EXCLUSIV. Ce se ascunde în spatele exploziilor din Transnistria și ce urmărește Rusia? Fost ambasador al Republicii Moldova la Washington: „Tiraspolul are un fel de plan de recrutare a mercenarilor”

EXCLUSIV. Ce se ascunde în spatele exploziilor din Transnistria și ce urmărește Rusia? Fost ambasador al Republicii Moldova la Washington: „Tiraspolul are un fel de plan de recrutare a mercenarilor
Caracter ilustrativ/Sursa/Profimedia
Publicat: 26/04/2022, 13:56
Actualizat: 26/04/2022, 13:57

Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova la Washington, a dezvăluit în exclusivitate pentru gandul.ro cine consideră că se află în spatele exploziilor din Transnistria, dar și care care este scenariu pus la cale de Federația Rusă.

Noi explozii au avut loc, marți dimineață, în regiunea separatistă a Moldovei, Transnistria, regiune recunoscută la nivel internațional ca parte a Moldovei, dar  ocupată de trupele ruse de la destrămarea Uniunii Sovietice. Reamintim că este a 62 de război în Ucraina, iar asediul asupra Ucrainei continuă.

„Cred că este vorba despre o operațiune specială a Serviciilor de Securitate a Federației Ruse, pentru că în aceste momente singura parte interesată de escaladarea situației în regiune este Federația Rusă. Ce urmărește Federația Rusă? – Urmărește o mobilizare a recruților, de fapt o recrutare a persoanelor care pot fi folosite în război, de partea sa. Pentru asta, au  avut loc niște atacuri împotriva clădirii Serviciilor Secrete transnistrene din orașul Tiraspol.

Această operațiune specială a avut loc în condiții de coordonare a activității. Să punem în context faptul că Tiraspolul are un fel de plan de recrutare a mercenarilor, anunțat deja cu trei săptămâni în urmă. Din câte se cunoaște, acest plan de recrutare nu a fost îndeplinit la parametrii așteptați de Moscova, ceea ce înseamnă că Moscova este interesată de o escaladare a situației pentru că, pe fundalul sau pe valul acestei mutări, să-și recruteze personalul.

Oameni care ar putea într-un fel să se alinieze la drapel –  cu ghilimelele de rigoare – cu Moscova în acest război pe care îl desfășoară și pe care îl va purta probabil într-o etapă chiar mai rapidă în următoarele săptămâni până la 9 mai, ziua în care Federația Rusă își planifică o paradă în Piața Roșie din Moscova și probabil că aceste lucruri trebuie să fie potrivit contextului.

Iar astăzi dimineață, au fost în aer două radioemițătoare din localitatea Mayak, cel mai puternic emițător de programe radio din toată Republica Moldova. Mai puternic decât are Chișinăul. Nu este clar dacă aceste emițătoare erau pe deplin funcționale, dar se vorbește de asemenea despre utilizarea acestor incidente într-un scenariu mai larg, în care Federația Rusă ar dori o mobilizare militară a populației din regiunea transnistreană.

Din nou, pot să ajung la concluzia că faptul că nu putem controla regiunea, deja din ultimii 30 de ani, permite autorităților separatiste să planifice asemenea scenarii emoționale pentru populație, fără ca cineva să-i poată verifica, să-i poată controla, pentru că nici misiunea OSCE, nici autoritățile de la Chininău nu pot verifica aceste incidente pentru că se constată făptașii și intențiile lor.”

Dimensiunea diplomatică este oprită

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington a motivat și de ce nu crede că va va exista un armistițiu în cadrul războiului ruso-ucrainean. 

„Eu nu văd în acest moment ca Rusia să încheie un armistițiu, iar dimensiunea diplomatică este oprită. Eu cred că acest război va continua până după data de 9 mai. La 9 mai, loviturile asupra unor orașe ucrainene se vor intensifica și în același timp Ucraina va contraataca contingentele militare rusești pe frontul de Sus. Nu știu în ce măsură  asta ne va afecta imediat. Dar, amenințările cu privire la faptul că în Republica Moldova sunt încălcate drepturile vorbitorilor de limbă rusă s-au intensificat în ultima perioadă și din acest punct de vedere suntem vulnerabili și noi”, conchide Igor Munteanu.

Explozii la Tiraspol

Mai multe explozii au fost raportate luni în apropierea clădirii Ministerului Securității de Stat din Tiraspol, capitala regiunii separatiste transnistrene. Informația a fost transmisă de agenția rusă TASS, care citează surse media locale. Conform sursei citate, pompierii și ambulanțele se află în prezent la fața locului. Din primele informații nu există victime.

Potrivit presei internaționale, fotografii – a căror autenticitate nu a putut fi imediat verificată – arată ferestre sparte în clădirea din Tiraspol.

Alte imagini distribuite pe Telegram înfățișează două lansatoare de grenade, pe o stradă în apropierea clădirii, potrivit TASS. Ucraina susține că explozia de luni din Transnistria, din clădirea Comitetului Securității, a fost o operațiune sub steag fals a principalului serviciu secret rus FSB, conform unui comunicat de presă.

Putin a pus ochii pe Moldova? Ce spun oficialii americani și ucraineni

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că atacul rus asupra Ucrainei este doar începutul planurilor lui Vladimir Putin.

Duminică, oficialii americani și ucraineni au vorbit despre posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să extindă invazia din regiunea Donbas (sud-estul Ucrainei) către țara vecină Moldova – un alt fost satelit sovietic și un membrul non-NATO din Europa de Est, scrie Politico.

„Cred că rămâne de văzut unde vor merge de acum încolo”, a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate națională, la NBC, într-un interviu referitor la forțele ruse din Ucraina. „Dar sunt foarte departe de orașe precum Odesa” – orașul-port la Marea Neagră din sudul Ucrainei – și cu siguranță de Moldova”.

Forțele ruse „au în continuare de dus lupte grele”, a adăugat Finer, „și credem că ucrainenii vor fi foarte eficienți în a le respinge”.

Cum își va modifica atitudinea Joe Biden, dacă Moldova este atacată de Rusia? Finer a spus că SUA „au demonstrat o abilitate de a recepționa” și „de a-și ajusta asistența și abordarea, pe măsură ce războiul rus a evoluat”. „Vom continua să facem acest lucru, în funcție de cum decurg lucrurile pe front”, a adăugat Finer.

Ziua 62 de război în Ucraina

Sunt 62 de zile de când Rusia a invadat Ucraina. Forțele ruse au lovit cinci gări din centrul și vestul Ucrainei și „atacă în permanență” combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, adăpostul pentru sute de civili și soldați ucraineni.

Orașul Herson a căzut sub controlul Rusiei, Kremlinul anunțând că va organiza un referendum în această regiune. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a catalogat votul drept un „referendum simulat”.

Șeful ONU vizitează marți Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. Ulterior, el va merga la Kiev și va discuta cu Volodimir Zelenski, în cursul acestei săptămâni.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Rusia ATACĂ România?! Putin nu mai blufează: România este o țintă militară
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Noor Inayat Khan, prințesa spioană. A strigat „Libertate” înainte să fie împușcată în cap de...