EXCLUSIV | Cele două mari temeri ale unei românce din Israel, după 27 de zile de infern. „Este înfiorător, asta mă sperie cel mai tare!”

EXCLUSIV | Cele două mari temeri ale unei românce din Israel, după 27 de zile de infern. Este înfiorător, asta mă sperie cel mai tare!
Publicat: 02/11/2023, 09:00

Am intrat în cea de-a 27-a zi de război dintre Israel şi Hamas. Au trecut mai bine de trei săptămâni de la masacrul teroriștilor Hamas împotriva Israelului, din 7 octombrie, iar situația din Orientul Mijlociu stă pe un butoi de pulbere. Claudia locuiește de nouă ani în Israel. Aceasta a povestit pentru Gândul că, de-a lungul acestor ani, a mai trecut prin situații dificile, a mai auzit sunetul alarmelor, însă niciodată nu a simțit și nu a trăit pericolul ca în această ultimă perioadă.

Mărturisește că neliniștea pe care o trăiește este cu atât mai mare cu cât soțul ei, medic israelian, a plecat imediat să ajute spitalele din Sud, asaltate de miile de răniți.

Recunoaște, neputincioasă, că, dincolo de solidaritatea imensă a israelienilor în aceste momente grele, nu știe cum vor ieși din această situație de coșmar și cum se va încheia totul.

„O fetiță de nouă ani a murit acum câteva zile, a făcut atac de cord, din cauza stresului unei alarme”

Își amintește că pe 7 octombrie, acea „sâmbătă neagră” pentru Israel, i-a trezit din pat alarma care anunța rachetele. Au fugit, împreună cu cele două fete, pe scări în buncărul aflat în subsolul blocului.

Pe moment, nu au înțeles ce se întâmplă cu adevărat și cât de mare este pericolul. Au aflat ulterior, îngroziți, prăpădul făcut de Hamas în kibuțurile din Sud.

„Am mai avut alarme din astea în anii trecuți și știm ce trebuie să facem, dar, pe moment, nu am înțeles magnitudinea a ceea ce se întâmplase. Ulterior, am înțeles că au spart gardul, practic granița între Israel și Gaza și au intrat între 1.500 și 2.000 de teroriști. Soțul meu este medic în marină, a plecat aproape imediat, încercând să ajute spitalele din Sud care au fost asaltate de miile de răniți.

Din motive de securitate, nu putem vorbi la telefon, singurele update-uri pe care le primim sunt de la o doamnă care ține legătura cu soțiile celor care sunt acolo și ne anunță că sunt OK, dar în rest nu știm nimic. Copiii sunt relativ bine, în sensul că ei nu înțeleg foarte multe din ce se întâmplă. Pe lângă alarmele care sună, încercăm să nu stăm cu știrile pornite ca să vadă sau să audă ce se întâmplă. Am două fetițe, de 9 și de 7 ani. Oricum, ele ne simt pe noi, simt tensiunea. Știu că suntem în război, știu că tatăl lor este în armată.

Încercăm să trăim viața, așa cum putem, în situația aceasta. Mobilizarea oamenilor a fost însă absolut exemplară. Nu știu exact ce funcționează din Guvern, dar vă spun că ce funcționează este  armata și oamenii, spiritul civic care s-a mobilizat obsolut extraordinar”, mărturisește interlocutoarea Gândul.

„Valul ăsta îngrozitor de antisemitism, de ură și de violență, este absolut înfiorător”

Claudia se teme îngrozitor de atacurile Hezbollah, dar și de valul de ură antisemită manifestată tot mai mult în întreaga lume.

Și-ar dori ca toată lumea să trăiască în liniște în bucata lui de lume, dar este conștientă că pacea și înțelegerile sincere sunt greu de obținut cu teroriștii, care-și îndoctrineză copiii de la vârste mici să ucidă evreii ca pe un titlu de glorie.

„Nu știu cum o să mai ieșim normali din asta. Este clar că ceea ce a fost nu va mai fi. În momentul ăsta, am două temeri majore. Unul, atacurile Hezbollah, finanțate de Iran. Dar, având în vedere Iron Dome-ul, pe care îl avem aici și care neutralizează cam 90% din rachete, nu  cred că sunt o amenințare atât de mare. În Nord însă, au altfel de arme și dacă se întâmplă asta nu știu ce se va alege de noi.

A doua mare îngrijorare, este ce văd că se întâmplă în lume, valul ăsta îngrozitor de antisemitism, de ură și de violență, este absolut înfiorător. Oameni nu înțeleg și nu sunt conștienți la ce nivel este amenințarea și asta mă sperie cel mai tare. 

Mă întreb ce va urma, pentru că, după cum vedeți, nicio țară arabă nu se implică într-un fel, nu doar să medieze asta, dar nu s-au implicat nici în trecut când egiptenii puteau să preia Gaza sub protecția lor, sub granițele lor și să trăiască în pace. Dar nu au vrut să facă asta. Iordanienii la fel. Nimeni nu vrea să se implice, iar în final Israelul trebuie să aibă grijă și după aia te trezești că-ți dă în cap. Cred că, în generații, poate să vorbim de ceva care s-ar putea schimba.”

Gaza: Primii cetăţeni străini şi persoane cu dublă cetăţenie au trecut prin terminalul de la Rafah spre Egipt

Zeci de cetăţeni străini şi persoane cu dublă cetăţenie au trecut miercuri din Fâşia Gaza spre Egipt prin punctul de frontieră de la Rafah, deschis pentru prima oară pentru trecerea persoanelor în a 26-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas, potrivit relatărilor unui jurnalist al agenţiei France Presse.

Conform unui prim anunţ, marţi seară, terminalul urma să permită trecerea doar a răniţilor, dar responsabili egipteni şi palestinieni de la punctul de frontieră au indicat miercuri dimineaţă că, în jur de 545 de persoane cu dublă cetăţenie şi străini, vor primi şi ei permisiunea de a părăsi enclava.

O listă cu numele, naţionalitatea şi numărul de paşaport a fost publicată de administraţia părţii palestiniene a terminalului.

Potrivit unui responsabil palestinian al terminalului, 88 de răniţi, printre care 40 de copii, femei şi bătrâni, urmau să fie evacuaţi pe la Rafah pentru a fi îngrijiţi în spitale din Egipt.

”Copiii şi unii bătrâni vor avea însoţitori cu ei”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qudra, a declarat pentru AFP că ministerul a înaintat Egiptului o listă cu 4.000 de răniţi care au nevoie de îngrijiri ce nu pot fi asigurate în Fâşia Gaza.

”Sperăm că vor putea să plece în zilele următoare, pentru că au nevoie de intervenţii chirurgicale ce nu pot fi efectuate în Gaza. Trebuie să le fie salvate vieţile”, a subliniat el.

29 de palestinieni au cerut azil în 2023, șapte după începerea războiului dintre Israel și Hamas

În România, conform datelor la zi de la IGI (Inspectoratul General pentru Imigrări), referitoare la imigranții care sosesc din Israel, Statele arabe, Ucraina sau cetățeni palestinieni, chestorul Liviu Bute a subliniat că, în 2022, numărul cererilor de azil a fost a fost de zece ori mai mare din partea palestinienilor decât din Israel, cifrele fiind de 4 cereri pentru israelieni și 43 pentru palestinieni.

Anul acesta, din partea israelienilor nu a existat nicio cerere de azil sau altă formă de protecție, în schimb există, până acum, 29 de cereri din partea palestinienilor.

Benjamin Netanyahu: „Ne vom duce la îndeplinire munca, vom merge înainte până la victorie!”

Prim-ministrul israelian a promis miercuri că războiul împotriva Hamas se va încheia cu ”victoria” Israelului, în pofida ”pierderilor dureroase” de soldaţi, transmite AFP.

”Suntem într-un război dur. Va fi un război lung”, a declarat Netanyahu într-un comunicat, în care a deplâns pierderile de militari israelieni, la câteva ore după anunţul privind moartea a 11 soldaţi în precedentele 24 de ore în luptele din Fâşia Gaza.

”Le promit tuturor cetăţenilor Israelului: ne vom duce la îndeplinire munca, vom merge înainte până la victorie”, a adăugat şeful guvernului, citat de AFP şi Reuters.

Unsprezece soldaţi israelieni au fost ucişi în lupte intense marţi, a comunicat armata israeliană, fiind vorba despre cele mai mari pierderi într-o singură zi de la debutul operaţiunilor în Gaza. Numărul total al soldaţilor israelieni morţi a ajuns la 326, potrivit AFP.

Vieți schimbate, iremediabil, după atacul Hamas din 7 octombrie

Mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani – au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor pe 7 octombrie de către gruparea teroristă Hamas – care a comis în acea „sâmbătă neagră” un adevărat măcel, prin acte de violență abjectă.

Totodată, de la începutul războiului, Forţele de apărare israeliene au lovit peste 11.000 de ţinte având legătură cu organizaţii teroriste din Fâşia Gaza.

Numărul victimelor palestiniene din Gaza, ca urmare a ripostei armatei israeliene după atacul Hamas din 7 octombrie ar trece de 9.000, susţine Ministerul sănătăţii din Fâşia Gaza, un minister controlat însă de Hamas, care guvernează politic regiunea din 2007.

Afișe cu persoanele răpite de Hamas au apărut și în București: „Ajută-ne să îi aducem înapoi în viață”

Numeroase afișe cu și despre israelienii răpiți din propriile case de către teroriștii Hamas au apărut pe stâlpi, panouri și alte elemente de mobilier urban în București. Afișele sunt titrate cu alb pe fundal roșu „RĂPIȚI”și apoi pe fiecare sunt puse fotografii și detalii cu cei răpiți, pe fiecare afiș câte o altă persoană sau familie.

Conflictul armat dintre Israel și organizația islamistă Hamas din Fâșia Gaza a intrat în cea de-a 13 zi. Până acum, informațiile oficiale confirmă că aproximativ 1.400 de israelieni și aproximativ 3.500 de palestinieni au fost uciși.

„Pe 7 octombrie 2023, aproape 200 de civili inocenţi au fost răpiţi din Israel şi duşi prizonieri în Fâşia Gaza. Nici până în acest moment nu se ştie unde sunt ținuți.

Mai mult de 3000 de persoane (femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni şi 85 de ani) au fost rănite, ucise, batute, violate şi despărțite în mod brutal de familiile lor, de către Hamas”, se arată scris pe afișe.

Anunțul vine și cu un mesaj „Te rog ajută-ne să îi aducem înapoi în viață”, un hashtag #KidnappedFromIsrael și un link care duce către site-ul kidnappedfromisrael.com. 

Pe site-ul respectiv sunt publicate toate poveștile și fotografiile celor răpiți de Hamas. Despre proiect este scris că „Afișele au fost create de un mic grup de israelieni stabiliți în New York City, condus de artiștii Nitzan Mintz și Dede Bandaid, și proiectate de Tal Huber în parteneriat cu Shira Gershoni.”

Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Cazul Cioacă-Elodia. Mama Elodiei a dezvăluit totul după ani de zile: Din păcate...
Zodiile norocoase în dragoste, săptămâna aceasta. Horoscopul iubirii
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Ce este viciul cardiac, boala cu care a fost diagnosticată Andreea, fiica artistului Igor Cuciuc
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
World of Warcraft, unul dintre cele mai iubite jocuri video din lume, a împlinit 20...