Vizita lui Volodimir Zelenski la București – la 19 luni după declanșarea invaziei ruse în Ucraina – a fost, așa cum era de așteptat, extrem de mediatizată, cu multe întrebări și ceva necunoscute cu privire la temele-cheie discutate de liderul ucrainean, aflat față în față cu oficialii români, pe plaiurile noastre mioritice.
Ștefan Popescu, analist de politică externă, a declarat pentru Gândul că vizita președintelui ucrainean în țara noastră marchează simbolic o redescoperire a importanței României, o reevaluare, după ce președintele ucrainean avusese numai o apariție în online, înregistrată în plenul Parlamentului Românie.
Analistul precizează că vizita președintelui Zelenski la București „trebuie pusă în contextul asperităților survenite în relația cu Polonia, rezervelor exprimate frecvent de Ungaria, al recentelor evoluții politice din Slovacia – câștigarea alegerilor de o forță politică mai rezervată față de cererile Ucrainei.”
Interlocutorul Gândul a punctat, în acest context, că România are încă două subiecte importante cu Ucraina: Republica Moldova și comunitatea românească din Ucraina.
Marți, președintele ucrainean a mers la Cotroceni, la Parlament și la Guvern, dar, și-a anulat discursul pe care urma să-l susțină marți în Parlamentul României, motivând, oficial, că nu se simte încă pregătit.
Vizita preşedintelui ucrainean a însemnat şi securitate la cel mai înalt nivel. Mai exact, sute de forţe de ordine au fost mobilizate, pentru ca pe întregul traseu a lui Volodimir Zelenski să nu existe incidente de securitate.
Ștefan Popescu a mai precizat că, în această perioadă, dincolo de alte controverse, România s-a conturat ca o adevărată placă turnantă a transportului principalului produs de export al Ucrainei – cerealele.
„Vizita președintelui Zelenski la București trebuie pusă în contextul asperităților survenite în relația cu Polonia și a rezervelor exprimate frecvent de Ungaria, al recentelor evoluții politice din Slovacia – câștigarea alegerilor de o forță politică mai rezervată față de cererile Ucrainei. În acest peisaj, România face nota discordantă și, mai mult decat atât, România s-a conturat ca o adevărata placă turnantă a transportului principalului produs de export al Ucrainei – cerealele.
Astfel, vizita lui Zelenski la București marchează simbolic o redescoperire a importanței României, o reevaluare, după ce președintele ucrainean avusese numai o apariție în online, înregistrată în plenul Parlamentului României. Totodată, putem spune ca relațiile româno-ucraineene au intrat într-o nouă etapă, iar semnalul a fost dat de președintele Zelenski”, susține analistul.
Analistul de politică externă recunoaște pentru România acest moment reprezintă o recuperare și o recunoaștere, după ce, susține Ștefan Popescu, chiar în presa internațională apăruseră, la un moment dat, unele critici că nu se comunică suficient pe tema asistenței oferite de țara noastră.
În același timp, deși sfârșitul războiului nu se întrevede încă, analistul a precizat că țările europene au intrat deja într-o competiție pe tema reconstrucției Ucrainei.
„Nu trebuie să uităm că Ucraina reprezintă o prioritate strategică pentru cei mai importanți parteneri ai Romaniei – SUA, Franța, Germania, Marea Britanie – și orice accentuare a valorii de întrebuințare a României ne oferă un argument în plus – dacă știm să îl folosim- în poziționarea noastră în NATO și UE.
România are încă două subiecte importante cu Ucraina: Republica Moldova și comunitatea românească din Ucraina. Imaginile vizitei de la București a lui Zelenski au ajuns, fără îndoială, și la autoritățile ucrainene din Transcarpatia, din Bucovina de Nord, dar și la etnicii români de acolo, care observă că statul român există”, a conchis Ștefan Popescu, analist de politică externă.
Generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a precizat pentru Gândul că vizita lui Volodimir Zelenski este bine trebuie să redeschidă dosarele care sunt nerezolvate, dar și să ofere mai multă vizibilitate ajutorului oferit de țara noastră Ucrainei, țara atacată de Rusia.
„Este o vizită binevenită să pună mai mult în vizibilitate sprijinul pe care îl acordă România, sacrificiul legat de problematica impactului exportului de cereale al Ucrainei în România, impactului asupra fermierilor și asupra procesatorillor. Trebuie să redeschidă dosarele care sunt nerezolvate, dosare care țin de drepturi ale comunității românești în Ucraina, care țin de Canalul Bâstroe, care țin de atitudinea statului ucrainean față de preoții români din Ucraina”, a precizat Generalul (r) Virgil Bălăceanu.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni pe omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, cu prilejul vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România. Cei doi șefi de stat au semnat ridicarea relației dintre cele două țări la nivel de Parteneriat Strategic.
„Sunt foarte bucuros să vizitez Bucureștiul. Vă mulțumesc domnule președinte, mulțumesc tuturor românilor pentru susținere și ajutor în această perioadă grea. Îmi aduc aminte cât de călduros au fost întâmpinați oamenii noștri. România ne-a oferit sprijin militar și umanitar.
România a ales Ucraina în cel mai dificil moment al istoriei noastre. Am discutat despre securitate în regiunea Mării Negre. Am vorbit de infrastructură, despre deschiderea unor punte de trecere noi la granița comună. Am vorbit și despre minoritățile naționale. În România vor fi antrenați piloții ucraineni și am discutat despre asta cu președintele României.
Am discutat despre solicitările noastre militare. În România se cunoaște bine cât de periculos este terorismul rusesc, cât de periculoase sunt dronele și rachetele care atacă satele de lângă granița României. Se înmulțesc porturile de pe Dunăre care asigură necesitățile de alimente pentru alte țări. Va începe sa funcționeze un coridor pentru cereale prin Republica Moldova. Suntem convinși ca și Ucraina și Moldova vor deveni membre ale Uniunii Europene”, a declarat la Cotroceni președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a dezvăluit – păstrând totuși o notă de mister – după vizita efectuată în România, în ce constă ajutorul militar oferit de guvernul României.
„Nu vă pot dezvălui totul acum, muniția de artilerie e bifată și, la fel, întărirea sistemelor antiaeriene – bifată. Încă pregătim anumite lucruri care vor avea un impact puternic. Un centru de pregătire pentru piloții de F-16 se organizează acum în România, iar piloții ucraineni vor fi printre primii care se vor antrena aici”, a spus Zelenski într-un mesaj filmat din avionul prezidențial și postat pe rețelele sociale.
La rândul său, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre relația dintre cele două țări și despre ajutorul României pentru Ucraina „cât este necesar, până la victorie”.
„Această vizită are un caracter istoric pentru relația biletarală și transmite un mesaj puternic privind angajamentul nostru constructiv. Am decis azi, împreună, să începem concret procesul pentru a ridica relația biletarală la nivel de parteneriat strategic.
Am semnat o declarație comună care evocă acest cadru principal de cooperare. Ne concentrăm pentru a ajuta Ucraina să câștige războiul, dar avem datoria și responsabilitatea de a ne proiecta relația pe termen lung. Vom continua sprijinul, inclusiv cel militar, cât este necesar, până la victorie”, a declarat Klaus Iohannis.
CITIȚI ȘI: