Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Cine sunt protestatarii care au incitat la violențe în Piața Unirii. Trei adolescenți, printre cei care au smuls bucăți de asfalt și le-au aruncat în jandarmi

EXCLUSIV | Cine sunt protestatarii care au incitat la violențe în Piața Unirii. Trei adolescenți, printre cei care au smuls bucăți de asfalt și le-au aruncat în jandarmi

EXCLUSIV | Cine sunt protestatarii care au incitat la violențe în Piața Unirii. Trei adolescenți, printre cei care au smuls bucăți de asfalt și le-au aruncat în jandarmi

Procurorii i-au identificat din înregistrări video, fotografii și declarațiile jandarmilor pe protestatarii din Piața Unirii care, în noaptea de luni spre marți, au atacat jandarmi cu pietre și bucăți de asfalt, au spart tonomate și au furat din ele. Unii dintre protestatari sunt adolescenți de 15-17 ani care au incitat la violențe și au fost în primele rânduri ale atacurilor.

  • Aproape 30 de protestatari au fost ridicați de acasă și audiați de procurori în cazul violențelor din Piața Unirii, în final 20 dintre ei fiind reținuți.
  • 14 protestatari sunt acum în arest preventiv, iar alți doi sunt plasați în arest la domiciliu. Alți trei sunt cercetați sub control judiciar.
  • Protestatarii au atacat jandarmii în două zone: pe Bulevardul Corneliu Coposu și în zona Hanul lui Manuc, timp de o oră.
  • Au fost identificați protestatarii care au incitat la violențe, dar și cei care au spart tonomate cu sucuri și alimente și au furat din ele.
  • 12 jandarmi au fost răniți, dintre care patru au avut nevoie de îngrijiri între o zi și 14 zile. Unul dintre jandarmi a fost lovit cu o piatră în zona capului.

Primele măsuri după protestului violent din Piața Unirii au fost luate sâmbătă, când polițiștii i-au ridicat de acasă pe protestatarii violenți. Au urmat audieri, rețineri și, în final arestări, cerute de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 3 în urma probelor adunate de ei pentru a confirma fapte de ultraj, tulburarea ordinii și liniștii publice și furt.

Anchetatorii au stabilit – după ce au vizionat imaginile surprinse de camerele de supraveghere, înregistrările jurnaliștilor prezenți atunci în Piața Unirii, au analizat zeci de fotografii și le-au luat declarații jandarmilor loviți cu pietre și cu bucăți de pavaj – cine sunt protestatarii care au devenit violenți și au pornit un asalt asupra forțelor de ordine, dar și cine sunt cei care au distrus tonomate și au furat sucurile din interior.

Procurorii au avut suficiente probe să ceară polițiștilor să ridice de acasă, sâmbătă, aproape 30 de protestatari. Toți au fost audiați mai multe ore la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3, iar la final, 20 dintre ei au fost reținuți pentru 24 de ore. Astăzi, instanța a decis ca 14 dintre aceștia să stea în arest preventiv pentru 30 de zile, iar alți doi să fie plasați în arest la domiciliu.

”Au atacat jandarmii în mod repetat, au aruncat cu obiecte dure, pietre, bucați de pavaj,  procurate direct sau de către alți participanți la protest, spre persoanele din cadrul dispozitivelor de menținere și restabilire a ordinii publice”, sunt faptele reținute de procurori în materialul care a stat la baza punerii în mișcare a acțiunii penale, au spus pentru Gândul surse judiciare.

Doisprezece jandarmi au fost răniți în timpul protestului violent care a durat mai bine de o oră, început la scurt timp după miezul nopții, în 29 spre 30 martie. Patru dintre jandarmi au avut nevoie de îngrijiri între o zi și 14 zile. Unul dintre jandarmi a fost lovit cu o piatră în zona capului.

”Protestatarii violenți din Piața Unirii au creat o stare de temere persoanelor care participau la protest și celor care se aflau în zonă”, susțin procurorii.

Filmul protestului încheiat cu violențe

Protestul început luni după-amiază în Piața Universității și în Piața Victoriei de către cei care se opun măsurilor restrictive luate de Guvern în perioada pandemiei de coronavirus s-a încheiat la miezul nopții cu violențe, distrugeri și incendieri.

Marți 30 martie, în jurul orei 00.30, un echipaj de jandarmi a fost solicitat să vină de urgență pe Bd. Corneliu Coposu, în zona magazinului Unirii. Imediat după ce au coborât din mașină, pe Bd. Corneliu Coposu, jandarmii au fost atacați cu pietre și bucăți de asfalt de un grup de 30-60 de persoane, care se aflau la colţul magazinului Unirea, după restaurantul McDonald’s, potrivit filmului incidentelor, stabilit de procurori.

Atunci a fost rănit primul jandarm, cu ”o bucată de asfalt între 300-500 grame, cu care a fost lovit în piciorul stâng. Jandarmul a rămas în mașină și a auzit prin stație că protestatarii violenți, care erau iniţial în Piaţa Unirii, merg în mai multe grupuri spre zonele Hanul lui Manuc și restaurantul Horoscop, spre B-dul Unirii și spre Palatul Parlamentului.

Au urmat atacuri ale jandarmilor cu pietre și cu bucăți de asfalt smulse, în două zone: pe Bulevardul Corneliu Coposu și în zona Hanul lui Manuc. Unii dintre protestatarii violenți au fost identificați atacându-i pe jandarmi în ambele zone.

Cine sunt cei care i-au atacat pe jandarmi

Unul dintre participanții la protest, Adrian Mihai Drăghici, este surprins în imaginile video când aleargă dinspre Piața Unirii spre Bulevardul Coposu, de unde, de mai multe ori, aruncă cu  bucăți de pavaj către cordonul de jandarmi din accea zonă, au precizat sursele judiciare.

Un alt protestatar, Petru-Marcel Mihai, i-a incitat pe ceilalți participanți să săvârșească acte de violență. Acesta, spun procurorii, ”a fost foarte activ, în sensul că s-a poziționat în general printre protestatarii din primele rânduri, ce se manifestau agresiv la adresa organelor de menținere și restabilire a ordinii publice”.

A inițiat diferite acțiuni care au incitat ceilalți participanți să exercite acte de violențe sau să înainteze către cordoanele de jandarmi, cu intenția de a rămâne grupați cu scopul de a împiedica intervenția jandarmilor pentru eliberarea străzilor blocate, au reținut procurorii în actele anchetei.

El este și cel identificat ca fiind protestatarul care a spart geamul florăriri din fața restaurantului McDonald’s. Unul dintre martorii audiați spune că l-a văzut când a luat o bucată de asfalt și pavele, pe care le-a spart în mai multe bucăți, apoi le-a dat mai multor protestatari pentru ca aceștia să arunce în jandarmi.

Printre protestatarii din primele rânduri a fost și un adolescent de 16 ani, acesta fiind identificat din fotografii. Jandarmii le-au spus anchetatorilor că l-au văzut când smulgea mai multe dale din pavajul parcului Unirii, cu care apoi a atacat cordonul de jandarmi aflat la intersecția dintre str. Halelor și Piața Unirii.

Alți doi adolescenți, cu vârste de 15 și 16 ani, au fost identificați din înregistrările video în grupul de protestatari care au aruncat cu bucăți de pavaj în jandarmi, pe Bd. Corneliu Coposu. Aceștia sunt surprinși în imagini când smulg bucăți de asfalt, le sparg de carosabil, apoi le aruncă spre jandarmi, de la o distanță de aproximativ 20 de metri.

Șase jandarmii au fost răniți de grupul din care făceau parte aceștia, dintre care trei au avut nevoie de îngrijiri între una și opt zile.

Prins că a spart tonomatul de la Unirii după o postare pe Facebook

Procurorii l-au identificat, din fotografii, și pe cel care a spart cu pietre automatul cu produse alimentare aflat în apropierea BCR din zona Unirii, acesta fiind Luis Florin Ștefan. După ce a spart tonomatul, s-a alăturat protestatarilor care au atacat în zona Bd. Corneliu Coposu, unde au fost răniți patru jandarmi, dintre care trei au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Un alt adolescent, în vârstă de 17 ani, este dintre cei care au spart geamurile a două tonomate la intersecția străzilor Bd. Unirii cu Splaiul Independenței și au furat din interior produse alimentare, potrivit procurorilor.

Dintr-o postare pusă de Facebook de un alt protestatar a fost identificat unl dintre cei care a spart tonomatele de la Unirii și a furat sucuri din acestea.

Anchetatorii au identificat din imaginile surprinse de camerele de supraveghere ale Poliției Locale pe Splaiul Independenței și protestatarul care a spart cu pietre geamurile laterale a două stații STB și a aruncat o trotinetă electrică de culoare verde.

Imediat după violențele din Piața Unirii, 188 de persoane au fost duse la Poliție, unde au fost fotografiate și amprentate. Atunci au fost date 222 de infracțiuni, în valoare de peste 200.000, iar 8 sancțiuni au fost date organizatorilor protestul la care, potrivit șefului Poliției Capitalei, au fost peste 1.500 de manifestanți.

Despre organizatorii amendați, șeful Poliției Capitalei spunea: ”Ne referim la așa-zișii lideri informali ai protestelor”.

Reprezentanții AUR, parlamentarii George Simion, Claudiu Târziu și Diana Șoșoacă, au primit amenzi de câte 15.000 de lei pentru organizarea protestelor violente din noaptea de 29 spre 30 martie, din Capitală, la care au participat mai mult de 100 de persoane, numărul maxim permis în perioada stării de alertă instituite din cauza pandemiei de coronavirus.

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și