EXCLUSIV | Ce legătură este între pudra de talc, azbest și cancer? Răspunsul Colegiului Farmaciștilor din România
Scandalul pudrei de talc contaminate cu azbest de la Johnson&Johnson (J&J), care i-a adus mii de plângeri de la oameni care susțin că au făcut cancer în urma folosirii acestui produs și a obligat gigantul american la despăgubiri de miliarde de dolari în procesele pierdute, iar recent la o propunere de a plăti 8,9 miliarde de dolari pentru a scăpa de acuzații, continuă să producă îngrijorare, în condițiile în care produsul este încă vândut în numeroase state, inclusiv în România.
Gigantul farmaceutic anunța în urmă cu opt luni că din 2023 va înceta să mai vândă pudră pentru copii pe bază de talc, dar menționa că decizia nu a fost luată pentru că aceste produse ar fi nesigure.
Decizia companiei Johnson&Johnson de a nu mai vinde pudra de talc pentru copii nu obligă însă retailerii să retragă aceste produse de pe rafturi, în lipsa unei decizii la nivel național care să impună o astfel de măsură, luată însă cu dovezi clare privind pericolul pentru sănătate.
Pudra de talc ne poate îmbolnăvi? Care sunt riscurile folosirii ei asupra sănătății? De ce azbestul stârnește motive de îngrijorare la nivel medical? Sunt câteva dintre întrebările la care am cerut răspunsuri de la Colegiul Farmaciștilor din România.
Părerile în ceea ce privește siguranța talcului sunt contradictorii. Pe de o parte, producătorii și furnizorii de pudră de talc spun că mineralul sub formă de pulbere folosit în produsele cosmetice este extrem de rafinat și sigur.
Pe de altă parte, o serie de studii au legat utilizarea pudrei de talc de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul ovarian și mezoteliom, o formă rară de cancer care începe în mezoteliu, un strat subțire, protector de celule care căptușește peretele cavității toracice și abdominale.
IARC: „Talcul contaminat cu azbest este cancerigen pentru oameni”
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC – International Agency for Research on Cancer), o divizie a Organizației Mondiale a Sănătății, susține că talcul contaminat cu azbest este ”cancerigen pentru oameni”.
Pe de altă parte, IARC, arată că talcul fără azbest ”nu este clasificabil în ceea ce privește carcinogenitatea la om”, așa cum rezultă din monografiile Agenției, din iunie 2020, privind identificarea pericolelor cancerigene pentru oameni.
Deși talcul din produsele de machiaj nu a fost legat de cancer, acesta poate provoca alte probleme de sănătate, cum ar fi posibile dificultăți de respirație la inhalarea pudrei de față, susțin specialiștii Colegiului Farmaciștilor, care citează datele din literatura de specialitate.
”O singură particulă de talc ajunsă în plămâni are nevoie de opt ani pentru a fi eliminată”
Colegiul Farmaciștilor din România explică legătura posibilă între unele forme de cancer și folosirea pudrei de talc cu azbest făcând referire la un articol apărut în presă în 2016.
„Ca răspuns la solicitarea dumneavoastră, referitoare la pudra de talc, în contextul ultimelor informații apărute în presa internațională și națională, vă comunicăm, în limita noastră de competență, date de referință apărute în media și literatura de specialitate pe acest subiect. Temeri legate de efectul potențial nociv al azbestului fac subiectul unui alt articol apărut în presa din România în august 2016 , intitulat sugestiv: “Pudra de talc te poate îmbolnăvi? Riscurile ei asupra sănătății!”
Pornind de la descrierea talcului ca fiind un mineral obținut prin prelucrarea rocilor de talc prin concasare, uscare și frezare, se explică faptul că, în urma acestor, procese se elimină o serie de urme de minerale din talc, fără însă a se putea separa fibrele foarte asemănătoare de azbest, incriminat ca fiind un element ce poate genera «o formă foarte agresivă de cancer pulmonar.»
Se trăgea un semnal de alarmă privind riscul de alergii grave ce pot fi cauzate de pudra de talc sau privind faptul că o singură particulă de talc ajunsă în plămâni are nevoie de opt ani pentru a fi eliminată, și de asemenea, că aplicată în zona intimă, particulele de talc traversează tractul genital, putând supraviețui ani în șir, crescând incidența apariției tumorilor ovariene maligne.
Articolul evidenția totodată că deși s-au descoperit urme de talc în ovarele femeilor bolnave, nu s-a putut stabili o legătura certă între folosirea pudrei și cancerul ovarian, recomandând, totuși, să se prevină eventuale reacții adverse ale pudrei de talc prin a se evita folosirea acesteia în zona intimă sau pudrarea pielii bebelușului cu produse pe bază de talc, existând riscul provocării prin inhalare a unei crize respiratorii”, au preluat specialiștii de la Colegiul Farmaciștilor referirile la acest subiect apărute în presă încă de acum opt ani.
„Deși talcul din produsele de machiaj nu a fost legat de cancer, acesta poate provoca alte probleme de sănătate”
Colegiul Farmaciștilor face trimitere și la literatura de specialitate, care oferă informații actualizate despre siguranța talcului.
”Producătorii și furnizorii de pudră de talc spun că mineralul sub formă de pulbere folosit în produsele cosmetice este extrem de rafinat și sigur. Potrivit J&J, aproape 40 de ani de studii realizate de cercetători și experți de profil din întreaga lume susțin siguranța talcului. În același timp, o serie de studii au legat utilizarea pudrei de talc de anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul ovarian și mezoteliom.
Deși talcul din produsele de machiaj nu a fost legat de cancer, acesta poate provoca alte probleme de sănătate, respectiv inhalarea pudrei de față poate provoca dificultăți de respirație.
Unele studii și procese intentate J&J leagă pudra de talc contaminată cu azbest de mezoteliom. Mezoteliomul malign este o formă rară de cancer care începe în mezoteliu. Mezoteliul este un strat subțire, protector de celule care căptușește peretele cavității toracice și abdominale, dar și majoritatea organelor interne, inclusiv plămânii și inima. Mezoteliomul, afirmă specialiștii, este aproape întotdeauna cauzat de expunerea la azbest”, arată Colegiul Farmaciștilor în răspunsul transmis la solicitarea Gândul.
Azbestul este un mineral natural, asemănător ca și compoziție talcului, respectiv un amestec de silicat de calciu și silicat de magneziu, care rezistă la căldură. Este utilizat într-o gamă largă de produse, în special materiale de construcție, inclusiv gresie, materiale pentru tavan sau șindrilă. În trecut, era folosit pentru a izola clădirile, pentru a le izola fonic sau ca agent de ignifugare.
Persoanele cu risc de expunere la azbest la locul de muncă includ unii mineri, lucrători în anumite fabrici, producători și instalatori de sisteme de izolație, lucrători în domeniul căilor ferate și automobilelor, constructori de nave, lucrători în construcții. Totuși, majoritatea oamenilor expuși la azbest, chiar și în cantități mari, nu dezvoltă mezoteliom”, se precizează în răspunsul transmis de Colegul Medicilor, care citează literatura de specialitate.
Teama contaminării cu azbest a talcului folosit la produse de îngrijire și cosmetice
Silicatul de magneziu (MgSiO3) hidratat este cel mai frecvent cunoscut sub numele de talc. În industria farmaceutică, talcul este utilizat în primul rând ca lubrifiant, agent de alunecare pentru a îmbunătăți fluxul de pulbere în comprimarea tabletelor. Talcul este folosit și de industria de îngrijire personală în pudra de talc, ca adsorbant și de industria cosmetică în alte tipuri de pudre și farduri.
Temerile legate de siguranța talcului au apărut legat de produse non-farma – produse la granița dintre tratamentele dermatologice și produsele cosmetice. Deoarece talcul este un mineral natural care este extras din pământ, au existat întrebări recurente cu privire la siguranța acestuia, respectiv în legătură cu un conținut potențial de contaminanți nocivi, cum ar fi azbestul. Azbestul este, de asemenea, un mineral natural – un silicat -, dar cu o structură cristalină diferită. Totodată, zăcămintele de talc și azbest pot fi găsite în imediata apropiere unul de celălalt.
În concluzie, reiterăm faptul că Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), o divizie a Organizației Mondiale a Sănătății, susține că talcul contaminat cu azbest este «cancerigen pentru oameni».
Agenția precizează, de asemenea, că talcul fără azbest «nu este clasificabil în ceea ce privește carcinogenitatea la om», conform monografiilor instituției, din iunie 2020, privind identificarea pericolelor cancerigene pentru oameni. Spre deosebire de talc, însă, azbestul este un cancerigen cunoscut”, au detaliat specialiștii Colegiului Farmaciștilor din România în răspunsul transmis la solicitarea Gândul.
De unde a pornit scandalul pudrei de talc cancerigene
Subiectul a luat amploare și a fost mediatizat la nivel global în 2018, atunci când presa internaționată, dar și cea din România au relatat cazul gigantului farmaceutic J&J, care, potrivit agenției Reuters, ştia de zeci de ani faptul că în pudra de talc pentru copii pe care o produce există azbest, un mineral periculos pentru sănătatea omului, care poate provoca mai multe boli, printre care şi numeroase forme de cancer.
Compania a fost obligată să prezinte mii de pagini de note, rapoarte interne şi alte documente confidenţiale avocaţilor, în cadrul proceselor deschise în urma a peste 11.000 de plângeri în care reclamanții au susținut că pudra sa de talc a gigantului farmaceutic le-ar fi cauzat cancere, inclusiv cancer ovarian în cazul a mii de femei.
Documentele interne ale companiei arată că, între 1971 şi 2001, în produsele J&J în care exista pudră de talc a fost semnalată prezenţa azbestului, iar oficialii companiei, cercetătorii, doctorii şi avocaţii săi erau îngrijoraţi de modul în care să abordeze această problemă. Cu toate acestea, potrivit informațiilor devoalate de presă, niciunul dintre ei nu a anunţat autorităţile competente că ar şti de această situaţie.
Investigația Reuters, preluată de presa internațională, dezvăluia că “cele mai vechi menţiuni referitoare la pudra de talc contaminată sunt din anii 1957 şi 1958, ca urmare a rapoartelor unui laborator. Acestea descriu elemente de contaminare ca tremolitul fibros şi acicular în talcul furnizorului italian al produselor J&J. Acesta este unu din şase minerale care în forma sa fibroasă este clasificat ca azbest”.
În luna august 2022, compania americană Johnson & Johnson anunța că va înceta să mai vândă pudră pentru copii pe bază de talc la nivel global, în 2023, compania insistând că decizia sa a fost luată din motive financiare, fără a avea vreo legătură cu siguranța produselor.
Acuzații grave și procese pentru compania farmaceutică Johnson & Johnson”
Compania farmaceutică Johnson & Johnson vrea să plătească 8,9 miliarde de dolari în următorii 25 de ani, pentru a scăpa de acuzațiile conform cărora produsele sale pe bază de pudră de talc au provocat cancer, conform ultimelor informații apărute în presă despre acest subiect.
Dacă va fi aprobată de instanţă, plata de 8,9 miliarde de dolari ar fi una dintre cele mai mari înţelegeri privind răspunderea pentru produse încheiate vreodată în Statele Unite.
Gigantul farmaceutic american afirmă că „a obţinut angajamente din partea a peste 60.000 de reclamanţi actuali pentru a susţine o rezoluţie globală”.
Rezolvarea acestei probleme prin planul de reorganizare propus este echitabilă, dar și eficientă. Aceasta permite solicitanților să fie compensați în timp util și dă voie companiei să rămână concentrată asupra angajamentului nostru de a avea un impact pozitiv asupra sănătății omenirii”, a transmis Erik Haas, vicepreşedintele J&J pentru litigii, într-un comunicat.
Oficialii Johnson & Johnson resping în continuare acuzațiile aduse companiei cu privire la pudra de talc.
Compania continuă să creadă că aceste afirmații sunt speculative şi nu au valoare ştiinţifică”, a adăugat Haas, citat de CNBC.
J&J acuză „dezinformări” cu privire la siguranța produsului
Femeia care a dat în judecată compania Johnson&Johnson, acuzând că s-a îmbolnăvit de cancer de la pudra de talc, a câștigat în 2019, în instanță, despăgubiri în valoare de 29 de miloane de dolari, potrivit The Guardian.
Juriul din California, unde s-a judecat procesul, a decis că Johnson&Johnson trebuie să îi plătească femeii daunele de 29 de milioane de dolari pentru că azbestul din pudra de talc a cauzat cancerul de care acesta suferea.
Până acum, compania a plătit 7,4 miliarde de dolari în dosare legate de litigii, între 2020 și 2021, cele mai mari sume fiind alocate în cazul dosarelor ce vizau produse pe bază de pudră de talc.
Gigantul farmaceutic Johnson & Johnson a decis să nu mai comercializeze pudră de talc pentru copii, începând cu anul 2023. Decizia se va aplica în toate țările din lume, urmare a faptului că producătorul a decis deja să nu mai vândă în SUA pudră de talc, din cauza numeroaselor scandaluri și procese din instanță.
Compania spune că acest lucru vine ca urmare a unei „dezinformări” cu privire la siguranța produsului, arată Reuters, care amintește de investigația realizată de jurnaliștii săi în 2018, care a arătat că Johnson & Johnson știa de zeci de ani că azbestul este cancerigen.
Ce prevede legislația privind azbestul, interzis de 18 ani
Directiva 1999/77/CE interzice toate utilizările de azbest începând cu 1 ianuarie 2005. În plus, Directiva 2003/18/CE interzice extracția de azbest, precum și fabricarea și prelucrarea produselor din azbest. Cu toate acestea, cea mai importantă problemă este expunerea la azbest pe parcursul activităților de îndepărtare, demolare, reparare și întreținere.
Directiva 2009/148/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 30 noiembrie 2009, privind protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la azbest la locul de muncă, controlează în mod riguros expunerea la azbest de toate tipurile, în toate formele sale. În temeiul articolului 8, angajatorii trebuie să se asigure că niciun lucrător nu este expus la o concentrație de azbest în suspensie în aer de peste 0,1 fibre pe cm3, măsurată în raport cu o medie ponderată în timp pe o perioadă de 8 ore (TWA). De asemenea, trebuie consultată și legislația națională.
Orice activitate care implică azbestul în mod direct trebuie notificată autorității naționale responsabile, potrivit informațiilor prezentate de ec.europa.eu.
Ce este azbestul?
Azbestul este un mineral natural ale cărui fibre pot fi separate în fire subțiri și durabile. Acesta este utilizat pe scară largă în multe industrii, deoarece fibrele sale sunt izolatoare excelente – sunt rezistente la căldură, la incendii și la produse chimice și nu conduc electricitatea. Este adesea folosit pentru a consolida cimentul și alte materiale.
Cu toate aceste beneficii, însă, azbestul este o substanță deosebit de periculoasă, clasificată ca fiind cancerigenă de categoria 1A în Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, ambalarea și etichetarea produselor chimice.
În cazul în care produsele care conțin azbest sunt deteriorate, fibrele de mici dimensiuni pot fi inhalate, conducând în timp la boli precum azbestoza, mezoteliomul și alte forme de cancer.
CITEȘTE ȘI:
Johnson&Johnson ȘTIA din 1957 că pudra de talc conține azbest CANCERIGEN