Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV. Câte certificate de urbanism și câte autorizații de construcție vor fi blocate dacă inițiativa lui Nicușor Dan de a suspenda PUZ-urile va fi votată de Consiliu

EXCLUSIV. Câte certificate de urbanism și câte autorizații de construcție vor fi blocate dacă inițiativa lui Nicușor Dan de a suspenda PUZ-urile va fi votată de Consiliu

EXCLUSIV. Câte certificate de urbanism și câte autorizații de construcție vor fi blocate dacă inițiativa lui Nicușor Dan de a suspenda PUZ-urile va fi votată de Consiliu

Proiectul de suspendare a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) din 5 sectoare ale Capitalei – 2, 3, 4, 5 și 6 -, inițiat de Primarul General Nicușor Dan a amorsat o ”bombă” economică și socială fără precedent la nivelul celui mai mare oraș al țării. Dezvoltatorii imobiliari, economiștii și juriștii au atras atenția că o astfel de suspendare ar duce la un haos total, iar pierderile financiare ar fi uriașe.

Blocarea unor mari proiecte de investiții, aflate în derulare în fiecare sector al Bucureștiului, va afecta, grav, viața tuturor locuitorilor, eventuala suspendare a PUZ-urilor de sector fiind considerată ”nelegală”.

Există proiecte în derulare, au fost investite sume de ordinul zecilor/sutelor de milioane de euro în aceste proiecte, au fost obținuți – pe baza documentațiilor P.U.Z. – fonduri UE pentru respectivele investiții. Locuitori ai Capitalei, pe de altă parte, au plătit avansul pentru a obține o locuință care urmează a fi construită, iar suspendarea P.U.Z.-urilor de sector ar fi o adevărată lovitură pentru aceștia.

Ținând cont de faptul că au fost emise certificate de urbanism și autorizații de construcție tocmai în baza documentațiilor PUZ existente la nivelul sectoarelor – mai puțin Sectorul 1, acesta neavând un PUZ aprobat – perspectivele sunt cu adevărat sumbre, spun specialiștii, cu atât mai mult cu cât Nicușor Dan ar dori ca măsura suspendării PUZ-urilor să aibă și un efect retroactiv, ideea contestată chiar de consilierii generali PNL și USR.

GÂNDUL.RO a solicitat primăriilor de sector ale Capitalei să prezinte o situație la zi a certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construcție emise, tocmai pentru a oferi o imagine de ansamblu clară a repercusiunilor pe care această inițiativă a Primarului General – în cazul în care ar fi aprobată în ședința de azi a CGMB – le va avea la nivelul întregii Capitale.

Întrebările au fost punctuale:

  • Câte certificate de urbanism au fost emise de când a fost votat P.U.Z.-ul de sector?
  • Câte autorizații de construcție au fost emise de când a fost votat P.U.Z.-ul de sector?

Cu mențiunea că Primăria Sectorului 5 nu a răspuns, încă, solicitării noastre, prezentăm – ÎN EXCLUSIVITATE – situațiile transmise pe adresa redacției noastre de Primăriile Sectoarelor 2, 3, 4 și 6.

Primăria Sectorului 2 – certificate de urbanism și autorizații de construcție emise în perioada noiembrie-decembrie 2020

În urma solicitării GÂNDUL.RO, reprezentanții Primăriei Sectorul 2 ne-au transmis următoarea situație care include ”certificatele de urbanism și autorizațiile de construcție emise din momentul în care PUZ-ul de sector a fost aprobat”, inclusiv ”numărul de solicitări care au fost depuse spre analiză”.

  • 920 certificate de urbanism
  • 252 autorizații de construcție
  • 400 de solicitări depuse spre analiză

Primăria Sectorului 3, situație referitoare la perioada 2019 – 2021

”În urma verificării programului de registratură Infocet și din registrul electronic de certificate de urbanism și autorizații de construire, de la data aprobării Planului Urbanistic Zonal Sector 3 al Municipiului București prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului București nr. 49/31.01.2019 și până la data prezentei”, Primăria Sectorului 3 a emis, potrivit răspunsului transmis redacției GÂNDUL.RO:

  • 2144 de certificate de urbanism în anul 2019;
  • 1687 de certificate de urbanism în anul 2020;
  • 171 de certificate de urbanism în anul 2021;
  • 833 de autorizații de construire în anul 2019;
  • 935 de autorizații de construire în anul 2020;
  • 113 de autorizații de construire în anul 2021.

”Precizăm că Primăria Sectorului 3 nu a emis certificate de urbanism și autorizații de construire, începând cu data de 27.11.2019, pentru terenurile ce fac obiectul hotărârii judecătorești pronunțate în data de 27.11.2019 de către Tribunalul București – Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal în dosarul nr. 26705/3/2019, prin care instanța a dispus suspendarea parțială a executării H.C.G.M.B. nr. 49/31.01.2019 privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal al Sectorului 3 al Municipiului București doar în privința reglementărilor de scoatere din Zona Spațiilor Verzi (V) a unor suprafețe care potrivit PUG aprobat prin H.C.G.M.B.nr. 269/2000 astfel cum a fost modificat, fiind încadrate în Zona Spațiilor Verzi (V)”, se mai menționează în răspunsul transmis.

Primăria Sectorului 4 – ”1300 de Autorizații de Construire pentru cca 8700 locuințe, cu o investiție de cca 26 milioane euro, într-un interval de 3 ani”

Primăria Sectorul 4 a transmis, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL.RO, că ”Raportul de Specialitate al Arhitectului Șef al Municipiului București, care stă la baza proiectului de hotărâre în vederea anulării P.U.Z., nu studiază efectele produse asupra zonelor de locuit construite în baza PUZ în condițiile revenirii la prevederile PUG”.

”Zona activităților productive cu funcțiune de sere, conform P.U.G., zona luată în discuție, în vederea suspendării P.U.Z. ZONA DE SUD, reprezintă 2% din terenul reglementat, nu există motive tehnice, urbanistice pentru suspendarea întregului PUZ ”

Primăria Sectorului 4

În vederea aprobării, P.U.Z. ZONA DE SUD a fost analizat de peste 60 de specialiști și a inclus 24 de avize/rapoarte/studii. În baza PUZ au fost emise cca 1300 de Autorizații de Construire pentru cca 8700 locuințe, cu o investiție de cca 26 milioane euro, într-un interval de 3 ani”, transmite Primăria Sectorul 4 al Capitalei.

”Revenirea la P.U.G. va permite ca funcțiunile poluante să fie autorizate în imediata vecinătate a locuințelor existente”

Totodată, reprezentanții primăriei spun că prin suspendarea P.U.Z. ZONA DE SUD se reintroduc în intravilanul Bucureștiului peste 200 hectare de industrie în zone deja construite ca locuințe, zonele industriale au fost transformate prin P.U.Z. ZONA DE SUD în zone cu funcțiune preponderent de locuit, având reglementată o suprafață de 30% spații verzi.

”În zona de sud există o cerință de dezvoltare a zonei industriale poluante, fabrici de ciment, depozite deșeuri, hale industriale, etc. Numai în ultimul an au fost înregistrate la Sectorul 4 al Municipiului București un număr de 4 cereri de depozitare deșeuri, respinse pe motiv că erau în zone reglementate cu funcțiunea de locuit. Revenirea la P.U.G. va permite ca funcțiunile poluante să fie autorizate în imediata vecinătate a locuințelor existente.

Prin P.U.Z. ZONA DE SUD și respectiv prin studiul de circulații au fost aprobate 140 de noi străzi, în cazul revenirii la P.U.G. și construirii pe loturile afectate de circulație, sistemul de străzi nu va mai putea fi realizat”, ne-au mai transmis reprezentanții Primăriei Sectorului 4.

Până în prezent, au fost întocmite peste 300 de documente notariale în vederea donării către P.M.B. a peste 22.000 mp de teren, reprezentând 1200 metri de străzi noi și 2700 metri de supralărgiri

Primăria Sectorului 4

Primăria Sectorului 6, certificate de urbanism și autorizații de construcție emise în perioada martie-noiembrie 2020

Primăria Sectorului 6 al Capitalei, răspunzând solicitării GÂNDUL.RO, a transmis că în perioada martie-noiembrie 2020 au fost emise 831 de certificate de urbanism și 57 de autorizații de construcție.

”În perioada 03.03.2020 – 27.11.2020, în temeiul reglementărilor documentației de urbanism, faza P.U.Z, “Modificare și actualizare P.U.Z Coordonator Sector 6” aprobată prin HCGMB nr. 68/2020 și HCGMB nr. 336/2020, au fost emise 831 de certificate de urbanism și 57 de autorizații de construire”, au precizat reprezentații Primăriei Sectorului 6.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele