EXCLUSIV | Ce se schimbă în Guvernul PSD și PNL minus UDMR. Politologul Andrei Țăranu: „Guvernarea nu va mai fi așa de stabilă, tensiunile vor crește”
Analistul politic Andrei Țăranu crede că, după rotația guvernamentală, noul guvern condus de Marcel Ciolacu nu va mai avea stabilitatea dinainte de ieșirea UDMR de la guvernare. Modelul rotației guvernamentale a fost extrem de important, pentru că rezolva, pe de o parte, stabilitatea politică și, pe de altă parte, pacea cu minoritățile naționale, situație care se schimbă după rotativă, susține politologul.
„Modelul românesc, adică această formulă cu rotația, a fost o idee foarte bună, fiind considerată un fel de marea realizare românească. Asta pentru că, o dată, România devenea stabilă, aduceți-vă aminte cum cădeau guvernele de pe vremea lui Dragnea.
Imediat după Guvernul Dăncilă, a venit Orban, a stat un an, a venit Cîțu și după aia a venit Ciucă. România părea o țară extrem de instabilă. Dintr-odată, a părut o țară foarte stabilă și țări dimprejurul nostru – Bulgaria, Macedonia de Nord, chiar și Grecia, după alegerile din 26 iunie – s-ar gândi să adopte modelul românesc”, a spus, pentru Gândul, politologul Andrei Țăranu, profesor de științe politice.
Guvernul fără UDMR. „Ce părea modelul românesc de stabilitate, se dovedește a nu mai fi atât de stabil”
Analistul politic susține că, pe măsură, ce se vor apropia alegerile, tensiunile dintre cele două partide vor crește, iar stabilitatea se va transforma în instabilitate.
„În momentul în care UDMR nu mai este la guvernare, UDMR-ul și comunitatea maghiară vor intra definitiv sub spectrul Fidesz-ului de la Budapesta (partidul premierului Viktor Orban – n.r.) și deci se va radicaliza. Probabil partidele românești care vor să oprească ascensiunea AUR vor deveni și ele puternic naționaliste – deja l-am auzit pe Rareș Bogdan, pe domnul Ciolacu, cu patriotismul economic etc. -, ceea ce face ca această guvernare să nu mai reprezinte modelul cel mai bun pe care îl construise președintele Iohannis.
Acest guvern va fi unul în care tensiunile dintre cele două partide vor crește, cu cât se vor apropia datele alegerilor și probabil alegerile europarlamentare. Și asta probabil că va da, din nou, semne de instabilitate. Ceea ce părea a fi modelul românesc de stabilitate, se dovedește a nu mai fi chiar atât de stabil.
Una este să stea în trei picioare și alta este să stea în două. Sau înainte stăteau în patru, pentru că erau și minoritățile naționale. Acum sunt doar minoritățile naționale, doar că ei sunt micuți acolo”, a mai spus politologul Andrei Țăranu.
Cum va fi traseul Guvernului Ciolacu?
Analistul politic a explicat ce rol avea UDMR în Guvern și de ce crede că, pentru stabilitatea guvernării, era mai bine ca Ministerul Dezvoltării să rămână la acest partid.
„Vă aduceți aminte că și în Guvernul Ciucă au existat ciocniri foarte dese între PSD și PNL sau între PNL și PSD, doar că aceste răbufniri erau absorbite de acest buffer care era UDMR-ul. Pentru că UDMR avea Ministerul Dezvoltării, minister la care se duceau primarii, președinții de Consiliu Județean de la PSD și PNL.
Or, în momentul acesta, cel care va avea ministerul acesta, adică PNL, nu-l va mai servi cu atâta eficiență și rapiditate pe contrapartenerul lui de la PSD. Atunci, cel de la UDMR era oarecum nedescriminatoriu, acum, sunt aproape convins că vor exista discriminări și mici șicane care se vor face între PNL și PSD pe bani, pe diverse proiecte. Guvernarea nu va mai fi așa de stabilă”, a spus Andrei Țăranu, prodecanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.
UDMR, marele absent al Guvernului Ciolacu
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că își dorește ca noul Guvern să aibă continuitatea reformelor începute pentru România.
În ceea ce privește surpriza din rotația guvernamentală, și anume ieșirea UDMR de la guvernare, Nicolae Ciucă a explicat că nu crede că a fost o încetare a participării UDMR la guvernare pe o situaţie conflictuală şi că a rămas în dialog cu preşedintele Kelemen Hunor, să aibă susţinere parlamentară pentru obiectivele Coaliției de guvernare.
„Îmi doresc ducerea la bun sfârșit a reformelor asumate de către România. Am fost cât se poate de sincer și onest în a relata modul în care s-au desfășurat aceste negocieri. Am spus foarte clar că PNL a avut ca primă opțiune de negociere rămânerea în protocol. În momentul în care nu s-a putut asta, s-a ales opțiunea ca fiecare dintre celelalte două partide, PNL și PSD, să ofere un minister UDMR-ului.
În aceste discuții, când a fost vorba despre ce poate să ofere PNL – și a fost și solicitarea UDMR pentru Ministerul Dezvoltării -, a fost Ministerul Energiei. Un minister pe care l-am dat. Aici a ieșit din joc puterea noastră de a oferi și deschiderea la dialog. Noi am oferit Ministerul Energiei”, a explica Nicolae Ciucă de ce Coaliția a rămas fără UDMR.
UDMR nu votează Guvernul Ciucă
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că formațiunea politică pe care o conduce nu va vota Guvernul Ciolacu, rezultat în urma rotației guvernamentale.
Kelemen Hunor susține că UDMR a făcut tot posibilul pentru a continua să guverneze împreună cu partenerii săi de Coaliţie, dar că, în acest moment, nu sunt întrunite condiţiile pentru a guverna împreună cu PNL şi PSD.
”În fruntea ministerelor pe care le-am condus, am demonstrat că putem lucra cu profesionalism, responsabilitate, transparenţă şi predictibilitate şi că munca noastră are rezultate. Toată lumea recunoaşte acest lucru, iar partenerii noştri nu au adus niciun argument pentru a ne explica de ce ar trebui să renunţăm la ministerele deţinute de noi până acum”, a precizat Kelemen Hunor.
”PNL are ambele ministere, nu poate renunța la ele”
Președintele UDMR a mai spus că PNL refuză ca UDMR să conducă în continuare Ministerul Mediului, situație în care ”lucrurile se opresc.”
”Am impresia că respectarea acordului se referă doar la rotația premierilor. În rest, totul e în aer. Cei doi parteneri au spus că au împărțit toate ministerele între PSD și PNL. (…) Când eram aproape de o soluție, am aflat că nu se poate: UDMR trebuie să renunțe și la Dezvoltare și la Mediu.
Am făcut oferta să conducem în continuare Ministerul Mediului și să preluăm Ministerul Energiei. Nu s-a putut nici această variantă. PNL are ambele ministere, nu poate renunța la ele. La un moment dat, președintele PSD a spus că poate ceda PNL ori Ministerul Economiei, ori MIPE, ori Sănătatea, dacă ei renunță la Mediu în favoarea UDMR. Ceea ce nu s-a vrut, s-a votat altfel în PNL”, a conchis Kelemen Hunor.
Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:
- Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
- Ministerul Fondurilor Europene – Adrian Câciu
- Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
- Ministerul Economiei şi Turismului – Radu Oprea
- Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
- Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse- Gabriela Firea
- Ministerul Digitalizării – Bogdan Ivan
- Ministerul Muncii – Marius Budăi
- Ministerul Sănătăţii – Alexandru Rafila
- Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
- Ministerul Justiţiei – Alina Gorghiu
- Ministerul Educaţiei – Ligia Deca
- Ministerul de Externe – Luminiţa Odobescu
- Ministerul de Finanţe – Marcel Boloş
- Ministerul de Interne şi vicepremier – Cătălin Predoiu
- Ministerul Mediului – Mircea Fechet
- Ministerul Dezvoltării – Adrian Veştea
CITEȘTE ȘI:
Rotația fără UDMR, primele REACȚII! Kelemen Hunor îl contrazice pe Nicolae Ciucă: „Cum să-l votăm?”