Un bărbat dintr-o localitate din Timiș a fost condamnat pentru crimă, într-unul dintre cele mai controversate dosare de omor gestionate de justiția românească. Acesta fusese atacat în propria casă de nepotul său, un pușcăriaș notoriu, care venise înarmat cu un cuțit și o bară din metal. Cei doi s-au luptat, iar bătrânul a reușit să-i i-a cuțitul din mână, după care l-a omorât cu aceeași armă. Ulterior, procurorul de caz a apreciat că autorul a fost în legitimă apărare, însă, anul acesta, după aproape trei ani de la incident, bărbatul a fost condamnat la ani grei de închisoare, pentru omor.
Gheorghe Alin Hodobaș avea 39 de ani în primăvara lui 2020, când a fost eliberat din închisoare și a revenit acasă, în satul Pogănești, județul Timiș. Bărbatul obișnuia să-și bea mințile la cârciumile din satul natal, iar uneori își amintea de unchiul său, nea Bumbu, pe care îl ura cumplit, în contextul unor neînțelegeri vechi din sânul familiei.
Într-o zi de marți, la data de 2 iunie 2020, Hodobaș era beat când a decis că a venit momentul să-și facă dreptate și să regleze, o dată pentru totdeauna, conflictul cu unchiul său. Ca urmare, a luat un cuțit mare și o bară din metal, după care a mers întins la casa acestuia. Hodobaș a intrat pe poarta care nu era încuiată și apoi în casă, unde l-a atacat pe unchiul său.
Bumbu, pe numele lui adevărat Gligor Constantin Daminescu, în vârstă de 63 de ani, s-a luat la bătaie cu nepotul său, care încerca să-l omoare. La un moment dat, bătrânul și-a imobilizat nepotul, care a scăpat cuțitul din mână.
În febra luptei, cu toate că Hodobaș era căzut la pământ și nu se mai putea apăra, Daminescu a apucat arma albă adusă chiar de către nepotul său și l-a înjunghiat mortal.
Dosarul a fost preluat de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, care a considerat că bătrânul a fost în legitimă apărare și a clasat cauza.
Cazul nu avea să se încheie însă aici, pentru că tatăl și sora celui ucis au atacat decizia la Tribunalul Timiș, iar instanța a desființat soluția procurorului și a cerut reînceperea urmăririi penale și audierea lui Daminescu în calitate de învinuit.
Cercetările au fost reluate, însă procurorii au hotărât, pentru a doua oară, să claseze dosarul, după ce, din nou, au considerat că omul s-a apărat, iar înjunghierea s-a produs pe fondul stării emoționale provocate de atacul nepotului său, înarmat cu două obiecte care puteau avea „efect omorâtor”.
Familia lui Hodobaş a făcut din nou plângere împotriva rezoluţiei de clasare, iar de această dată s-a ajuns la trimiterea în judecată a lui Daminescu, pentru omor.
După aproape trei ani de proces, în care a bărbatul a susținut, permanent, că este nevinovat, judecătorii Tribunalului Timiș l-au condamnat, anul acesta, în 15 februarie, la 7 ani şi 6 luni închisoare, pentru omor.
În același timp, Daminescu a fost obligat de instanță să-i plătească surorii celui decedat 1.992,82 lei daune materiale şi echivalentul în lei al sumei de 4.500 euro, cu titlu de daune morale. Tot 4.500 de euro au fost stabilite daunele morale și pentru părinții lui Hodobaș.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Timișoara.
Dacă Gligor Constantin Daminescu a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru omor, nu la fel s-a întâmplat în cazul unei fapte comise, în București, în noaptea de 5 spre 6 octombrie 2005, de fostul pilot Adrian Iovan, decedat în 2014, în accidentul aviatic din Munții Apuseni.
Atunci, acesta a surprins un hoț care reușise să intre în vila sa și care căuta să fure obiecte de valoare lăsate la vedere în casă.
Iovan și-a luat pușca de vânătoare, a încărcat-o și a pornit, prin casă, pe urmele spărgătorului. Tânărul Bogdan Iancu a încercat să scape cu fuga. A ieșit pe balcon, a sărit peste balustradă și a rămas suspendat, agățat cu ambele mâini de țeava de gaze. Iovan i-a pus arma la tâmplă și l-a executat cu sânge rece.
În cazul său, însă, procurorii bucureșteni au considerat că a fost, în mod clar, în legitimă apărare. Chiar dacă hoțul fugea, chiar dacă agățat de țeava de gaze nu putea reprezenta un pericol și chiar dacă pușca de vânătoare nu este, conform legislației românești, o armă pentru autoapărare, Adrian Iovan a ieșit basma curată. Anchetatorii au fost de acord că, sub imperiul emoțiilor, fostul pilot a și-a simțit viața pusă în fața unui pericol iminent, motiv pentru care execuția a fost perfect justificată.