EXCLUSIV | Ce-i unește și ce-i desparte pe Putin și Erdogan? Întâlnire CRUCIALĂ la Soci, cu mize mondiale. Analist: „Relația Turcia-Rusia, complexă”

Publicat: 04 09. 2023, 14:18
Actualizat: 04 09. 2023, 14:20

Ștefan Popescu, doctor în istoria relațiilor internaționale contemporane și analist de politică externă, a analizat pentru Gândul mizele și culisele întâlnirii dintre Recep Erdogan și Vladimir Putin. Interlocutorul Gândul susține că președintele turc se întâlnește cu omologul sau rus, cu dorința de a relansa acordul cerealier sau, cel puțin, de a permite vaselor turcești să continue să preia cereale ucrainene. Rivalitate, complexitate, parteneriat, cooperare, mize mondiale la scenă deschisă, temeri – mai ales dinspre Moscova – par a fi cuvintele-cheie care definesc cel mai bine o relație construită în timp, între doi lideri autoritari de cursă lungă.

Analistul de politică externă recunoaște că relația dintre Turcia și Rusia este una complexă, existând între cele două o competiție regională, dar și o relație de parteneriat, ambele țări urmărind limitarea influenței puterilor occidentale în aranjamentele din regiunea extinsă a Marii Negre, din Caucaz și Asia Centrală, din Siria și Libia.

Şeful de stat turc speră să folosească aceste discuţii privind transportul de cereale ucrainene ca o trambulină pentru negocieri de pace mai ample între Kiev şi Moscova. Nu mai este un secret pentru nimeni că Erdogan este unul dintre puţinii lideri NATO care păstrează relaţii bune cu Putin.

Reamintim că preşedintele turc Recep Erdogan merge luni în Rusia, la Soci, pentru a discuta cu Vladimir Putin despre reluarea acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Discuţiile vor avea loc la Soci. (Mai multe INFORMAȚII AICI)

„Ankara a investit mult în dezvoltarea unor importante capacități de procesare a cerealelor”

Ștefan Popescu susține că pentru Turcia problema cerealelor din Ucraina este extrem de importantă din punct de vedere economic, deoarece o parte a acestor cereale sunt produse de companii turcești, care fie au achizionat, fie au luat în arendă suprafețe agricole importante din Ucraina.

Pe 17 iulie 2023, Rusia a declarat că a întrerupt participarea la acordul care permitea exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, o înțelegere intermediată de ONU și Turcia pentru a combate o criză alimentară globală, agravată pe fondul invaziei Rusiei.

„Președintele Erdogan se întâlnește cu omologul sau rus Vladimir Putin cu dorința de a relansa acordul cerealier sau, cel puțin, de a permite vaselor turcești să continue să preia cereale ucrainene. Acest lucru este important din punct de vedere economic, întrucât o parte a cerealelor din Ucraina sunt produse de companii turcești care fie au achizionat, fie au luat în arendă, suprafețe agricole importante din Ucraina dar și pentru geopolitica Turciei în direcția Africii și Levantului.

Ankara a investit mult în dezvoltarea unor importante capacități de procesare a cerealelor, iar produsele finite au devenit o adevărată nișă de export, dar și de influență pe continentul african si in Orientul Apropiat”, a precizat analistul de politică externă.

„Vizita la Soci a președintelui Erdogan urmărește și să alunge aceste temeri ale Moscovei”

Ștefan Popescu susține că, printre mizele vizitei lui lui Erdogan în Rusia, se numără și aceea de a menține dialogul cu Vladimir Putin, dar și consolidarea poziției Turciei ca țară-mediatoare între Rusia și Occident.

În plus, punctează analistul, întâlnirea de la Soci, este văzută de președintele turc și ca un prilej de a alunga temerile Moscovei – după ce, prin creșterea livrărilor de armament către Kiev –  oficialii de la Kremlin au avut impresia că Turcia este tentată să părăsească neutralitatea de care a dat dovadă încă de la începutul războiului din Ucraina.

Interlocutorul Gândul a mai precizat că, pe fondul acestui climat internațional instabil, amplificat de războiul din Ucraina, relația dintre Turcia și Rusia este una complexă – oscilând de la competiție regională până la parteneriat – din care, atât Putin, cât și Erdogan, își urmăresc îndeplinirea propriilor obiective și strategii.

„Prin aceasta să crească valoarea de întrebuințare a Turciei pentru marile puteri occidentale care reflectează la diverse scenarii de pace. Or, în ultima vreme, prin creșterea livrărilor de armament către Kiev, Moscova a avut impresia că Turcia este tentată să părăsească neutralitatea de care a dat dovadă încă de la începutul războiului.

Relația dintre Turcia și Rusia este complexă, existând între cele două o competiție regională. Denunțarea acordului cerealier de către Moscova a fost făcută, atât, ca urmare a faptului că Banca Agricolă rusă nu a fost acceptată în sistemul de plăți internaționale Swift, dar a avut și menirea de a transmite un mesaj Ankarei că Rusia nu depinde întrutotul de medierea turcă.

Dar în același timp, relația turco-rusă este și una de parteneriat, cele două urmărind limitarea influenței puterilor occidentale în aranjamentele din regiunea extinsă a Marii Negre, din Caucaz și Asia Centrală, din Siria și Libia, de promovare a unui sistem internațional multipolar, care să aibă în centru nu Occidentul, ci marile puteri emergente”, conchide analistul Ștefan Popescu.

Putin și Erdogan, ”inamici precauți”

Putin și Erdogan sunt de multă vreme ”inamici precauți”, cu o relație complexă care s-a axat pe foarte multe subiecte, de la drepturile tătarilor din Crimeea până la războiul din Siria.

Inițial, Turcia dorea să se prezinte drept intermediar în războiul din Ucraina, care ar ajuta Rusia să-și mențină liniile comerciale deschise, dar agresiunea lui Vladimir Putin a devenit acum o durere de cap din ce în ce mai mare pentru Ankara.

Erdogan, lăudat de Putin înainte de alegeri: „Un parteneriat între Rusia şi Turcia sunt reciproc avantajoase”

Reamintim că preşedintele rus, Vladimir Putin, și-a declarat susținerea pentru omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, salutând un lider cu „obiective ambiţioase.”

Putin s-a exprimat în cadrul unei ceremonii organizate prin videoconferinţă, cu ocazia inaugurării primei centrale nucleare din Turcia, construită de Rusia, salutând un „proiect emblematic” în relaţiile dintre Moscova şi Ankara.

Această centrală „este un exemplu convingător a tot ceea ce dumneavoastră, preşedinte Erdogan, faceţi pentru ţara dumneavoastră, pentru dezvoltarea economiei sale, pentru toţi cetăţenii turci”, preciza președintele rus.

„Această ceremonie arată că guvernul turc şi preşedintele, personal, acordă o mare atenţie dezvoltării relaţiilor ruso-turce în toate domeniile. Susţinem o astfel de atitudine şi suntem convinşi că o cooperare strânsă şi un parteneriat între Rusia şi Turcia sunt reciproc avantajoase”, spunea Putin.

 

CITEȘTE ȘI:

Ce se alege de Turcia? Cum a sfidat Erdogan previziunile privind DISPARIȚIA sa politică – ANALIZĂ REUTERS

EXCLUSIV | Mărturii emoționante, la aproape trei luni de la infernul care a îngenuncheat Turcia. „Mulți au ales să ia viața de la zero”

EXCLUSIV | Mărturiile tulburătoare ale unei românce din Turcia: „Ne-am strâns toți în brațe și am așteptat să se termine. O prietenă și-a pierdut doi copii, mama, tatăl și nepotul. Familii întregi au fost rase de pe fața pământului”

EXCLUSIV | ”Doar Rusia mai caută dominanță și este în apropierea României”. Cum vede un analist geopolitic transformarea alianțelor strategice globale