EXCLUSIV | Cea mai mare licitație de manuscrise literare organizată în România: ”Cioran, Eliade, Blaga, Ionesco, Goga, o reîntregire a patrimoniului cultural național”

Patrimoniul cultural național este reîntregit și îmbogățit prin aducerea în țară a unor manuscrise de o valoare extraordinară, aparținând unor figuri emblematice ale filosofiei și literaturii române. Bibliofilii și colecționarii români vor avea astfel acces, pentru prima oară, în cadrul celei mai mari licitații de manuscrise care a fost organizată vreodată în România, la adevărate ”bijuterii” literare semnate de Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionesco, Octavian Goga, Lucian Blaga, Constantin Noica și Mihail Sebastian.

”Piesa de rezistență” a licitației care va avea loc pe data de 16 martie este, fără îndoială, manuscrisul cărții «Mărturisiri și anateme» («Aveux et anathèmes»), scrisă de marele filosof Emil Cioran și publicată, în Franța, în anul 1987. GÂNDUL a prezentat, în exclusivitate, informații despre acest manuscris, dar și primele imagini ale unor file pe care Emil Cioran și-a așternut gândurile înainte de a fi publicate de celebra editură franceză Gallimard. 

Licitația ”Magia Cuvântului” oferă tuturor iubitorilor de literatură, colecționarilor și bibliofililor împătimiți surprize uriașe sub formă de manuscrise, corespondență inedită și fotografii. Este, dincolo de toate, o ”reîntregire a patrimoniului cultural național”, spune Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”, iar opt dintre aceste propuneri de o valoare culturală extraordinară au fost deja clasate de Comisia Muzeelor, fiind, astfel ”securizate”. Manuscrisele nu mai pot părăsi România decât cu acordul statului român și trebuie păstrate în condiții cu totul speciale, pentru a fi protejate.

Licitația va fi precedată de o expoziție de prezentare și, aproximativ două săptămâni (1 – 15 martie), aceste manuscrise vor putea fi admirate de toți bibliofilii.

Cezar Florea a oferit informații detaliate despre licitația ”Magia cuvântului”, insistând asupra faptului că tot acest demers a fost și este ”susținut cu pasiune, implicare și responsabilitate”, iar patrimoniul național – de prea multe ori ”vitregit sau ignorat” – a fost îmbogățit prin aceste artefacte valoroase. 

”Aproape toată opera lui Cioran din Franța, toate cu autograf…”

Licitația ”Magia Cuvântului” prezintă – pe lângă manuscrisul cărții ”Mărturisiri și Anateme” – și alte manuscrise valoroase ale cărților lui Emil Cioran, bibliofilii având ocazia de a vedea prima ediție – ediția românească – a cărții ”Schimbarea la față a României”, cu autograful marelui filosof. 

Cezar Florea precizează că vor fi prezentate în timpul acestei licitații ”încă 10 titluri, aproape toată opera lui Cioran din Franța, toate cu autograf”.

”Sunt piese extraordinare în această licitație. Cel mai important lot este, firește, manuscrisul cărții – o parte din el fiind inedită – din ”Mărturisiri și Anateme”, scrisă de Emil Cioran. Noi am făcut o analiză, în cartea publicată la editura Gallimard sunt 620 de anateme și gânduri ale marelui filosof, iar în manuscrisul nostru sunt 650, deci 30 de anateme/mărturisiri și gânduri în plus.

Tot în lotul Cioran avem un manuscris de 20 de pagini, un manuscris inedit – nepublicat, necunoscut –, scris în trei limbi, franceză, română și germană.

Dar nu putem să nu accentuăm asupra volumelor cu dedicație, care sunt cele mai apreciate de publicul larg. Pot să vă dezvălui că avem «Schimbarea la față a României», prima ediție – ediția românească -, cu autograf. Este o piesă mare pentru bibliofilia românească. Avem, de altfel, și «Pe culmile disperării», dar fără autograf. În schimb, avem varianta «Lacrimi și sfinți», publicată la Paris, cu dedicația lui Emil Cioran, într-o ediție bibliofilă care nu a fost pusă în comerț, din cele 50 de volume publicate. Înseamnă că, din toate volumele publicate, s-au tras aceste 50 de volume semnate de Cioran, iar volumele nu au fost scoase la vânzare. Noi avem exemplarul nr. 10 din aceste 50 de volume. Este o piesă, la rândul ei, foarte valoroasă”, spune Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”, în exclusivitate pentru GÂNDUL.

”Există și încă 10 titluri, aproape toată opera lui Cioran din Franța, toate cu autograf”

Cezar Florea

”Piesa de rezistență” a licitației care va avea loc pe data de 16 martie este manuscrisul cărții ”Mărturisiri și anateme” (”Aveux et anathèmes”), scrisă de marele filosof Emil Cioran și publicată, în Franța, în anul 1987.

Mircea Eliade, prima ediție din Yoga, cu semnătură olografă

Istoric al religiilor, scriitor de ficțiune, filozof și profesor, Mircea Eliade a scris 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filozofice, acesta fiind traduse în 18 limbi. Totodată, Eliade a scris și aproximativ 1200 de articole și recenzii, cu o tematică variată, iar Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”, dezvăluie că segmentul ”Eliade” cuprinde cea mai mare cantitate de manuscrise din cadrul licitației ”Magia Cuvântului”.

Nu mai puțin de 24 de volume semnate de Mircea Eliade sunt înnobilate cu autograful acestuia, urmând a fi prezentate și primele ediții – cu dedicație – ale cărților ”Maitreyi” și ”Yoga”. De altfel, spune Cezar Florea, ”este pentru prima oară când iese într-o licitație publică «Yoga» cu semnătură olografă”.

Cantitatea cea mai mare de manuscrise o avem la Mircea Eliade – 50 de loturi. Sunt loturi formate din 2 file, din 6 file, din 20 de file de manuscris Mircea Eliade. În afară de aceste 50 de loturi de manuscris, mare parte dintre ele nepublicate, necunoscute, avem 24 de volume Mircea Eliade cu dedicație, printre care și volumul «Maitreyi», prima ediție cu dedicație. Avem și prima ediție din «Yoga», cu dedicație. Este pentru prima oară când iese într-o licitație publică «Yoga» cu semnătură olografă. În total, după cum precizam, 24 de titluri.

La Mircea Eliade, un alt amănunt extraordinar este acela că avem și o întreagă corespondență între el multe dintre personalitățile vremii. Corespondență de la Eliade către aceste personalități și invers. Scrisori de la Rădulescu Motru, ca să dau un exemplu, scrisori de la Mircea Eliade către familie, scrisori ale sale către familie din perioada în care se afla în India.

Avem scrisori de la Dasgupta (n.red. – Surendranath Dasgupta a fost un scriitor și filosof indian din provincia Bengal, maestrul lui Mircea Eliade în perioada în care acesta a studiat filosofia indiană la Calcutta) către Mircea Eliade.

Există multă corespondență și ceva foarte, foarte special, sunt două scrisori și două cărți cu autograf de la Mihail Sebastian pentru Mircea Eliade. Una dintre ele este cartea «Cum am devenit huligan» a lui Mihail Sebastian, prima ediție, ediție bibliofilă nepusă în comerț, cu dedicație către Mircea Eliade.

Același Mihail Sebastian îi trimite tot o primă ediție – fragmente – dintr-un caiet cu o dedicație spectaculoasă pentru Mircea Eliade. Mihail Sebastian a murit tânăr (n.red. – moare la 38 de ani, find lovit de un camion), are puțină operă publicată, dar este o mare personalitate a culturii românești. Piesele Mihail Sebastian sunt foarte rare, iar acestea au o valoare cu atât mai mare cu cât sunt dedicate lui Mircea Eliade”, precizează Cezar Florea.

Segmentul ”Eliade” cuprinde cea mai mare cantitate de manuscrise din cadrul licitației ”Magia Cuvântului”.

Variante necunoscute ale unor poezii publicate de Octavian Goga

Nu pot fi trecute cu vederea nici manuscrisele lui Octavian Goga, acestea datând dinaintea perioadei în care ”ieșirile” sale antisemite s-au făcut, din păcate, simțite. 

Dar Cezar Florea ține să menționeze că s-a dorit, înainte de orice altceva, evidențierea laturii literare a lui Octavian Goga, nu activitatea sa politică.

”Apoi putem vorbi despre manuscrisele lui Octavian Goga. Avem, în total, 15-16 manuscrise ale unor poezii, unele dintre ele publicate. Dar altele nu au fost publicate și există, suplimentar, variante necunoscute ale unor poezii publicate. Este cunoscut faptul că un poet, atunci când începe să conceapă o poezie face tot felul de corecturi, vine cu variante noi etc. Noi avem, acum, materiale care nu au fost publicate niciodată, variante ale unor poezii.

Trebuie să mai menționez că avem chiar și un manuscris al unui discurs naționalist ținut de Octavian Goga. El, fiind membru al unui partid agrar, susținea conferințe mobilizatoare, patriotice. Dar, atenție, nu antisemite. Sunt din perioada 1906, 1908, până în perioada antisemitismului lui Goga. Noi, de altfel, încercăm să scoatem în evidență latura literară a lui Octavian Goga. Nu avem manuscrise din perioada politică, atunci când a înființat un partid împreună cu A.C. Cuza și apoi au intrat, din păcate, în zona de antisemitism. Noi avem manuscrise care datează, cel mult, din 1910 – 1912”, menționează Cezar Florea.

Manuscrise literare de o valoare extraordinară, aduse în România

Cartea de debut a lui Eugen Ionesco, cu dedicație olografă

În ceea ce privește segmentul ”Eugen Ionesco”, licitația ”Magia Cuvântului” oferă, printre altele, manuscrisul cărții de debut a acestuia, ”Nu”, cu dedicație olografă.

Însă nu lipsesc o bogată corespondență – între Eugen Ionesco și criticul de artă Barbu Brezianu -, fotografii inedite și, atenție, ”cele 8 volume de teatru ale lui Eugen Ionesco, cu autograf”. 

Avem și manuscrise Eugen Ionesco, cartea sa de debut în proză (n.red. – eseuri critice, carte apărută în 1934; în 1931, Eugen Ionesco publicase și un volum de versuri, ”Elegii pentru ființe mici”), respectiv celebra carte «Nu» , cu dedicație olografă a sa. Dar avem și vom prezenta în această licitație și corespondența dintre Eugen Ionesco și Barbu Brezianu (n.red. –  istoric și critic de artă, scriitor, publicist și traducător, apropiat al unor mari nume din cultura românească precum Constantin Noica, Mircea Eliade, George Enescu, al cărui oaspete a fost nu o dată în vila acestuia de la Luminiș).

Nu lipsesc fotografii inedite cu Eugen Ionesco și întreaga serie de cărți de teatru, cele 8 volume de teatru ale lui Eugen Ionesco, cu autograf

Nu în ultimul rând, vom prezenta și o întreagă serie de ziare – publicația «Vremea» – unde avem zeci, poate sute de articole scrise de Emil Cioran și Mircea Eliade. Colecția se întinde pe aproape 8 ani, iar Cioran și Eliade scriau frecvent, iar o astfel de colecție este mult mai rară decât cărțile. Din câte știu, nu există o bibliografie a lui Eliade sau Cioran unde să găsești absolut toate articolele pe care ei le-au scris.

Noi avem, acum, pe parcursul a 6-7-8 ani, nucleul articolelor pe care Cioran și Eliade le-au scris. Cel mai mult au scris în ziarul «Vremea»”, mai spune Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”, în exclusivitate pentru GÂNDUL.  

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”