Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Controalele tuturor, oamenii nimănui. Directoarea AJPIS Caraș-Severin răspunde acuzațiilor preotului Petrică Zamela

EXCLUSIV | Controalele tuturor, oamenii nimănui. Directoarea AJPIS Caraș-Severin răspunde acuzațiilor preotului Petrică Zamela

EXCLUSIV | Controalele tuturor, oamenii nimănui. Directoarea AJPIS Caraș-Severin răspunde acuzațiilor preotului Petrică Zamela
Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Caraș-Severin a transmis Gândul un punct de vedere privind divergențele dintre Elena Solomonesc, directoarea AJPIS, și preotul Zamela Petrică, starețul Mănăstirii Țara Almăjului Bozovici, dar și administrator al căminului pentru persoane vârstnice care funcționează în incinta lăcașului de cult.
Starețul Zamela Petrică a spus, pentru Gândul, că, de un an, căminul de bătrâni pe care îl administrează este „sub teroarea și abuzurile” pe care le-ar face directoarea AJPIS Caraș-Severin.
Situația din cele trei centre din Ilfov pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități, denumite, după perchezițiile DIICOT, „azilele groazei și ale terorii”, a deschis Cutia Pandorei în ce privește felul în care sunt tratați cei care au nevoie de îngrijire specială și ajung în centre private care funcționează cu bani publici.

Premierul Marcel Ciolacu a dispus controale în toate centrele sociale din țară, cerându-le însă „autorităților să nu pice în cealaltă extremă şi să facă uz de zel.”

„Am reanalizat propunerea de suspendare a subvenției pentru luna iulie, s-au virat sumele în totalitate”

După acuzațiile preotului Zamela Petrică, Gândul a solicitat AJPIS Caraș-Severin să precizeze care au fost neregulile găsite în urma verificărilor la căminul de bătrâni din incinta mănăstirii, unde sunt îngrijiți aproape 80 de vârstnici, unii dintre ei fără niciun fel de venit, ceea ce a îngreunat primirea lor în alte centre sociale.

„Facem mențiunea că, de fiecare dată când am efectuat o vizită la Căminul pentru Persoane Vârstnice Țara Almăjului, am acordat consiliere astfel încât minusurile din activitatea serviciului social să fie remediate (…)

Ținând cont că în întreaga noastră activitate am urmărit interesul superior al beneficiarilor, creșterea calității vieții lor – motiv pentru care am sugerat părintelui Zamela Petrică să solicite subvenție, acordându-i consiliere în acest sens -, am considerat necesară reanalizarea propunerii de suspendarea subvenției pentru luna iulie 2023, drept urmare, în data de 28.07.2023, s-au virat sumele în totalitate cu titlu de subvenție în contul serviciului social mai sus amintit.”, se precizează în răspunsul AJPIS Caraș-Severin.

„Tăindu-le subvenția, a atentat direct la viața acestor bătrâni”

Starețul Zamela Petrică a povestit că totul a început după un control din 14 septembrie 2022, când directoarea AJPIS, Elena Solomonesc, a mers personal la căminul de bătrâni din incinta mănăstirii.

În urma acelui control, când au fost găsite mai multe probleme, s-a dat un termen până la care administratorul căminului de bătrâni din mănăstire trebuia să le corecteze. Au urmat alte verificări și controale, la care se constata remedierea deficiențelor anterioare în termenul stabilit, dar și unele noi, cu termene de conformare.

Deși, de fiecare dată, problemele găsite la controale au fost remediate, după ultima verificare, directoarea AJPIS Caraș-Severin a decis să suspende subvenția pe luna iulie pentru oamenii din căminul mănăstirii, invocând nereguli grave. Apoi, la scurt timp, după ce căminul a fost vizitat și de prefectul județului, care a avut și o discuție cu directoareal AJPIS, aceasta s-a răzgândit și a anulat decizia de sistare a subvenției.

„Ei trăiesc o paranoia. Ei cred că ceea ce fac, fac bine. Adică, ne ucid cu legea-n mână. Rămân bătrânii pe care nu-i ea nimeni, fără venituri, se întorc pe stradă. Tăindu-le subvenția, a atentat direct la viața acestor bătrâni. Absolut totul este nou. Avem mobilier nou, saltele noi, dar doamna se leagă, în mod absurd, de lucruri fără importanță.

Șervețelele, că erau câteva pe jos, însemna la dânsa mizerie sau câteva pete pe perete, la un bătrân. Un alt exemplu: în meniul pe hârtie afișat la masa de prânz era trecută friptură de porc și am avut, la felul doi, mușchi de porc sau ceafă. Și asta a enervat-o. Ne reproșează că nu este curățenie, vă pot trimite filmări care arată contrariul. Eu fac treaba statului, ajut statul și după tu vii și mă terorizezi, mă faci să mă simt un nemernic.

Pentru doamna ministru al Muncii, pentru domnul premier, mesajul meu ar fi să-i facă un aviz psihologic serios doamnei directoare de la AJPIS și s-o retragă din această funcție, pentru că altfel va distruge tot ce înseamnă asistența socială în județul Caraș-Severin. În situația asta nu sunt doar eu. Eu am avut curajul să mă revolt acum, pentru că nu am mai suportat situația. Dar, de frică să nu ne retragă subvenția, că nu ne dea amenzi, am tăcut, ceea ce nu se mai poate. O să merg și în audiență, o să stau în fața Guvernului, până mă primește cineva”, a mai spus starețul Mănăstirii Țara Almăjului Bozovici și administratorul căminului de bătrâni.

„S-au dispus nouă măsuri de remediere a deficiențelor, care ulterior au fost îndeplinite”

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin a transmis, la solicitarea Gândul, deficiențele găsite în urma verificărilor la căminul de vârstnici din incinta Mănăstirii Țara Almăjului Bozovici.
„În cadrul Căminului au fost identificate trei persoane care figurau și ca beneficiari ai Unității de Îngrijire la Domiciliu pentru Persoane Vârstnice KDF Vest, îngrijirea lor fiind asigurată de o asistentă medicală salarizată de către furnizorul de servicii sociale KDF Vest Solutions SRL.
  • La nivelul Căminului, nu exista o situație clară cu privire la gestionarea și administrarea veniturilor beneficiarilor și nu a fost respectat modul de calcul și de stabilire a contribuției pentru toți beneficiarii, conform prevederilor Legii nr. 17/2000.
  • Prânzul beneficiarilor din ziua respectivă era compus din: felul I ciorbă de cartofi și felul II mâncărică de cartofi, iar la cină aveau: pâine, margarină, zacuscă și ceai.
  • La data vizitei în teren, conform meniului afișat în sala de mese, inspectorii sociali au constatat faptul că beneficiarii au avut o singură gustare la ora 16.00, nu au avut desert și nici fructe proaspete de sezon, incluse în meniu (așa cum prevăd standardele minime de calitate), iar gramajul alimentelor oferite beneficiarilor nu era specificat.
  • În zilele de miercuri și vineri, mâncarea oferită beneficiarilor era de post. În acest sens, persoanele responsabile au fost consiliate, de către inspectorii sociali, să respecte meniurile avizate de medicul nutriționist și să ofere mâncare diversificată și consistentă beneficiarilor, chiar și în zilele de miercuri și vineri, ținând cont de opțiunea acestora cu privire la mâncarea de post (dacă doresc sau nu să mănânce de post).
  • S-a constatat faptul că deși existau meniuri avizate de către medicul nutriționist, acestea nu erau respectate, meniul nu era întocmit în mod diferențiat pentru beneficiarii cu diabet. Nu erau întocmite fișele de magazie, motiv pentru care nu s-a putut stabili dacă este sau nu respectată alocația zilnică de hrană.
  • Au fost identificate în magazia Căminului mai multe alimente expirate: făină de grâu, aluat de foietaj, carne de porc.
  • La nivelul Căminului, nu există un spațiu special amenajat pentru diversele tipuri de servicii/terapii de recuperare/reabilitare funcțională, deși la vizita în vederea licențierii, acest spațiu a existat.
  • La nivelul Căminului, nu era angajat un asistent social, iar psihologul și kinetoterapeutul își desfășurau activitatea în baza unui contract de voluntariat, neavând stabilit un program concret, pentru desfășurarea activităților cu beneficiarii.
Având în vedere aceste aspecte, inspectorii sociali, prin procesul verbal de control, au dispus un număr de nouă măsuri de remediere a deficiențelor constatate, care ulterior au fost îndeplinite. Menționăm faptul că din cele nouă măsuri, patru au fost dispuse cu termen de realizare permanent și au făcut referire la alimentația beneficiarilor„, se specifică în răspunsul transmis de AJPIS, la solicitarea Gândul.

Trei controale în patru luni la căminul de bătrâni al mănăstirii

Gândul a mai solicitat AJPIS Caraș-Severin să precizeze câte controale s-au făcut,de la începutul anului 2023, la căminul de bătrâni din incinta Mănăstirii Țara Almăjului Bozovici.

Din răspunsul transmis rezultă că echipele de inspectori sociali au făcut trei controale la Căminul pentru Persoane Vârstnice ”Țara Almăjului”, în ultimele patru luni. La primul control, făcut la finalul lunii martie și începutul lui aprilie, au fost găsite 13 deficiențe, pentru care s-au dat termene de conformare.

Ulterior, pentru că administratorul căminului de bătrâni a solicitat creșterea capacității la 90 de locuri, AJPIS a verificat, în iunie, dacă sunt îndeplinite condițiile.

Ultimul control a fost în iulie, după dezvăluirile ororilor din ”azilele groazei” din Voluntari și Afumați, când au început verificările la toate centrele sociale din țară.

”În perioada 30.03.2023-07.04.2023, a fost efectuat un control tematic în cadrul Campaniei naționale «Verificarea calității serviciilor sociale rezidențiale destinate persoanelor vârstnice». În urma controlului s-au dispus de 13 măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

În perioada 26-28.06.2023, a fost efectuat un control ca urmare a solicitării furnizorului de servicii sociale adresată Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, în vederea măririi capacității de la 50 de locuri la 90 de locuri. În urma controlului au fost dispuse două măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

În data de 13.07.2023, ca urmare a deplasării în teren a echipei mixte de control, constituită în baza Ordinului Prefectului Județului Caraș-Severin nr. 235/10.07.2023 modificat prin Ordinului Prefectului Județului Caraș-Severin nr. 282/12.07.2023, inspectorii sociali au constatat îndeplinirea măsurilor dispuse în controlul anterior, motiv pentru care a fost propusă mărirea capacității de la 50 de locuri la 90 de locuri.

Celelalte organe de control, componente ale echipei mixte (DSVSA, ITM, ANPC, DSP, ISU, IPJ) au identificat deficiențe potrivit domeniului fiecăruia de activitate, ce au fost consemnate în procesele verbale”, a precizat AJPIS Caraș-Severin.

Cum explică AJPIS suspendarea subvenției pentru luna iulie

De la începutul anului 2023, de când căminul de bătrâni al mănăstirii beneficiază de subvenția acordată în baza Legii 34/1998, AJPIS Caraș-Severin a mai făcut trei vizite, pentru a vedea cum sunt folosii banii din subvenția de la stat pentru fiecare persoană care primește îngrijiri acolo.

Ca și la celelalte controale, pentru deficiențele constatate, s-au dispus măsuri de remediere într-un termen stabilit.

”În data de 23.02.2023, a fost verificată utilizarea subvenției pentru luna ianuarie 2023 și acordarea serviciilor la data vizitei, identificându-se anumite deficiențe pentru care au fost formulate recomandări:

  •  repararea sau înlocuirea obiectelor sanitare defecte și achiziționarea celor care lipsesc;
  •  securizarea dozelor de la instalațiile electrice;
  •  repararea obiectelor de mobilier defecte;
  •  corelarea fișelor de magazie cu meniurile stabilite, evidențierea alimentelor eliberate cu denumirea lor completă, conform facturilor;
  •  întocmirea meniului în baza recomandării medicului nutriționist și realizarea unor asocieri alimentare echilibrate ca aport de proteine, carbohidrați, grăsimi, ținându-se cont de momentul zilei, în conformitate cu nevoile biologice și starea de sănătate a beneficiarilor.
În data de 18.05.2023, a fost verificată utilizarea subvenției pentru luna aprilie 2023 și acordarea serviciilor la data vizitei, identificându-se o parte din deficiențele constatate și în luna februarie, pentru care din nou au fost formulate recomandări:
  • corelarea fișelor de magazie cu meniurile stabilite, evidențierea alimentelor eliberate cu denumirea lor completă, conform facturilor;
  • întocmirea meniului în baza recomandării medicului nutriționist și realizarea unor asocieri alimentare echilibrate ca aport de proteine, carbohidrați, grăsimi, ținându-se cont de momentul zilei, în conformitate cu nevoile biologice și starea de sănătate a beneficiarilor.
În data de 24.07.2023, a fost verificată utilizarea subvenției pentru luna iunie 2023 și acordarea serviciilor la data vizitei. În urma vizitei în teren au fost constatate următoarele deficiențe:
  • identificarea în magazia Căminului a unor alimente expirate;
  •  identificarea în frigiderele din magazie a unor pungi cu carne de porc și pește congelate, pentru care nu s-a putut identifica proveniența, data achiziționării/sacrificării, precum și data expirării (deși era la o săptămână după controlul mixt unde a fost amendat de DSVSA) ;
  • nerespectarea meniului afișat, astfel în meniul afișat era friptură de porc la tavă, iar în bucătărie se gătea un amestec de organe și carne cu os;
  • necorelarea fișelor de magazie cu meniurile stabilite;
  •  în spațiile din camerele de locuit, precum și în holurile Căminului nu era curățenie;
  • pereții erau murdari în dormitoarele beneficiarilor;
  •  au fost identificate două persoane dependente care și-ar fi dorit să fie scoase din când în când afară, una dintre ele afirmând că nu a fost scoasă afară de aproximativ un an”, a precizat AJPIS, în răspunsul pentru Gândul.
Potrivit AJPIS Caraș-Severin, dincolo de repetetele deficiențe constatate la alimentația beneficiarilor, ”având în vedere faptul că, de fiecare dată, i s-a acordat consiliere verbală în vederea remedierii acestor deficiențe, problemele au continuat să existe motiv pentru care s-a propus suspendarea subvenției pentru luna iulie 2023”.

„În congelatoarele din magazia căminului au fost identificate produse expirate”

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin a explicat și cum s-a ajuns la ciocnirile dintre directoarea AJPIS și preotul Zamela Petrică, după controlul făcut în 14 septembrie 2022, la căminul din incinta mănăstirii.

„În urma autosesizării din data de 14.09.20222, doamna director s-a deplasat împreună cu doi inspectori sociali la Căminul pentru Persoane Vârstnice «Țara Almăjului».

La momentul sosirii echipei de inspecție în Cămin, preotul Zamela Petrică nu era prezent, iar echipa de inspecție a stat de vorbă cu beneficiarii care erau în sala de mese și care si-au exprimat nemulțumirile referitoare la alimentația acordată (mâncare puțină, neconsistentă, predomină mâncarea de cartofi – meniul din ziua controlului era compus din ciorbă de cartofi și mâncărică de cartofi, era o singură gustare și nu era asigurat desert și fructe de sezon beneficiarilor).

  • Într-unul din dulapurile din bucătărie a fost găsită o sticluță ce conținea otravă pentru șobolani, alături de alimente.
  • În congelatoarele din magazia Căminului au fost identificate produse expirate (carne, foietaj, făină de grâu).
  • În magazia Căminului, se afla o pisică printre oale și alimente, aceasta având, lângă frigider un bol cu apă și un bol cu mâncare de pisici.
Având în vedere aspectele identificate, precum și nemulțumirea beneficiarilor, în momentul în care preotul Zamela Petrică a venit în Cămin, doamna director a fost îngrijorată și revoltată, a ridicat tonul spunându-i acestuia că «e păcat să vă bateți joc de oameni»”, a precizat AJPIS.

„La amenințarea preotului că va închide căminul, doamna director a afirmat că nu poate, deoarece nu sunt banii dânsului”

Oficialii AJPIS Caraș-Severin susțin că și atitudinea preotului Zamela Petrică a fost atunci una recalcitrantă, fiind nemulțumit de faptul că a fost controlat și afirmând că va închide Căminul.

”La amenințarea preotului că va închide Căminul, doamna director a afirmat faptul că nu poate face acest lucru, deoarece nu sunt banii dânsului, ci ai oamenilor de bine care au donat și au ajutat la construirea acestui Așezământ.

Răspunsul preotului a fost că, pe lângă sprijinul comunității pentru construirea Mănăstirii și respectiv a Căminului, a participat și el cu bani proprii, obținuți din vânzarea a două case părintești.

În final, după ce spiritele s-au calmat, doamna director executiv l-a consiliat pe preotul Zamela Petrică, referitor la ceea ce ar trebui să facă pentru a nu mai avea abateri de la legislația în vigoare, vis-a-vis de acordarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice, deși acesta a fost consiliat în repetate rânduri și de inspectorii sociali”, sunt precizările făcute de inspectorii sociali care au participat alături de Elena Solomonesc la controlul din luna septembrie 2022.

Preotul Zamela Petrică susține însă că, la acel control, directoarea AJPIS ”a făcut un scandal monstruos” și l-a jignit, de față fiind angajații căminului, două angajate ale AJPIS și medicul psihiatru.

A spus că sunt un frustrat, învinuindu-mă că fur banii batrânilor și alte adjective și invective. Am încercat să îi atrag atenția să nu mă jignească, pentru că nu are niciun drept să facă acest lucru, mai ales că este în postura de șef de instituție, însă a continuat circul. Fiind ora de odihnă (ora 14.00 – n.r.), a dat buzna în dormitoarele bătrânilor, treziți de țipetele dânsei, pentru a îi chestiona câți bani plătesc pentru serviciile prestate și cine i-a adus aici.

În momentul în care a aflat că mulți nu plătesc nimic pentru că nu au venituri, mi-a spus să încerc să nu mai primesc astfel de oameni, și mai ales din Timișoara, afirmând: «Să și-i țină ei.» Lucru plin de «empatie» din partea dânsei”, a dezvăluit starețul, pentru Gândul.

Răspunsul integral al AJPIS Caraș-Severin poate fi citit AICI.

„Nicio persoană nu s-a plâns că are probleme cu personalul, sunt îngrijiți, sunt respectați”

Gândul a vorbit și cu prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir, care, văzând aceste tensiuni între directoarea AJPIS și starețul mănăstirii, a decis să meargă la fața locului să vadă dacă neregulile sesizate de Elena Solomonescu sunt întemeiate.

Prefectul a spus că în Caraș-Severin nu s-a închis, în urma controalelor, niciunul din cele 23 de centre sociale existente. Iona Dragomir a precizat că le-a cerut inspectorilor sociali toleranță zero în fața neregulilor din centre, dar fără să cadă în panta exagerărilor și a excesului de zel.

„Apreciind că este o problemă gravă neacordarea subvenției, am vrut să văd și eu personal acest cămin, așa cum am văzut peste jumătate din celelalte, cu ocazia acestor controale. Mănăstirea este așezată într-un loc superb, un loc minunat și de data asta am văzut și eu cum sunt organizați, dar mai ales ce servicii se acordă rezidenților de acolo.

Am vizitat toate încăperile, acest cămin este construit în urmă cu circa doi-trei ani maximum, este dotat cu mobilier nou. Sincer, arată foarte bine. Am purtat discuții cu mulți dintre rezidenții de acolo, mi-a făcut impresia că arată mai bine decât ceilalți pe care i-am văzut în alte așezăminte. Nicio persoană nu s-a plâns de probleme cu personalul, toți au spus că primesc mâncare bună, primesc mâncare la timp, sunt îngrijiți, sunt respectați și nu au nicio problemă.

Și pentru mine este un semn de întrebare, pentru că, în urmă cu o lună, doamna director a lăudat acest așezământ. Dintr-o dată, au apărut aceste probleme. Nici eu nu le-am înțeles. Am informat-o în scris pe doamna ministru al Muncii, chiar în ziua când am venit de acolo, iar a doua zi am avut și discuții telefonice cu dânsa.

Doamna director de la AJPIS m-a informat că a dispus sistarea acestei subvenții. Din câte știu, a revenit asupra acestui lucru și oamenii cred că au primit sau vor primi subvenția chiar zilele acestea”, a spus prefectul Ioan Dragomir, pentru Gândul.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | „Sabia” cu două tăișuri a controalelor în azile. „Ne ucid cu legea-n mână. Tăindu-le subvenția, a atentat la viața lor”

Imagini revoltătoare din noul azil al groazei, descoperit în județul Mureș – GALERIE FOTO

EXCLUSIV | Patronul de la ”azilele groazei” cheltuia banii bătrânilor pe droguri, prostituate și lăutari. DIICOT: ”25.000 lei într-o noapte!” (VIDEO)

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese” 

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și