În cazul Belgrad nu se poate afirma că actul atroce al lui Kostas Kecmanović a fost înfăptuit sub influența sau din cauza drogurilor, susțin psihologii de la Agenția Națională Antidrog (ANA). Crimele au fost comise cu sânge rece, urmând un plan clar, iar asta înseamnă organizare. Victimele au fost marcate, primul ucis a fost paznicul, apoi cei clar vizați. Nimic la întâmplare, nimic impulsiv.
Un toxicoman dependent este incapabil de un plan atât elaborat, de o execuție atât de “curată”, susțin psihologii.
Conform Poliției din Belgrad, puștiul de 13 ani avea totul planificat de o lună, lista cu nume și planul școlii, și tot el este și cel care a sunat la Poliție să anunțe crimele.
“Un drogat este imprevizibil, poate fi și impulsiv, violent, dar incapabil să conceapă și să execute un plan coerent. Asta nu înseamnă că un drogat nu este periculos, că nu poate ucide sub influența stupefiantelor. Dimpotrivă, o poate face oricând, chiar fără motiv, ceea ce-l face mult mai periculos. Motivația pentru aceste crime trebuie căutată în altă parte”, ne declară comisarul-șef de poliție Ramona Dabija.
Sergi, un adolescent de 17 ani, a ucis un om în Catalonia, cu un tomberon. Conform raportului toxicologic, consumase ciuperci halucinogene. În față i-a ieșit “un balaur”. N-a ezitat.
După dezintoxicare, a urmat recuperarea într-un centru de reabilitare de lângă Barcelona, sub supraveghere judiciară.
„Abia după vreo lună a aflat că a ucis un om. În mod normal, în timpul recuperării, nu este recomandat să-l încarci și cu această problemă. Cei de la ANA au dreptate, toxicomanii dependenți pot să ucidă, dar impulsiv, din nevoia de a-și procura stupefiante, din confuzie, furie, pe oricine. Nu au o țintă”, confirmă opinia ANA psihoterapeutul Marilena Wiesler, clinica Servivo – Barcelona.
La rândul lor, autoritățile sârbe au confirmat opinia ANA. Testele toxicologice au ieşit negative, a anunţat agenţia de ştiri Tanjug, citând un avocat al familiei. Testele au fost efectuate la Academia militară medicală din Belgrad.
Civil, Serbia este a treia cea mai înarmată țară din lume, după Statele Unite ale Americii şi Yemen, cu un număr estimat de 39 de arme de foc la 100 de locuitori – alături de fostul său partener federal Muntenegru -, potrivit raportului Small Arms Survey din 2018.
Cel mai sângeros atac cu arme de foc din Serbia de după anii 1990 a fost cel din 2013 din satul Velika Ivanca, unde un localnic de 60 de ani, Ljubisa Bogdanovic, a omorât 14 oameni, după care s-a sinucis.
CITEȘTE ȘI: