EXCLUSIV | Cazurile de gripă și viroze, de trei ori mai multe decât înaintea pandemiei. Medicul Sandra Alexiu: ”Infecțiile sunt acum amestecate cu mai multe virusuri. Numărul de cazuri este foarte mare, cabinetele sunt supraaglomerate”

EXCLUSIV | Cazurile de gripă și viroze, de trei ori mai multe decât înaintea pandemiei. Medicul Sandra Alexiu: ”Infecțiile sunt acum amestecate cu mai multe virusuri. Numărul de cazuri este foarte mare, cabinetele sunt supraaglomerate”
Publicat: 06/01/2023, 15:55

Sezonul de gripă și viroze – prezent aproape an de an în această perioadă – s-a transformat într-un adevărat prag de rezistență împotriva unui amestec de virusuri contagioase și extrem de virulente. Cabinetele medicilor de familie au devenit neîncăpătoare, în condițiile în care afluxul pacienților de toate vârstele este mult mai mare – dublu, dacă nu chiar triplu față de perioadele obișnuite de sezon rece. România se confruntă și cu o criză a medicamentelor în farmacii, iar mult trâmbițata vaccinare a ajuns la capitolul „și altele.”

Izolarea și schimbarea stilului de viață în cei trei ani de pandemie COVID-19 ne-au lăsat cu imunitate și cu capacitate de apărare a organismului scăzute față de virusurile obișnuite de sezon.

„Nici nu pot să vă descriu prin ce perioadă trecem. Este foarte greu!”, a spus, pentru Gândul, Sandra Alexiu, preşedintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Medicul a precizat că doar un test diferențiază bolile între ele, pentru că, în acest moment, simptomatologia virusurilor poate să fie foarte asemănătoare.

Sandra Alexiu recunoaște că sezonul acesta de gripă și viroze este unul foarte diferit față de sezoanele avute înainte de pandemie, în condițiile în care acoperirea vaccinală pentru gripă este mult mai scăzută față de alți ani.

Medicul a spulberat două mituri frecvent auzite, și anume acela că antibioticele sunt inutile în tratarea virozelor, dar și faptul că paracetamolul luat zilnic nu este un antidot împotriva răcelii, așa cum mulți sunt tentați să creadă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că nu va declara epidemie de gripă în România, precizând că va emite o instrucțiune privind „starea de alertă epidemică.”

Printre recomandările ministrului Sănătății se numără portul măștii, evitarea aglomerației și triaj în școli și grădinițe. Pentru angajatori, se recomandă evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, purtarea măștii și triaj epidemiologic.

„Ne așteptam la un val intens de viroze”

Medicul Sandra Alexiu a spus că, deși cabinetele sunt deja supraaglomerate, nu crede că s-a atins vârful, estimând că va urma ”un val intens de viroze”.

„Nici nu se punea problema să ne întoarcem la restricțiile de dinainte. Domnul ministru Rafila vorbea despre o stare de alertă epidemică și de declararea epidemiei de gripă. Epidemia de gripă nu se declară până când nu se înregistrează creșteri succesive. Am avut aproape în fiecare an – cu excepția pandemiei, când nu a circulat virusul gripal – epidemie de gripă în România. Asta nu era chiar o noutate.

Din păcate, numărul de cazuri este foarte mare, iar noi, la cabinete, suntem supraaglomerați. Eu am avut azi peste 60 de consultații, din care Casa de Asigurări nu decontează decât 40. Oamenii sunt de toate vârstele și trebuie să consultăm nu doar pacienții cu infecții de sezon, dar vin și cei care-și iau rețetele, vin și copiii la controale, vin la vaccinat. Nici nu pot să vă descriu prin ce perioadă trecem. Este foarte greu!

Ne așteptam la un val intens de viroze, pentru că am tot urmărit trendurile, am urmărit ce s-a întâmplat în Emisfera sudică, când la noi era vară și la ei era iarnă. Gripa a fost la fel, a fost un val foarte mare de triple infecții. Vorbim de trei virusuri importante care circulă și care determină boli de sezon, care pot fi descoperite prin testare și pentru care în mare măsură avem și vaccinul cu care să putem preveni”, a mai spus Sandra Alexiu.

„La infecțiile cu virus respirator, oamenii simt că se sufocă dacă au probleme pulmonare”

Sandra Alexiu a atras atenția că este foarte important ca medicul de familie să fie consultat de la primele simptome, pentru a se putea pune rapid un diagnostic și a începe tratamentul potrivit, înainte ca boala să avanseze și să se ajungă la cazuri grave, care ajung în spitale, unele chiar la Terapie Intensivă.

„De asta ne confruntăm în România cu multe cazuri, unele foarte grave, care ajung în spital, în ATI, la toate vârstele, dar mai ales la grupele de risc. Este important ca oamenii să fie atenți ce simptome au și să ia legătura cu un medic, de obicei medicul de familie, ca să poată să diferențieze aceste tipuri de boli.

Teste se găsesc, se pot face și la domiciliu. Doar un test diferențiază bolile între ele, pentru că simptomatologia poate să fie foarte asemănătoare.

Este adevărat că, în mare măsură, în acest moment, la COVID, nu mai avem febră așa de mare și afectare foarte gravă, ci eventual febră moderată, durere mare în gât, durere de cap, tuse, nas înfundat, răgușeală.

La gripă, avem febră foarte mare, până la 40 de grade, uneori și peste, dar și o stare foarte proastă, dureri de mușchi, dureri de cap, tuse.

Infecțiile cu virus respirator sunt mai ales infecții care afectează plămânul și pot da o stare care seamănă cu crizele de astm, respirația este îngreunată, tusea este foarte intensă, oamenii se sufocă, mai ales dacă au probleme pulmonare.

Dar astea sunt semnele cunoscute, adică semnele generale. Sunt oameni care nu fac neapărat febră mare și care ies pozitivi la testul de gripă. Mai ales cei care sunt vaccinați fac forme ușoare”, a explicat medicul de familie.

„Este un sezon gripal complicat, cu forme greu de suportat acasă”

Sandra Alexiu a subliniat că virulența infecțiilor este mult mai mare, pentru că sunt infecții amestecate cu mai multe virusuri care circulă și care pot determina infecții diferite. Intensitatea infecțioasă de acum este și consecința faptului că acoperirea vaccinală pentru gripă este mult scăzută față de alți ani.

În cazul COVID, este o infecție mai nouă, pentru care avem vaccinați. Știe însă toată lumea că România este printre ultimele țări din punct de vedere al vaccinării COVID și, de asta, afluxul pacienților este mult mai mare, este dublu, dacă nu chiar de trei ori mai are decât în perioadele obișnuite de sezon rece.

Pur și simplu, suntem asaltați de pacienți care sunt răciți, cu diverse tipuri de simptome. După anii de pandemie în care ne-am confruntat cu niște situații speciale, ne întâlnim astăzi cu un sezon extrem de complicat, pentru că sunt absolut toți, din toate grupele de vârstă, răciți și cu forme destul de greu de suportat și tolerat acasă”, a mai spus medicul.

„Sunt cazuri multe și grave la copii”

Medicul de familie Sandra Alexiu susține că probleme grave sunt și în cazul copiilor, care nu și-au făcut imunitatea anuală și care acum fac față mult mai greu gripei și răcelilor.

„Sunt cazuri multe și sunt cazuri grave și la copii. Sunt copii care trebuie să se interneze, sunt copii care nu au apucat să-și facă ciclul de imunitate anuală, cum se întâmpla de obicei în sezoanele reci, pentru că am trecut prin doi-trei ani în care a fost multă izolare, școală făcută online, nu s-a intrat în colectivități, nu și-au făcut imunitatea aceea anuală care se face trecând prin sezoane obișnuite reci, în care apar diverse episoade de viroze.

Pentru că am lipsit trei ani de la această lecție, suntem cu imunitatea foarte jos din punct de vedere al apărării față de virusurile obișnuite de sezon, virusurile sunt contagiose și extrem de virulente după trei ani de pauză, pentru că au avut timp să-și întărească capacitatea de luptă și oamenii sunt cu o capacitate de apărare scăzută, din acest punct de vedere.

Prelungirea acestor perioade de izolare a dus la o reactivitate scăzută față de virusurile actuale. De asta trecem acum prin acest val intens de viroze, dar sper că, de la sezonul rece următor, vom intra în normalul de dinainte de pandemie”, a explicat medicul.

„Degeaba luăm zilnic paracetamol ca să nu răcim”

Preşedintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov recunoaște că ne confruntăm cu o criză reală a lipsei de medicamente în farmacii, însă îi sfătuiește pe oameni să nu-și facă stocuri de medicamente, pe care să le ia apoi în exces și fără îndrumarea unui medic.

Este bine să știm să avem în casă o trusă de medicamente de bază pe care să știm să le folosim, adică să nu facem exces, să nu dăm medicamente care sunt inutile, așa cum sunt antibioticele, de exemplu, în viroze. Ele nu au de ce să stea în casă și trebuie prescrise doar de către medic, după ce consultă un pacient. În schimb, trebuie să avem în casă medicamente de febră, medicamente de dureri de cap, de tuse, pentru dureri în gât.

Din păcate, și astea lipsesc pentru că sezonul este foarte intens, sunt mult mai multe cazuri față de cum se aprovizionau de obicei farmaciile, iar lumea și-a făcut stocuri acasă. Acum, nici a avea un stoc nu este foarte util, pentru că ești tentat să iei medicamente mai multe, în doze mai mari, deși nu există niciun rol preventiv.

Degeaba luăm zilnic paracetamol ca să nu răcim, pentru că asta nu se va întâmpla. Nu facem decât să consumăm doze multe și mari și să riscăm intoxicații”, explică Sandra Alexiu.

„Lipsesc puținele medicamente pe care le putem prescrie gratuit la copii”

Medicul a mai spus că este o criză reală a medicamentelor, în special a celor care pot fi prescrise gratuit copiilor, situație pe care o semnalează la cabinete mulți părinți.

”În primul rând, medicamentele puține pe care le putem prescrie gratuit la copii lipsesc pentru că stocurile au fost cumva previzionate pe modelul anilor trecuți, or suntem într-un sezon care afectează de trei ori mai multe persoane. Era normal să ajungem și aici.

Vaccinarea a scăzut față de ceilalți ani, era normal să avem cazuri de gripă, pentru că oamenii nu vor să se mai vaccineze, nu au această rutină a vaccinării. România niciodată nu a atins un prag mai mare de 8% din populația eligibilă la vaccinarea contra gripei, în timp ce pragul de siguranță ar fi 75. Suntem foarte departe de asta, probabil nu-l vom atinge niciodată.

Eu cred că până pe la 1 martie o să fie tot așa. Gândiți-vă că un sezon normal în România are doar vârfuri, unul în ianuarie și unul spre sfârșitul lui februarie. Ăsta este un sezon normal de gripă, dar noi nu suntem într-un sezon normal, va fi mult mai greu„, a mai spus preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie București-Ilfov.

Rafila preferă recomandările în locul restricțiilor

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că nu va declara epidemie de gripă în România, pentru că asta ar însemna impunerea unor restricții. În schimb, vor fi transmise instrucțiuni privind „starea de alertă epidemică.”

Ministrul Alexandru Rafila estimează că în 2-3 săptămâni va scădea numărul cazurilor de gripă.

„Pot să adopt o instrucțiune în care există o stare de alertă epidemică, pentru că, la declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru, este o lege din timpul pandemiei care generează automat anumite restricții. Nu este o situație dramatică.

Este o situație fără precedent în această perioadă. Aţi văzut că în alte perioade, de exemplu, în urmă cu 5 ani sau 10 ani, în luna februarie, aveam mai multe cazuri de viroze respiratorii. Am ajuns şi la 170.000 de cazuri de viroze respiratorii pe săptămână. Este mai devreme decât în alte perioade”, a declarat Alexandru Rafila.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Infecțiile respiratorii și gripa au umplut spitalele. Medic: „Este o perioadă cu care nu ne-am mai confruntat, avem tot mai multe cazuri de gripă. Să avem grijă mare la copiii sub 5 ani și la vârstnici, dar în rest, să nu intrăm în panică”

Crește numărul cazurilor de gripă raportate în ultima perioadă. De ce nu declară autoritățile epidemie. Alexandru Rafila: „Nu vreau să ne întoarcem în niciun fel la carantină și izolare” | FOTO, VIDEO

EXCLUSIV | Dr. Sandra Alexiu, despre calvarul medicilor de familie în era COVID-19: „Am pierdut aproape 100 de colegi. Am umblat disperați după măști, după dezinfectanți. În pandemie, am devenit brusc competenți”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu...
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Șoferii din România NU mai pot face ITP. Anunțul RAR venit azi, 21 noiembrie
Europa de est se pregătește de război. Stare de alertă maximă
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!