Războiul din Ucraina, declanșat de invazia Rusiei pe 24 februarie 2022, a ajuns la ziua 623. De cealaltă parte, în ceea ce privește conflictul din Israel – care a a debutat cu acea sămbătă neagră din 7 octombrie – a trecut o lună de zile de când gruparea teroristă Hamas a ucis violent 1.400 de oameni, fiind cel mai dur atac săvârșit în Israel din 1948 încoace. Ștefan Popescu, doctor în istoria relațiilor internaționale contemporane și analist de politică externă, a declarat, într-un interviu acordat Gândul – că cetățeanul occidental, liderii occidentali consideră mult mai periculoase ecourile pe care criza din Gaza le poate avea în rândul comunităților musulmane.
Pe de cealaltă parte, analistul recunoaște că un conflict clasic, așa cum este cel din Ucraina, mai ales după dificultățile Rusiei în teren, nu mai sperie atât de mult.
În timp ce prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a promis că războiul împotriva Hamas se va încheia cu ”victoria” Israelului, în pofida ”pierderilor dureroase” de soldaţi, Volodimir Zelenski – președintele Ucrainei – crede că lumea s-a obișnuit cu războiul din Ucraina și că Occidentul l-a trădat.
Ștefan Popescu, analistul de politică externă, a explicat care este în momentul de față impactul celor două războaie – Ucraina, respectiv Israel – atât în percepția publică, cât și la nivelul Occidentului, dovadă fiind votul din Congresul SUA, unde ajutorul pentru Israel a trecut fără probleme, pe când cel pentru Ucraina mai trebuie să aștepte.
Acesta susține că liderii occidentali sunt conștienți de faptul că Rusia este o prezență în Orientul Mijlociu, de care trebuie să se țină seama pentru a nu complica și mai mult lucrurile.
„Conflictul din Ucraina este acoperit de criza din Israel/ Fâșia Gaza, în primul rând la nivelul percepției amenințării. Cetățeanul occidental, liderii occidentali consideră mult mai periculoase ecourile pe care criza din Gaza le poate avea în rândul comunităților musulmane. Atentatele din Franța și din Belgia care au urmat evenimentului tragic din 7 octombrie, evacuările repetate ale aeroporturilor din Franța, sunt o dovadă. Un conflict clasic, așa cum este cel din Ucraina, mai ales după dificultățile Rusiei în teren, nu sperie atât de mult.
În al doilea rând, demonstrația de forță din Estul Mediteranei, unde SUA au desfășurat cel mai mare număr de nave de la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, toate aceste imagini contribuie la ierarhizarea celor două conflicte. Aceste imagini contrastante au un impact în orizontul strategic al politicienilor, dovadă votul din Congresul SUA, unde ajutorul pentru Israel a trecut fără probleme, pe când cel pentru Ucraina mai trebuie să aștepte.
Chiar informațiile pe tema unor variante de pace în Ucraina, chiar în acest moment, ne arată cât se poate de limpede că provocările din Orientul Apropiat sunt considerate a fi mult mai grave decât cele ale războiului din Ucraina, care rămâne un conflict localizat în Nordul Mării Negre. Liderii occidentali sunt conștienți, totodată de faptul că Rusia este o prezență în Orientul Mijlociu, de care trebuie să se țină seama pentru a nu complica și mai mult lucrurile”, a conchis interlocutorul Gândul.
În 24 februarie 2022, Vladimir Putin a ordonat trupelor ruse să invadeze Ucraina. Deși invazia Rusiei părea pentru mulți o chestiune de zile, ea s-a transformat, cu fiecare zi, într-un război total, în care trupele ruse au atacat nu numai infrastructura militară a Ucrainei, ci și zone civile din orașe și sate, spitale, școli, locuințe.
Dincolo de destinele frânte și de viețile pierdute, ucrainenii și-au demonstrat rezistența și solidaritatea în fața atacului rușilor. Ucraina a cerut și a primit în repetate rânduri ajutor financiar, dar și militar din partea Occidentului.
Mai mult de 3.000 de persoane – femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni și 85 de ani – au fost rănite, ucise, bătute, violate și despărțite în mod brutal de familiile lor pe 7 octombrie de către gruparea teroristă Hamas – care a comis în acea „sâmbătă neagră” un adevărat măcel, prin acte de violență abjectă.
Totodată, de la începutul războiului, Forţele de apărare israeliene au lovit peste 11.000 de ţinte având legătură cu organizaţii teroriste din Fâşia Gaza.
Numărul victimelor palestiniene din Gaza, ca urmare a ripostei armatei israeliene după atacul Hamas din 7 octombrie ar trece de 9.000, susţine Ministerul sănătăţii din Fâşia Gaza, un minister controlat însă de Hamas, care guvernează politic regiunea din 2007.
„Nimeni nu crede în victoria noastră la fel de mult ca mine. Nimeni”, a subliniat președintele Ucrainei într-un interviu acordat celor de la Time după noua sa vizită în Statele Unite. El a relatat că politicienii americani l-au întrebat direct ce s-ar întâmpla cu Ucraina dacă ar pierde susținerea Statelor Unite. „Vom pierde”, le-a răspuns el.
„Cel mai rău este că o parte a lumii s-a obișnuit cu războiul din Ucraina. Oboseala de război vine ca un val. O vezi în SUA, în Europa. Și vedem că, de îndată ce [occidentalii] obosesc puțin, pentru ei totul devine ca un serial TV: ‘Nu pot să văd asta a zecea oară’”, le-a spus Zelenski celor de la Time.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o paralelă între Rusia și Hamas. „E același rău”, a spus el. Diplomația rusă a transmis că „va lucra” cu statele arabe pentru a opri vărsarea de sânge. Miniștrii de Externe ai UE vor discuta marți despre războiul din Israel.
„E același rău, iar singura diferență este că acolo este o organizație teroristă care a atacat Israelul, iar aici este un stat terorist care a atacat Ucraina”, a declarat Zelenski, într-un discurs video difuzat la o adunare parlamentară NATO de la Copenhaga.
„Unitatea noastră trebuie și poate opri răul. Să-i lăsăm pe toți cei care sponsorizează teroarea să simtă puterea mâniei noastre. Și lăsați-i pe toți cei care au nevoie de ajutor pentru a se apăra împotriva terorii să simtă puterea solidarității noastre”, a completat președintele Ucrainei.
Sunt afirmațiile făcute de premierul israelian Benjamin Netanyahu, într-un interviu difuzat luni de ABC News. El a precizat că nu crede că va exista o încetare generală a focului, relatează CNN.
Gaza ar trebui să fie guvernată de „cei care nu vor să continue calea Hamas”, a declarat Netanyahu, înainte de a adăuga: „Cred că Israelul va avea, pentru o perioadă nedeterminată, responsabilitatea generală de securitate, deoarece am văzut ce se întâmplă când nu o avem”.
De asemenea, premierul a repetat că Israelul nu va permite o încetare generală a focului până când toţi ostaticii nu vor fi eliberaţi de Hamas. Cu toate acestea, Netanyahu a declarat că este deschis ca pauze scurte să aibă loc.
„În ceea ce priveşte mici pauze tactice, o oră aici, o oră acolo. Le-am mai avut înainte, presupun, vom verifica circumstanţele pentru a permite intrarea de bunuri, bunuri umanitare, sau ieşirea ostaticilor noştri, a ostaticilor individuali. Dar nu cred că va exista o încetare generală a focului”, a declarat premierul israelian.
Netanyahu a abordat, de asemenea, rolul Iranului şi al Hezbollah în conflict, avertizându-i să nu se implice mai mult.
„Cred că au înţeles că, dacă intră în război într-un mod semnificativ, răspunsul va fi foarte, foarte puternic şi sper că nu vor face această greşeală”, a declarat Netanyahu pentru ABC.
Prim-ministrul israelian a promis miercuri că războiul împotriva Hamas se va încheia cu ”victoria” Israelului, în pofida ”pierderilor dureroase” de soldaţi, transmite AFP.
”Suntem într-un război dur. Va fi un război lung”, a declarat Netanyahu într-un comunicat, în care a deplâns pierderile de militari israelieni, la câteva ore după anunţul privind moartea a 11 soldaţi în precedentele 24 de ore în luptele din Fâşia Gaza.
”Le promit tuturor cetăţenilor Israelului: ne vom duce la îndeplinire munca, vom merge înainte până la victorie”, a adăugat şeful guvernului, citat de AFP şi Reuters.
Unsprezece soldaţi israelieni au fost ucişi în lupte intense marţi, a comunicat armata israeliană, fiind vorba despre cele mai mari pierderi într-o singură zi de la debutul operaţiunilor în Gaza. Numărul total al soldaţilor israelieni morţi a ajuns la 326, potrivit AFP.
Numeroase afișe cu și despre israelienii răpiți din propriile case de către teroriștii Hamas au apărut pe stâlpi, panouri și alte elemente de mobilier urban în București. Afișele sunt titrate cu alb pe fundal roșu „RĂPIȚI”și apoi pe fiecare sunt puse fotografii și detalii cu cei răpiți, pe fiecare afiș câte o altă persoană sau familie.
Conflictul armat dintre Israel și organizația islamistă Hamas din Fâșia Gaza a intrat în cea de-a 13 zi. Până acum, informațiile oficiale confirmă că aproximativ 1.400 de israelieni și aproximativ 3.500 de palestinieni au fost uciși.
„Pe 7 octombrie 2023, aproape 200 de civili inocenţi au fost răpiţi din Israel şi duşi prizonieri în Fâşia Gaza. Nici până în acest moment nu se ştie unde sunt ținuți.
Mai mult de 3000 de persoane (femei, bărbați și copii, cu vârste între 3 luni şi 85 de ani) au fost rănite, ucise, batute, violate şi despărțite în mod brutal de familiile lor, de către Hamas”, se arată scris pe afișe.
Anunțul vine și cu un mesaj „Te rog ajută-ne să îi aducem înapoi în viață”, un hashtag #KidnappedFromIsrael și un link care duce către site-ul kidnappedfromisrael.com.
Pe site-ul respectiv sunt publicate toate poveștile și fotografiile celor răpiți de Hamas. Despre proiect este scris că „Afișele au fost create de un mic grup de israelieni stabiliți în New York City, condus de artiștii Nitzan Mintz și Dede Bandaid, și proiectate de Tal Huber în parteneriat cu Shira Gershoni.”
Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.
”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.
”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”
CITIȚI ȘI: