Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Controversatul medic Gheorghe Burnei, despre scandalul fără precedent de la INML. „Este un protest făcut de niște oameni care nu înțeleg și nu știu medicină”

EXCLUSIV | Controversatul medic Gheorghe Burnei, despre scandalul fără precedent de la INML. „Este un protest făcut de niște oameni care nu înțeleg și nu știu medicină”

EXCLUSIV | Controversatul medic Gheorghe Burnei, despre scandalul fără precedent de la INML. „Este un protest făcut de niște oameni care nu înțeleg și nu știu medicină”
Medicul Gheorghe Burnei, condamnat definitiv pentru luare de mită. Sursa: Marian Ilie/MEDIAFAX FOTO

Medicul primar chirurgie şi ortopedie pediatrică Gheorghe Burnei, al cărui nepot este unul dintre cazurile care stau la baza protestului fără precedent, de miercuri, de la Institutul de Medicină Legală din București, spune că acesta este organizat de oameni care nu înțeleg medicina și că el doar a vrut să își ajute nepotul, nu să îl opereze personal.

Nepotul celebrului medic Gheorghe Burnei se numără printre cazurile cercetate de specialiștii Institutului Național de Medicină Legală (INML), dar este, dacă se poate numi așa, un caz „fericit”, pentru că rezultatele în cazul său au fost date destul de repede. Mama băiatului, Roxana Burnei, se judecă cu el pentru a-și salva copilul, în vârstă de 9 ani, și a declarat că părinții au protestat la „Institutul Național de Mușamalizare Legală” a vieților copiilor.

Gheorghe Burnei a fost condamnat definitiv în 31 martie anul trecut. Achitat pentru primire de foloase necuvenite, Burnei a fost condamnat, totuși, la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Procurorii l-au acuzat pe doctor că, în perioada mai- decembrie 2016, ar fi primit 3.250 de euro și aproape 40.000 de lei de la 22 de părinți ai unora dintre pacienții săi.

„Vreau să îmi salvez copilul de la niște anchete care sunt absolut ilegale”

Zeci de părinți, unii cu copiii după ei, și-au exprimat nemulțumirea, miercuri, în fața INML și le-au cerut socoteală legiștilor pe care îi consideră că sunt lipsiți de profesionalism, după ce copiii lor au fost operați, acuzându-i pe medici de malpraxis.

Verdictele însă stau în mâinile legiștilor de la Institutul de Medicină Legală, care durează ani și ori întârzie să apară, ori nu sunt conforme cu realitatea. Printre cei care au participat la protest se află părinții copiilor operați de medicul Gheorghe Burnei.

Roxana Burnei, la protestul de miercuri / Sursa: Gândul

Roxana Burnei, la protestul de miercuri / Sursa: Gândul

„În cazul meu, m-am alăturat acestui protest pentru că vreau să îmi salvez copilul de la niște anchete care sunt absolut ilegale, făcute de niște medici care sunt complet amatori”, a spus Roxana Burnei, miercuri, la protestul de la INML.

Medicul neagă că ar vrea să își opereze nepotul

„Este un protest făcut de niște oameni care nu înțeleg și nu știu medicină. Atât am avut de spus”, a declarat pentru Gândul medicul primar chirurgie şi ortopedie pediatrică Gheorghe Burnei.

Apoi el a negat că ar vrea să îl opereze nepotul.

„Eu am vrut să îi fac bine nepotului meu, așa cum am ajutat-o și pe fosta noră, că eu am sprijinit-o când a avut nevoie de intervenție operatorie. Eu nu vreau să îl operez, nici nu am să îl operez. Eu am vrut să îi ajut”, detaliat doctorul.

O anchetă realizată de reporterii publicației „Casa jurnalistului” arată că medicul ar vrea să-și opereze nepotul. „Doctorul anchetat pentru vătămare corporală și condamnat definitiv pentru corupție l-a diagnosticat (pe nepot – n.r) cu o boală rară și a cerut să intervină de urgență”, au scris cei de la „Casa jurnalistului”.

Conform sursei citate de ziare.com, analizele au arătat că băiatul nu are boala cu care l-a diagnosticat bunicul. Mama a mers cu băiatul la alți doctori, care i-au spus că nu e o urgență medicală, dar ulterior a fost dată în judecată de fiul lui Gheorghe Burnei, Cristian, tatăl copilului, și el medic ortoped, ca să forțeze operația.

În 2015 Roxana Burnei a divorțat de Cristian Burnei, iar ei doi copii au rămas la ea, în custodie comună.

Totul a început anul trecut, când băiatul cel mic a venit de la școală într-o zi șchiopătând. Tatăl i-a făcut o radiografie, bunicul a pus diagnosticul: displazie fibroasă, o boală care poate avea nevoie de operație.

Mama s-a speriat și a început să caute spitale în care se face intervenția, dar investigațiile nu păreau să confirme diagnosticul dat de bunicul Burnei. Așa că a dus copilul la biopsie, care a arătat că nu are o boală rară, ci o tumoră benignă întâlnită des la copii, numită fibrom nonosifiant, iar după câteva săptămâni băiatul mergea din nou fără dureri.

Totuși, tatăl și bunicul nu au renunțat la ideea operației și chiar au încercat să treacă de mamă pentru o face, cerând în instanță suplinirea consimțământului ei, iar operația să fie făcută chiar de Gheorghe Burnei, deși codurile etice internaționale spun că doctorii nu ar trebui să-și trateze membrii familiei.

Conform sursei citate, prima instanță a hotărât că băiatul trebuie operat urgent de alt medic, cu metoda lui Burnei – „rezecția tumorii, plombarea cu substituent osos și armarea cu tije elastice din titan”.

Mama a făcut apel și a câștigat, iar acum cazul se rejudecă. Comisia de ortopedie pediatrică din Ministerul Sănătății s-a întrunit să discute cazul băiatului și a stabilit că „această afecțiune NU REPREZINTĂ o urgență medico-chirurgicală”.

Totuși, INML a consemnat punctul de vedere al Ministerului, dar și-a asumat concluziile doctorilor citați de Burnei.

Expertizele INML, pe care se bazează instanțele, întârzie ani de zile pentru pacienții care se plâng că au fost vătămați de Burnei. Raportul nepotului a venit în doar două luni.

„Mi-au trimis copilul la mutilare”, era declarația Roxanei Burnei, citată de cei de la „Casa Jurnalistului”.