Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, duce – de câțiva ani – o luptă cu operatorul de salubritate Romprest Service SA, iar ”ostilitățile” s-au mutat în sala de tribunal. De-a lungul timpului, Clotilde Armand a anunțat, public, că obține victorie după victorie, numai că, pe data de 3 februarie, judecătorii de la Curtea de Apel București (CAB) au contrazis-o, iar înfrângerea se dovedește a fi usturătoare.
După controversatele alegeri locale, Clotilde Armand – privită de simpatizanții USR PLUS ca o modernă Jeanne d’Arc decisă și pregătită să transforme din temelii Sectorul 1 – a reușit doar contraperformanța de a le lăsa locuitorilor din sector doar dreptul la gunoaie și la mirosuri neplăcute.
Dincolo de acuzațiile de fraudare a alegerilor, ancheta fiind în desfășurare, Clotilde Armand – într-o impetuozitate demnă de o cauză mai bună – a declanșat un blocaj interminabil în relația cu operatorul de salubritate Romprest, consecința fiind munții de gunoaie care au sufocat Sectorul 1 în nedorita ”criză a gunoaielor” și s-au transformat, în ultimă instanță, într-un atentat la sănătatea populației.
Gândul prezintă informații în exclusivitate despre încercările repetate ale primarului Sectorului 1 de a avea câștig de cauză în disputa cu Romprest Service SA, toate aceste ”contre” permanente având ca rezultat doar riscul apariției unei noi crize a gunoaielor. (mai multe informații AICI)
Trebuie specificat, de la bun început, că acest contract între Consiliul Local al Sectorului 1 al Municipiului București (parte contractantă) și Romprest Service SA (în calitate de operator) a fost semnat încă din luna iunie a anului 2008. Acest contract de delegare a fost modificat, ulterior, prin nu mai puțin de 11 acte adiționale.
Clotilde Armand a chemat în judecată Romprest Service SA, solicitând judecătorilor de la Tribunalul București, Secția a VI-a civilă, să suspende plata facturilor emise de operatorul de salubritate până la soluționarea cererii, dar și suspendarea plății sumelor care ar depăși – așa cum susține edilul Sectorului 1 – ”costurile reale”.
”Prin hotărârea pe care o veți pronunța, să dispuneți:
Primăria Sectorului 1 și, implicit, Clotilde Armand, susține că tarifele practicate de Romprest Service SA nu ar fi ”stabilite în mod legal”, fiind ”disproporționate”, ceea ce duce la o situație ”incorectă” care ar trebui să fie remediată, rapid, de instanța de judecată.
La Fond, Romprest Service SA a obținut câștig de cauză, iar judecătorii Tribunalului București au respins ”ca neîntemeiată, cererea de acordare a cheltuielilor de judecată formulată de pârâta Armand Clotilde-Marie-Brigitte”.
Sentința nu a fost definitivă, putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.
Clotilde Armand, bineînțeles, a făcut apel, însă judecătorii de la Curtea de Apel București au dat o sentință care reprezintă, practic, o înfrângere usturătoare pentru primarul Sectorului 1 al Capitalei.
”Respinge ca nefondat apelul reclamanților (n.red. – Sectorul 1 al Municipiului București, Primăria Sectorului 1, Consiliul Local al Sectorului 1 al Municipiului București, reprezentate de Clotilde Armand). Respinge excepțiile inadmisibilității. Admite apelul principal formulat de pârâtă cu privire la Încheierea din 12.07.2022. Anulează în parte Încheierea doar cu privire la calitatea de reprezentant a Consiliului Sectorului 1. Anulează în parte sentința cu privire la soluția dată prin referire la Consiliul Local Sector 1 și, în rejudecare:
Anulează acțiunea acestui reclamant (n.red. – Sectorul 1 al Municipiului București, Primăria Sectorului 1, Consiliul Local al Sectorului 1 al Municipiului București, reprezentate de Clotilde Armand), dat fiind lipsa calității procesuale a persoanei semnatare. Respinge ca nefondat apelul incident al pârâtei. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, azi, 03.02.2023”, au decis judecătorii de la Curtea de Apel.
Sectorul 1 al Capitalei se află, paradoxal, într-un pericol permanent de a trece printr-o altă ”criză a gunoaielor”, și asta pentru că Clotilde Armand – cu toate că a avut 120 de zile la dispoziție – a întârziat să își pună semnătura pe contractele de delegare pentru activitățile de sortare/tratare a deșeurilor municipale.
Romprest Service SA a fost notificată de partenerii care sortează/tratează deșeurilor colectate din Sectorul 1, iar compania a făcut un apel către Clotilde Armand pentru ca o altă criză a gunoaielor să fie evitată.
În lipsa unei astfel de semnături, deșeurile colectate în Sectorul 1 al Capitalei nu mai pot fi predate de Romprest Service SA către operatorii de tratare/sortare a deșeurilor solide colectate separat și transportate separat de pe raza administrativ teritorială a Sectorului 1.
Potrivit OUG 133/2022, ”în termen de maxim 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, autoritățile administrației publice locale ale unităților / subdiviziunilor administrativ-teritoriale sau, după caz, asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, … au obligația ca pentru activitățile de sortare, tratare… a deșeurilor municipale prestate de operatori numai pe baza autorizației de mediu, să atribuie contractele de delegare a gestiunii/activității respective”.
În plină criză a gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei, Clotilde Armand – aflată în ”război” declarat cu Romprest Service SA – participa la deschiderea unui turneu de șah, fiind fotografiată chiar în timp ce practica acest joc.
Era luna iunie a anului 2021, iar Sectorul 1 se sufoca, practic, din cauza gunoaielor. Reprezentanții Romprst Service SA au anunțat atunci, prin intermediul unui comunicat, că au reușit să găsească o soluție temporară pentru ca munții de gunoaie – focare de infecție – să nu rămână pe străzile din sector.
”Având în vedere apelul nostru, transmis către toate autoritățile, în sensul găsirii unei soluții pentru rezolvarea situației de blocaj create la nivelul Sectorului 1 și înțelegând importanța asigurării continuității serviciului public de salubritate, partenerii noștri contractuali, Iridex Group SRL, ne-au comunicat astăzi, 5 iunie 2021, la ora 19.30, că vor permite accesul în stația de sortare, în limita capacității lor, al autospecialelor încărcate cu deșeurile colectate din sectorul 1, urmând că diferendul financiar să își găsească o rezolvare amiabilă, instituțională, în cursul săptămânii viitoare. (…)
Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru că, pe măsură ce autospecialele se vor descarcă la stația de sortare, să între în program de colectare a deșeurilor care s-au acumulat în sector începând cu dată de 1 iunie 2021, dată la care accesul la stațiile de sortare agreate a fost interzis”, mai transmite Compania Romprest”, s-a precizat în comunicatul Romprest.
”Sunt trei aspecte importante. Creșterea capacității de răspuns, pentru îndepărtarea deșeurilor. Crearea unei strategii pentru a preveni reapariția acestui fenomen. Schimbarea mentalității cetățenilor pentru a împiedica abandonarea deșeuriloor pe domeniul public. Această stare de alertă nu presupune rezilierea contractului, din contră, Romprest este parte din această soluție”
Alin Stoica, Prefectul Capitalei, în timpul ”Crizei gunoaielor” din Sectorul 1
Garda Națională de Mediu a amendat primăria condusă de Clotilde Armand cu 300.000 de lei din cauza unui adevărat focar de infecție localizat pe strada Drumul Carierei din Sectorul 1.
Semnalul de alarmă a fost tras de urbanistul Alexandru Pânișoară – președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU).
Garda Națională de Mediu a transmis, în data de 25 ianuarie 2023, că ”Unitatea Admninistrativ-Teritorială Sector 1” (n.red. – primarul, în calitate de autoritate publică executivă a administrației publice locale, reprezintă unitatea administrativ- teritorială în relațiile cu alte autorități publice, cu persoanele fizice sau juridice române și străine, precum și în justiție) a primit 3 amenzi contravenționale pentru ”nerealizarea în totalitate și la termen a măsurilor dispuse în controlul anterior”.
”Autoritatea nu se preocupă să rezolve problemele, ci să conteste niște sancțiuni pe care, pe bună dreptate, le primește. (…) Dar, practic, în loc să se apuce să ia măsuri, să igienizeze zona respectivă, având – de altfel – toate instrumentele și mijloacele, Clotilde Armand nu o face. Zona, în tot acest timp, se degradează din ce în ce mai mult. E un focar de infecție…”, a declarat urbanistul Alexandru Pânișoară, în exclusivitate pentru Gândul. (mai multe detalii AICI)
Citește și: