Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, se află într-un mare impas după ce soacra acestuia a picat în flagrantul realizat de Direcția Națională Anticorupție și este acuzată de cumpărare de influență și dare de mită.
Anchetatorii, însă, nu se opresc aici. Ce urmează poate fi o piatră dură care îl poate atinge din nou pe primar, chiar dacă acesta susține că nu a știut nimic despre ceea ce face soacra lui și că nu are nicio implicare în planul premeditat de ea.
În ce privește pronunțarea în dosarul primarului care a primit la fond 5 ani cu executare, aceasta va fi decisă inclusiv de judecătoarea care a denunțat fapta soacrei lui Cherecheș, după ce colegii acesteia i-au respins cererea de abținere.
Astfel, tergiversarea dosarului până la atingerea prescripției, aprilie 2024, este deja un vis.
Planul soacrei primarului Cherecheș a eșuat, în condițiile în care chiar judecătoarea pe care vroia să o mituiască aceasta prin mama magistratului a denunțat fapta la DNA.
Mai mult, apelul formulat de primar în dosarul în care a primit 5 ani cu executare, la fond, pentru luare de mită, nu va fi rejudecat urmând ca pronunțarea stabilită la data de 24 noiembrie 2023 va fi dată și de judecătoarea care urma a fi mituită, Georgiana Rodica Farcaș Hingan.
Cu toate că, după scena flagrantului la mama judecătoarei, magistratul a formulat cerere de abținere, aceasta i-a fost respinsă. Drept urmare, judecătoarea Farcaș-Hingan își va da verdictul în complet asupra sorții primarului Cătălin Cherecheș.
Dacă cererea ei de abținere ar fi fost admisă, dosarul ar fi avut șansa de a trena până la data la care putea și atins termenul de prescripție, în aprilie 2024. Adică peste patru luni.
Din păcate pentru primarul Crerecheș, minuta Curții de Apel Cluj privind respingerea declaratiei de abținerea judecatoarei Georgiana Rodica Farcas-Hingan (dosar 2537/117/2016) este decisivă:
„Respinge declarația de abținere formulată de către dna judecător FARCAȘ HINGAN GEORGIANA RODICA în calitatea sa de judecător investit cu soluționarea dosarului de mai sus, stadiu de soluționare a apelurilor promovate împotriva s.p.41/24.02.2022 a Tribunalului Cluj . Fără cale de atac. Pronunțată azi, 09 noiembrie 2023, în sedință publică. Document: Încheiere – abținere 09.11.2023”.
Contactat telefonic de Gândul, cunoscutul avocat Răzvan Doseanu, apărător al primarului Cătălin Cherecheș, a subliniat cîteva aspecte importante legate de respingerea cererii de abținere a judecătoarei-denunțător și ce șanse ar fi avut Cherecheș:
„Cred că declarația de abținere trebuia obligatoriu admisă, în condițiile în care unul dintre magistrații care fac parte din completul ce va da soluția în apel ar fi formulat denunț în legătură cu o pretinsă infracțiune de corupție raportată la prezentul dosar și la unul dintre judecătorii care urmează să dea soluția în acest dosar. Este evident că un astfel de magistrat nu poate fi imparțial și că indiferent de soluția pe care ar da-o, o astfel de soluție ar apărea ca fiind interesată. Dacă ar dispune achitarea, s-ar interpreta că a fost influențată de mama acesteia, prin pretinsa infracțiune de corupție, iar dacă ar dispune condamnarea, ar apărea ca fiind o soluție data doar pentru a se distanța atât magistratul cât și mama sa de pretinsa infracțiune de corupție.
Indiferent de soluție, ea nu ar fi, evident, dată de un magistrat impartial. Se ridică semne de întrebare privind o eventuală capcană sau înscenare, în condițiile în care ar rămâne de stabilit cum soacra domnului Cherecheș, respectiv mama magistratului au ajuns să negocieze o soluție printr-o pretinsă faptă de corupție. Asta cu atât mai mult cu cât existau șanse reale ca să se constate mai multe nulități absolute cu privire la efectuarea urmăririi penale, consecința excluderii majorității sau aproape a tuturor probelor în acuzare. Majoritatea probelor vizează înregistrări făcute de denunțătorul Cristian Șpan pe cont propriu după depunerea denunțului și fără obținerea unei autorizări obligatorii din partea unui judecător de drepturi și libertăți. Și fără ca acesta să fie în mod legal autorizat ca și colaborator autorizat al autorităților. Pe tema asta există și jurisprundență națională cât și a CEDO”.
După cum se știe, soacra edilului este acuzată de DNA că ar fi încercat să o mituiască pe mama judecătoarei Farcaș-Hingan propunându-i acesteia ca în schimbul cumpărării cu 100.000 de euro a firmei pe care mama magistratului o deține, judecătoarea să pronunțe o soluție mai blândă, poate chiar și de achitare.
Gândul a aflat, din surse judiciare, că anchetatorii DNA nu se iau după declarațiile publice făcute de primarul Cherecheș și verifică posibila legătură a edilului băimărean cu planul soacrei sale. Drept urmare, această anchetă poate fi extinsă curând iar în acest dosar surprizele să fie foarte mari.
Mai mult, procurorii anchetează și sursa banilor, mai precis de unde a luat soacra primarului cei 50.000 de euro și dacă fiica acesteia sau soțul ei, Cherecheș cunoșteau ceva despre planul de cumpărare de influență.
FOTO – Facebook