA care caută specialiști în materie de „operațiuni de extracție/evacuare” cu o experiență militară de minim cinci ani.

Tot acolo se menționează că pentru aceste misiuni sunt acceptate și femeile, atâta timp cât îndeplinesc condițile generale de angajare.

Pe teren, militarii trebuie să identifice și să țină legătura cu forțele urcainene, să știe cum să culeagă informații de interes operativ, să știe cum să se orienteze cu harta și busola și să poată conduce cât mai multe tipuri de vehicule militare.

Conform surselor citate, cei mai mulți români care au plecat în Ucraina sunt rezerviști, însă există și situații în care militarii au demisionat pentru a nu rata oportunitatea de a câștiga 1000 de euro pe zi.

Potrivit site-ului „Silent Professionals”, în acest moment misiunile în Ucraina sunt cele mai bine plătite, în condițiile în care alte misiuni internaționale, în alte zone periculoase de pe glob se plătesc cu sume care nu depășesc 800 de dolari, așa cum se întâmplă în cazul navelor care navigează în zonele de acțiune ale piraților africani.

Gândul.ro a contactat reprezentanții firmei Silent Professionals în vederea unui punct de vedere cu privire la informațiile obținute de reporteri pe surse, însă până la ora publicării acestui articol nu am primis un răspuns solicitării noastre.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și ... vezi toate articolele

Citește și