Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, a intrat „în forță” în cel de-al patrulea an de mandat și a anunțat, în data de 8 ianuarie 2024, că locuitorii din sector vor putea beneficia de serviciile unui Centru Cultural care va avea ca sediu imobilul în care a funcționat fostul Hotel Dunărea, în apropierea Gării de Nord, pe Calea Griviței.
După ce a prezentat, în mediul online, „realizările” din cei 3 ani de mandat care s-au scurs până acum (informații punctuale AICI), Clotilde Armand a lansat o nouă „provocare”, iar scenariul vizează fostul Hotel Dunărea.
Trebuie spus, înainte de toate, că primarul Clotilde Armand – care se află în plin „război” cu Agenția Națională de Integritate (ANI) – nu este la primul anunț care se focalizează asupra fostului Hotel Dunărea. În anul 2021, existând și o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, Armand anunța că are planuri mari cu acest imobil, promițând un program de reabilitare în care să fie incluse, în afară de fostul hotel, și alte clădiri istorice din București. Pe de altă parte, însă, fostul hotel Dunărea nu este monument istoric, însă o „renaștere” a sa ar fi, bineînțeles, de dorit.
Numai că totul trebuie făcut respectând legea, iar urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului, a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, că acest demers al lui Clotilde Armand nu a pornit așa cum trebuie de la bun început. Suplimentar, Clotilde Armand promite o expropriere pe care nu o poate face, pentru că doar Municipiul București poate face exproprieri, nu sectoarele Capitalei.
Clotilde Armand a făcut anunțul pe pagina sa de Facebook, așa cum procedează permament, iar fostul Hotel Dunărea este prezentat – după exproprierea anunțată, dar încă nefinalizată și, după cum va explica urbanistul Alexandru Pânișoară, fără șanse de finalizare – drept viitor Centru Cultural al Sectorului 1.
Edilul sectorului promite, fără rezerve, o „reconversie funcțională” a acestui imobil, menționează că a fost semnat un contract – anunțul de pe SEAP poate fi citit AICI – pentru realizarea documentației DALI – Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție – și mai spune că următorul pas îl reprezintă exproprierea.
”Astăzi vă anunț că am făcut un pas important pentru reabilitarea fostului Hotel Dunărea, de lângă Gara de Nord. La finalul anului trecut am semnat contractul de realizare a Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) pentru acest obiectiv de investiții. Imobilul de lângă Gara de Nord a fost construit în perioada 1934-1940, însă a fost grav afectat de cutremurul din 1977. Clădirea are 70 de camere dispuse pe 7 etaje cu o suprafață de aproximativ 2.750 metri pătrați, în timp ce terenul are o suprafață de 493 de metri pătrați. (…)
Fără această documentație nu puteam trece la pasul următor- exproprierea imobilului în vederea executării unor lucrări de utilitate publică”, a scris Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, pe pagina sa de Facebook.
În spatele acestui demers cu care se laudă deja Clotilde Armand nu ar sta decât un interes electoral, consideră urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele ADU, iar acesta a explicat, în exclusivitate pentru Gândul, întreaga speță în care fostul Hotel „Dunărea” deține rolul principal.
Lipit de fostul Hotel Dunărea este și un bloc de locuințe, a mai precizat Alexandru Pânișoară, acesta făcând și el parte din planurile lui Clotilde Armand.
„A apărut pe SEAP – site-ul de achiziți publice – un anunț din partea Primăriei Sectorului 1 prin care sunt scose la licitație lucrări de proiectare DALI, pentru imobilul din Calea Griviței nr. 138 C, fostul și vestitul Hotel Dunărea. Acolo este un fost hotel, așa cum spuneam, acum nu mai este nimic, e doar o clădire degradată și, imediat în vecinătate, lipit, este un bloc de locuințe, cu asociație de proprietari.
Primarul Clotilde Armand s-a gândit că ar vrea să exproprieze acest imobil și să facă un Centru Cultural. Evident că, dacă ar fi să ne uităm la construcție, care nu este monument istoric, nu s-ar justifica ce dorește Primăria Sectorului 1, prin Clotilde Armand, respectiv reabilitare, consolidare, costurile ar fi mult prea mari. Normal ar fi să se reconstruiască, pur și simplu, chiar și cu refacerea efectivă a arhitecturii. Așa ar fi cel mai eficient, din punct de vedere economic.
Dar întrebarea foarte importantă este cum s-a făcut o expertiză tehnică, având în vedere că ambele imobile sunt proprietăți private? S-a intrat, s-au luat probe de beton, s-au făcut măsurători, un releveu? Așa ar fi fost normal. Mai mult, din câte cunosc, proprietarii de azi ai fostului Hotel Dunărea sunt, cumva, într-un conflict cu autoritatea”, a declarat urbanistul Alexandru Pânișoară.
„Clotilde Armand a zis că face și drege și când a spus că va face Piața Amzei mare hub cultural. Tot ce a putut să facă a fost să închirieze niște spații pentru Romanian Design Week și spatiile nu aveau nici aviz ISU și nici autorizație de securitate la incendiu, motiv pentru care a primit amendă. Acestea sunt adevăratele realizări ale primarului Armand, restul sunt doar praf în ochi”
Alexandru Pânișoară, președintele ADU
Imobilul, în anul 2019, a făcut obiectul unei hotărâri de Consiliu General – Hotărârea CGMB nr. 280 din 30 mai 2019 – prin care Municipiul București aprobase o hotărâre de expropriere a acestei construcții.
„Din punctul meu de vedere, acea hotărâre a fost nelegal aprobată, în spate nu a existat nici măcar un plan topografic, așa cum prevede Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.
S-a făcut doar o evaluare. A rezultat, la vremea respectivă, o sumă de 1.660.700 euro, valoare de expropriere.
Doar că, în anul 2022, în luna iunie, în data de 29, apare Hotărârea CGMB nr. 348 prin care a fost abrogată hotărârea din anul 2019. Municipiul București a renunțat la a mai expropria această construcție.
În luna ianuarie a anului 2022, Consiliul Local al Sectorului 1 a adoptat o hotărâre în care cerea Municipiului București să facă o asociere, pentru ca Municipiul București să exproprieze construcția și Sectorul 1 să se ocupe, adică să plătească valoarea de expropriere și să facă lucrarea respectivă – reabilitare, consolidare și așa mai departe.
Acea hotărâre a Consiliului Local al Primăriei Sectorului 1 a fost trimisă către Consiliul General al Municipiului București, dar nu a primit, nici până în ziua de azi, niciun răspuns. Știm foarte bine că sectoarele Capitalei nu pot face exproprieri, doar Municipiul București poate face asta. Așa trebuia să se întâmple și aici, așa cum s-a întâmplat în cazul Prelungirea Ghencea, o asociere între Municipiul București și primăria de sector.
Dar oricum, după cum spuneam mai sus, în luna iunie a anului 2022 CGMB a abogat hotărârea din anul 2019, ceea ce înseamnă că a renunțat la ideea de a expropria fostul Hotel Dunărea.
În 2019 s-a făcut cu iz electoral, ca să dea bine.
„Ca autoritate, atunci când procedezi la inițierea unei achiziții publice, trebuie să ai angajamente. Trebuie să ai o fundamentare pentru tot ceea ce decizi și pentru cheltuielile angajate. Sectorul 1, pentru a putea justifica achiziția unor servicii de proiectare DALI, în scopul exproprierii fostului Hotel Dunărea, trebuia să aibă, cu Municipiul București, un angajament, o garanție că municipiul va face această expropriere.
Altfel nu se justifică această cheltuială cu DALI. Sectorul 1 plătește pentru DALI, iar Municipiul București nu face exproprierea. Cum se justifică cheltuiala de 254.000 lei? Având în vedere hotărârea din luna iunie a anului 2022, Municipiul București nu intenționează să exproprieze acel imobil”, spune urbanistul Alexandru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul.
”Hotărârea CGMB din anul 2019 viza doar Hotel Dunărea, nu si blocul de locuinte. Acum, prin DALI, se vor amândouă”
Alexandru Pânișoară
Urbanistul Alexandru Pânișoară spune că acest demers al lui Clotilde Armand nu reprezintă altceva decît o „încercare de a-și face imagine electorală”.
În același timp, demersul legat de fostul Hotel Dunărea este unul „aberant și total nejustificat”, din cauză că nu există o fundamentare în spate, nu există dispoziții sau angajamente cu Municipiul București.
„Evident că este, din nou, aceeași încercare ca și în anul 2019, încercarea lui Clotilde Armand de a-și face imagine electorală. Din perspectiva oportunității, este un demers aberant și total nejustificat să angajezi niște cheltuieli pentru elaborarea unei documentații pentru un imobil în cazul căruia Municipiul București nu intenționează să facă exproprierea.
Nu ai cum să angajezi asemenea cheltuieli atâta timp cât tu nu ai o fundamentare în spate, pe baza unor dispoziții legale sau pe baza unor angajamente între Sectorul 1 și Municipiul București.
De ce să parcurgi niște etape de genul acesta, care, așa cum am spus, sunt nelegale, atâta timp cât sunt atâtea obiective în Sectorul 1 care pot deveni nu doar centre culturale, ci chiar hub-uri culturale, că tot vrea să le denumească așa Clotilde Armand? Poate fi dat ca exemplu Teatrul Masca din Bucureștii Noi.
Avem teatre și cinematografe în în Sectorul 1 care așteaptă reabilitarea de aproape 4 ani, de când Clotilde Armand este primar. Încă nu au devenit funcționale.
Au fost folosite și sunt, în continuare, folosite, doar pentru campania electorală. Este o minciună crasă, este de-a dreptul jenant și o bătaie de joc la adresa cetățenilor. Cum să te aplaude lumea pentru o asemenea inițiativă care, oricum, e sortită pierzaniei de la bun început”, a conchis Alexandru Pânișoară, președintele ADU, în exclusivitate pentru Gândul.
Citește și: