EXCLUSIV | Cel mai important manuscris Cioran din perioada de maturitate, adus în România. Cezar Florea (”Historic”): ”Nici nu ne puteam dori mai mult, va fi înscris în Patrimoniul Național”

Publicat: 10/02/2022, 15:26
Actualizat: 10/02/2022, 17:29

Casa de licitații ”Historic” a reușit să aducă în România un manuscris aparținând marelui filosof Emil Cioran, un caiet cu 650 de aforisme a cărui valoare este extraordinară. Unele dintre aceste aforisme nu au fost publicate niciodată, nefiind incluse în cartea ”Mărturisiri și anateme” pe care editura franceză Gallimard a publicat-o în anul 1987.

GÂNDUL prezintă, în exclusivitate, informații despre manuscrisul cărții ”Mărturisiri și anateme” (”Aveux et anathèmes”), dar și primele imagini ale unor file pe care Emil Cioran și-a așternut gândurile înainte de a fi publicate, în 1987, de celebra editură franceză Gallimard. 

Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații Historic, a declarat că acest manuscris de o valoare inestimabilă va face parte dintr-o viitoare licitație – ”cea mai importantă licitație care s-a organizat vreodată în România” -, fiind deja întreprinse toate demersurile pentru a fi ”securizat” prin introducerea sa în Patrimoniul Național. 

S-a reușit aducerea în țară a acestui manuscris a cărui valoare este extraordinară.  Sunt 650 de aforisme aparținând lui Emil Cioran în manuscris, mai multe decât sunt publicate în cartea apărută în luna ianuarie a anului 1987 la Gallimard, una dintre cele mai importante edituri din Franța, ceea ce înseamnă că unele dintre ele nu au fost publicate niciodată și nu sunt cunoscute publicului. Este cel mai important manuscris care va fi scos la vânzare, în România, în ultimii 30 de ani.

Manuscrisul este într-un format folio – un pic mai mare decât un A4, deci un caiet studențesc -, un caiet de 154 de pagini în care sunt, cum spuneam, 650 de gânduri și aforisme. Cartea se intitulează Aveux et anathèmes (Mărturisiri și Anateme). Dar titlul cărții mai poate fi tradus și prin Confesiuni și Anateme. Caietul este semnat de Cioran, pe copertă este specificat titlul în franceză, plus mențiunea Paris 1986. Este varianta spre final a viitoarei cărți, pentru că – atunci când începea să scrie o carte – Cioran, așa cum fac și alți scriitori, de altfel, intervenea de mai multe ori pe textul respectiv pentru a obține varianta finală”, explică Cezar Florea. 

”Foarte important este că, în clipa în care vom încerca să îl vindem, statul român are dreptul de a cumpăra primul acest manuscris”

Cezar Florea, proprietar al Casei de Licitații ”Historic”

”Singurul manuscris din perioada de maturitate a lui Emil Cioran care se află în România”

Chiar dacă nu este, încă, foarte sigur dacă acest manuscris de 154 de pagini reprezintă chiar varianta finală a cărții ”Mărturisiri și Anateme”, Cezar Florea spune că valoarea sa nu poate fi pusă la îndoială, fiind, practic, singurul manuscris din perioada de maturitate a lui Cioran.

Toate demersurile pentru includerea sa în Patrimoniul Național au fost făcute, iar comisia care va analiza manuscrisul va formula răspunsul la sfârșitul acestei luni. Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic” este, din acest punct de vedere, optimist, fiind convins că manuscrisul va fi clasat la Fondul de Tezaur.

”Nu știm, încă, dacă această variantă este cea finală sau doar una dintre variantele lui Cioran, cert este manuscrisul are mai multe anateme decât se regăsesc în volumul tipărit. Odată ce noi am dus în România acest caiet, am cerut foarte repede introducerea lui în Patrimoniul Național și clasarea lui la Fondul de Tezaur. Deja inerentele formalități sunt în curs de aprobare pentru introducerea manuscrisului la acel fond. În mod sigur, acest manuscris va fi aprobat de comisia muzeelor, iar procedura spune că în clipa în care noi am făcut diligențele necesare, respectiv am depus dosarele, acest obiect devine susceptibil de a fi clasat la Tezaur. Din clipa în care am primit numărul de înregistrare, manuscrisul este protejat, ca să zic așa, de umbrela Tezaurului. La sfârșitul lunii, când se întrunește comisia muzeelor, unde analizează exact toate manuscrisele, vom avea răspunsul.

Până atunci, manuscrisul este de Tezaur. În proporție de 100% va fi aprobată clasarea manuscrisului la Fondul de Tezaur, pentru că vorbim despre un manuscris al unei opere literare publicate, una dintre cele mai importante opere din biografia lui Emil Cioran. Este chiar cartea care a stat la baza – acum, Paris – unei reviste de benzi desenate cu aforismele lui Cioran.

Discutăm despre singurul manuscris din perioada de maturitate a lui Emil Cioran care se află în România. Nici nu ne puteam dori mai mult, este un pionierat pentru piața de artă din România”, precizează Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”.

”Sunt fericit doar când mă gândesc la renunțare și mă pregătesc pentru ea. Restul e amărăciune și zbucium. Să renunți nu-i lucru ușor. Totuși, ajunge să aspiri la renunțare ca să te simți deja mai împăcat. Să aspiri la ea? Până și simplul fapt de-a te gândi la ea îți dă iluzia că ești altul, iar această iluzie este o victorie, cea mai măgulitoare, dar și cea mai amăgitoare“

Emil Cioran

Cartea ”Mărturisiri și anateme” (”Aveux et anathèmes”), publicată, în 1987, de editura franceză Gallimard

”Autenticitatea acestui manuscris nu poate fi pusă la îndoială”

În ceea ce privește autenticitate acestui manuscris, nu există semne de întrebare, menționează Cezar Florea, nu există niciun fel de dubii și nu pot apărea niciun fel de probleme.

Manuscrisul cărții ”Mărturisiri și Anateme” a fost adus în România dintr-o galerie specializată în comercializarea manuscriselor, nu din surse neoficiale sau dintr-o galerie particulară. Este un moment extraordinar, mai spune Cezar Florea, cu atât mai mult cu cât, în ultimii ani, obiecte extrem de valoroase au fost scoase din România și, ulterior, s-au… volatilizat.

Toate manuscrisele care au fost aduse în România nu au fost manuscrise franțuzești, ci manuscrise românești. Acesta este un manuscris din perioada de maturitate a lui Emil Cioran. Este cu atât mai valoros cu cât este un manuscris complet al unei cărți scrise de marele filozof. Alte file din manuscrise, două, trei pagini, mai avem și noi în licitații, dar un caiet de o asemenea anvergură nu am avut până acum și nu are nimeni, nici Academia Română. Nu există o piesă de o asemenea importanță. 

Manuscrisul provine dintr-o galerie specializată, una dintre cele mai importante galerii specializate în vânzarea de manuscrise din Franța. Nu provine din surse neoficiale sau dintr-o colecție particulară. Autenticitatea acestui manuscris nu poate fi pusă la îndoială, fără niciun fel de dubii, fără niciun fel de probleme. 

Este un lucru extrem de important pentru România ca se va reuși introducerea în Patrimoniul Cultural a unei piese de Tezaur Național. E fantastic… În ultimii ani, tot au ieșit din țară obiecte, s-au pierdut, s-au volatilizat, s-au furat… Foarte puțini au reușit să aducă din străinătate piese de o asemenea valoare. Ne aflăm într-un moment cu totul și cu totul special pentru cultura română”, mai spune Cezar Florea, în exclusivitate pentru GÂNDUL.

”Manuscrisul nu mai poate fi vândut decât cu acordul statului român, nu mai poate fi scos din țară”

Manuscrisul cărții ”Mărturisiri și Anateme”, scrisă de Emil Cioran, este ”securizat”, în momentul de față, chiar dacă încă nu a sosit răspunsul oficial prin care se va confirma clasarea sa la Fondul de Tezaur.

Dar Cezar Florea a explicat că, încă din momentul în care au fost demarate formalitățile, acest manuscris este protejat. După introducerea în Tezaur, regimul său va fi unul cu totul special.

Faptul că noi am clasat acest manuscris al cărții Mărturisiri și Anateme la Tezaur îl securizează. Odată introdus la Tezaur, manuscrisul nu mai poate fi vândut decât cu acordul statului român, nu mai poate fi scos din țară, nu poate fi păstrat decât în condiții optime de umiditate, de temperatură. Se va afla permanent sub o atenție sporită pentru a nu fi afectat și degradat. Noi am reușit să îl ducem în țară și ne-am dorit, încă din primul moment, ca manuscrisul să fie protejat și securizat.

Putea exista varianta nedorită în care manuscrisul să fie cumpărat de un colecționar oarecare, iar acesta îl ducea acasă. Nu se mai știa de el și se afla la discreția acelui colecționar, ar fi putut să facă orice cu această piesă extraordinară. Fiind un obiect de Tezaur, tu – ca proprietar al manuscrisului -, dacă vrei, poți să îl duci și să îl lași în grija statului. În cazul în care realizezi că nu ai condițiile necesare pentru a-l păstra în deplină siguranță. 

Statul este obligat, fără niciun cost, să îl primească și să îl îngrijească, protejându-l în timp. Dacă tu, ca proprietar, nu ai bani să restaurezi respectivul bun de Tezaur – vorbim în general, acum -, statul este obligat să îl restaureze. Dacă vrei, vreodată, să vinzi acel obiect, atunci statul va solicita sumele cheltuite în timpul procesului de restaurare”, explică Cezar Florea.

”Dacă un investitor se prezintă la licitație și cumpără acest manuscris – sau un alt obiect de tezaur -, devine proprietarul său, dar se obligă să îl îngrijească de asemenea natură încât să nu fie deteriorat. Tocmai de aceea am securizat acest manuscris și va face parte din Fondul de Tezaur”

Cezar Florea, proprietar al Casei de Licitații ”Historic”

”O carte care nu poate fi citită de cel puțin cinci ori nu merită să fi fost scrisă”

Iată și câteva dintre primele aforisme din acest extraordinar manuscris al cărții lui Emil Cioran, ”Mărturisiri și anateme”, traduse de specialiștii Casei de Licitații ”Historic”:

  • ”Ideea morții îndepărtează toată realitatea din orice, din moartea însăși”.
  • ”Pe măsură ce trec anii, o ființă nu este altceva decât o rămășiță care îi poartă numele”.
  • ”Sentimentul pe care îl avem pentru originile noastre este un amestec de tandrețe și dispreț furios”.
  •  ”O carte care nu poate fi citită de cel puțin cinci ori nu merită să fi fost scrisă”.
  • ”A fi realizat ceea ce ai urmărit te scufundă într-o dezordine mult mai mare decât să fii blocat în pragul terminării”.
  •  ”Singurul remediu pentru dezolare este să închizi ochii pentru o lungă perioadă de timp, să uiți lumina și tot ceea ce ea dezvăluie”.
  •  ”Urăște lumea pentru a susține ura de sine”.

”Pe culmile disperării”, prima carte a lui Emil Cioran

Filozoful și scriitorul Emil Cioran s-a născut pe data de 8 aprilie 1911 la Răşinari, în județul Sibiu. A fost cel de-al doilea fiu al lui Emilian Cioran – preot în Răşinari – şi al Elvirei Cioran.

În anul 1921 a devenit elev al Liceului ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu, iar familia sa se va muta în oraș în anul 1924. Emil Cioran a fost student al  Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti și încă din ultimul an de facultate a început să publice articole în Calendarul, Floarea de foc, Gândirea, Vremea și AziTeza sa de licență a avut ca subiect ”intuiţionismul bergsonian” și, în acelaşi an – 1932 -, se înscrie la doctorat.

  • Prima carte a lui Emil Cioran – ”Pe culmile disperării”, apărută în 1934 – a primit Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitaţi. Înainte de a se stabili definitiv în Franţa, Emil Cioran a mai publicat încă patru cărți în România.
  • În 1940, Cioran începe să scrie Îndreptar pătimaş, aceasta fiind ultima sa carte în limba română, iar în 1945 se stabileşte definitiv în Franţa, începând să scrie în limba franceză.
  • În 1949 îi apare, la editura Gallimard, prima carte – Precis de decomposition.

Ulterior – până în 1987 -, Cioran va publica încă nouă cărți, acestea fiind publicate la aceeași editură Gallimard.  În 1950, Cioran primește Premiul Rivarol – care i se conferă pentru debutul francez -, dar apoi va refuza toate celelalte premii literare pe care le-a primit, respectiv Sainte-Beuve, Combat și Nimier.

Emil Cioran a murit la Paris, pe data de 20 iunie 1995.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer