EXCLUSIV | China, între Rusia și Occident. Analist geopolitic: ”Nu va deveni cea mai mare putere în curând, dar își permite să aștepte”

EXCLUSIV | China, între Rusia și Occident. Analist geopolitic: ”Nu va deveni cea mai mare putere în curând, dar își permite să aștepte
Publicat: 15/05/2023, 10:00

Analistul geopolitic Antonia Colibășanu a explicat, într-un interviu pentru Gândul, care sunt șansele pentru China să ajungă, în actualul context internațional, cea mai mare putere a lumii. Expertul în geopolitică a vorbit despre lucrurile care indică o scădere a stabilității și capacității Chinei pe dimensiunea politică și economică, dar a punctat și calitățile care fac această țară să aibă o poziție demnă de aceea a unei mari puteri mondiale.

Antonia Colibășanu a analizat și subiectul aderării României la Schengen, privit din perspectivă geopolitică, dar și tema inteligenței artificiale și atuurile geopoliticii într-o lume care își resetează rapid valențele, strategiile, dar și jocurile puterii.

În legătură cu subiectul Schengen, expertul în geopolitică a spus că România, ca stat de frontieră la Marea Neagră, „va continua să-și dezvolte infrastructura și să-și întărească legăturile, în primul rând cu statele partenere de pe frontiera Uniunii Europene”, scopul final fiind acela de a-și crește capabilitățile în domeniul apărării și securității naționale.

Antonia Colibășanu susține că lărgirea zonei Schengen ar putea fi considerată o victorie de etapă a Occidentului, „prin demonstrarea coeziunii pe care Rusia încearcă s-o șubrezească prin strategia sa de politică externă”.

În ceea ce privește controversele iscate în jurul inteligenței artificiale, expertul a spus că tema este una complexă, de aceea se află zilnic pe masa analizei geopolitice.

Antonia Colibășanu a punctat și faptul că aplicațiile inteligenței artificiale modifică fiecare dintre cele trei dimensiuni, și anume cea politică, economică și militară.

„Din punct de vedere militar, China nu are dotarea SUA, deși a crescut investițiile”

Reporter: Cum vedeți ascensiunea Chinei și ce șanse are, în perspectivele contextului actual, să devină cea mai mare putere a lumii?

Antonia Colibășanu: Teoretic, din punct de vedere geopolitic, orice mare putere poate să devină cea mai mare putere a lumii, dacă din punct de vedere politic, economic și militar depășește în stabilitate și capacitate pe celelalte mari puteri ale lumii. Nu mi-e clar dacă este China un stat la fel de stabil ca înainte de pandemie, având în vedere știrile despre protestele studenților care nu au locuri de muncă sau datele statistice din ce în ce mai „instabile”, în sensul că unele dintre ele sunt corectate cam des în ultimele luni.

E sigur, de asemenea, că se confruntă de ceva vreme cu o problemă a sistemului financiar-bancar și a sectorului imobiliar. Este neclar cum și dacă această problemă va fi rezolvată fără repercusiuni asupra stabilității socio-economice a țării.

De asemenea, China este reticentă vizavi de amânarea datoriilor statelor pe care le-a creditat în vederea construcției Noului Drum al Mătăsii – Belt and Road Initiative și nu este dispusă să discute noi angajamente cu alte state care se așteptau la creșterea investițiilor chineze. Toate aceste lucruri indică o slăbire a stabilității și capacității Chinei pe dimensiunea politică și economică.

Din punct de vedere militar, China nu are dotarea Statelor Unite, deși a crescut investițiile militare. Ca atare, nu cred că va deveni China cea mai mare putere mondială în curând.

Sigur, în contextul actual, China are o poziție demnă de aceea a unei mari puteri mondiale, o poziție câștigată în timp prin susținerea dezvoltărilor și a dependențelor față de ceilalți jucători mondiali.

Ca atare, China își permite să aștepte, pentru a înțelege mai bine și a sesiza momentul și modalitatea în care, prin poziționarea vizavi de conflictul dintre Rusia și Occident, își poate maximiza profitul atât din relația cu Occidentul, cât și din relația cu Moscova. Sigur, maniera în care poate lucra „în marja” profitului pe termen scurt ține de evoluția războiului economic mondial, Beijingul calculând strategic inclusiv din punct de vedere temporal.

Harta riscurilor și oportunităților din punct de vedere geopolitic pentru România

Cum priviți speța Schengen din perspectiva geopolitică și care credeți că va fi scenariul sau drumul pentru România?

Din punct de vedere geopolitic, România, ca stat de frontieră la Marea Neagră, va continua să-și dezvolte infrastructura și să-și întărească legăturile, în primul rând cu statele partenere de pe frontiera Uniunii Europene, crescându-și capabilitățile în domeniul apărării și securității naționale. Analizând harta riscurilor și oportunităților din punct de vedere geopolitic, acesta este interesul național de primă importanță strategică.

Având în vedere acest lucru, aderarea la Schengen este o oportunitate prin care România își poate susține interesul național. Mai mult, integrarea României în zona Schengen întărește capacitatea de apărare a Uniunii Europene, crescându-și, prin integrare, atât coeziunea socio-politică, dar mai ales coordonarea în ceea ce privește securitatea economică, prin diluarea barierelor netarifare pentru membrii UE, în interiorul pieței comune.

Ca atare, privind din perspectiva războiului economic global dintre Occident (care cuprinde și UE) și Rusia, lărgirea zonei Schengen ar putea fi considerată o victorie de etapă a Occidentului, prin demonstrarea coeziunii pe care Rusia încearcă s-o șubrezească prin strategia sa de politică externă cu ramificații în zona securității economice.

Cum privește un analist geopolitic tema inteligenței artificiale, un subiect care suscită deja diverse controverse și interpretări. Este loc de inteligență artificială în geopolitică?

Este o temă complexă, aflată zilnic pe masa analizei geopolitice. Aplicațiile inteligenței artificiale modifică fiecare dintre cele trei dimensiuni. Din perspectiva politicului, maniera în care se construiesc campaniile electorale și campaniile de dezinformare sunt dependente astăzi de aplicații ale inteligenței artificiale

De asemenea, creșterea digitalizării, inclusiv prin creșterea inteligenței artificiale, are un impact direct asupra tuturor proceselor operaționale din economie.

Militar, discutăm despre tehnologia nouă de război, care implică o creștere a capabilităților inteligenței artificiale. Ca atare, monitorizarea modului în care evoluează cele trei dimensiuni ale analizei geopolitice implică monitorizarea și înțelegerea modului în care inteligența artificială ne schimbă viața, societatea în care trăim.

„Geopolitica ne oferă un cadru analitic pe care-l putem folosi”

Care este, până la urmă, puterea geopoliticii, marele ei atu?

Ca obiect de studiu, geopolitica aduce o cheie a înțelegerii lumii în care trăim și oferă o perspectivă asupra viitorului, în sensul în care, dacă înțelegem prezentul cu adevărat, putem să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm la nivelul societății și să ne construim viitorul.

Sigur, construcția viitorului ține și de înțelegerea contextului, a obiectivelor și problemelor celorlalți – societăți cu care trebuie să relaționăm pe glob. Geopolitica ne oferă un cadru analitic pe care-l putem folosi.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | ”Doar Rusia mai caută dominanță și este în apropierea României”. Cum vede un analist geopolitic transformarea alianțelor strategice globale

EXCLUSIV | Pericolul Crimeii ocupate de ruși. Analist: ”Europa nu vrea ca gurile Dunării să se verse în buzunarul Rusiei. Noi am fi în bătaia armelor”

INTERVIU EXCLUSIV | Sociologul german Rainer Zitelmann demontează miturile anticapitaliste. ”Oamenii tind să uite cum au devenit prosperi”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer