Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Ministerul Culturii a cumpărat și ”securizat”cinci manuscrise Cioran și Eliade. Cezar Florea (Historic): ”Ne-am dorit să ajungă în posesia statului român, să protejăm patrimoniul național”

EXCLUSIV | Ministerul Culturii a cumpărat și ”securizat”cinci manuscrise Cioran și Eliade. Cezar Florea (Historic): ”Ne-am dorit să ajungă în posesia statului român, să protejăm patrimoniul național”

EXCLUSIV | Ministerul Culturii a cumpărat și ”securizat”cinci manuscrise Cioran și Eliade. Cezar Florea (Historic): ”Ne-am dorit să ajungă în posesia statului român, să protejăm patrimoniul național”

Ministerul Culturii a cumpărat și ”securizat” cinci manuscrise de o valoare culturală extraordinară care urmau să fie scoase la licitație, pe data de 16 martie, de Casa de Licitații ”Historic”. Ministrul Lucian Romașcanu a semnat, vineri, contractul de achiziție a manuscriselor care aparțin filozofilor Emil Cioran și Mircea Eliade, dar negocierile s-au purtat înainte de desfășurarea acestei licitații, iar manuscrisele de o valoare culturală extraordinară nu au mai fost scoase la vânzare în timpul licitației ”Magia Cuvântului”, tocmai pentru a intra sub protecția statului român. 

Casa de licitații ”Historic” a reușit să aducă în România inclusiv manuscrisul cărții ”Mărturisiri și anateme” (”Aveux et anathèmes”), scrisă de Emil Cioran și publicată, în 1987, la celebra editură franceză Gallimard.

S-a reușit aducerea în țară a acestui manuscris a cărui valoare este extraordinară.  Sunt 650 de aforisme aparținând lui Emil Cioran în manuscris, mai multe decât sunt publicate în cartea apărută în luna ianuarie a anului 1987 la Gallimard, una dintre cele mai importante edituri din Franța, ceea ce înseamnă că unele dintre ele nu au fost publicate niciodată și nu sunt cunoscute publicului. Este cel mai important manuscris care va fi scos la vânzare, în România, în ultimii 30 de ani”, spunea Cezar Florea, pentru GÂNDUL, înainte de această licitație.

Cezar Florea: ”Sunt 650 de aforisme aparținând lui Emil Cioran în manuscris”

Lucian Romașcanu: ”Statul român avea datoria morală de le a păstra în patrimoniul său

Cezar Florea a explicat, vineri, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL, că s-a intrat în negociere directă cu Ministerul Culturii, oferindu-i-se dreptul de preempțiune înainte de desfășurarea licitației ”Magia Cuvântului”.

O astfel de deschidere – a mai spus Cezar Florea – arată foarte clar că dorința de a proteja patrimoniul cultural național este una transpusă în realitate, iar astfel de obiecte de tezaur foarte valoroase trebuie să se afle în posesia statului român.

Faptul că noi am scos de la licitație aceste manuscrise, intrând în negociere directă și oferind Ministerului Culturii dreptul de preempțiune înainte de licitație, nu după licitație, denotă faptul că noi dorim, permanent, să protejăm patrimoniul cultural național și ne dorim, atât cât se poate, ca astfel de obiecte de tezaur să intre în proprietatea statului român și nu, neapărat, a diverșilor colecționari.

Prin acest eveniment am demonstrat că faptele sunt importante, nu doar vorbele. De fapt, și data trecută, atunci când am perfectat tranzacția cu Academia Română, noi am acceptat negociere directă, înainte de licitație. Tocmai pentru ca astfel de valori să se afle sub protecția statului român”, precizează Cezar Florea.

”Scriitorul și istoricul religiilor Mircea Eliade a lăsat în urmă o moștenire culturală impresionantă, care cuprinde și o colecție de manuscrise, încă o amprentă incontestabilă a geniului său. În manuscrisele pe care statul român avea datoria morală de le a păstra în patrimoniul său, se poate vedea profunzimea cunoașterii altor civilizații ale căror taine erau atât de frumos prinse în cuvinte de Universalul Eliade, dar și finețea filosofului și eseistului Emil Cioran

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii

Lucian Romașcanu ministrul Culturii, alături de Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”

”Am scos aceste cinci manuscrise din licitație”

Cezar Florea a mai explicat și când este activat dreptul de preempțiune și cum se desfășoară, pas cu pas, întreaga procedură. Dacă manuscrisele ar fi intrat în licitație, s-ar fi putut ajunge, firește, la un preț foarte mare, unul pe care statul român poate nu și l-ar fi putut permite.

Totuși, din punct de vedere legal, nu exista obligația de a duce o negociere înainte de desfășurarea licitației, dar proprietarul Casei de Licitații ”Historic” insistă asupra faptului că astfel de piese ale patrimoniului național trebuie să fie ”securizate”.

Trebuie menționat că acest drept de preempțiune poate fi activat DUPĂ licitație, nu ÎNAINTE. Era depus dreptul de preempțiune, noi organizăm licitația, licitația se oprea într-un anumit punct, iar noi anunțam Ministerul Culturii că are drept de preemțiune, cu prețul de finalizare. De-abia atunci ar fi putut cumpăra, cu acel preț de închidere a licitației.

Noi am scos aceste cinci manuscrise din licitație, am venit la negociere directă cu Ministerul Culturii – și țin să precizez că ministrul Lucian Romașcanu a condus aceste negocieri, implicat permanent, și a reușit să finalizeze prima tranzacție de bunuri de valoare mobile după anul 2008 în România -, și am arătat, încă o dată, că nu dorim decât să protejăm patrimoniul național.

”Dacă aceste cinci manuscrise ar fi intrat în licitație, se putea ajunge la un preț foarte foarte mare, iar atunci statul român ar fi putut spune că nu există resursele financiare necesare pentru achiziționarea lor”

Cezar Florea

Din punct de vedere legal, noi nu eram obligați să facem nicio negociere”

Cele cinci manuscrise, unul aparținând lui Emil Cioran – ”Mărturisiri și anateme” -, iar alte patru ale lui Mircea Eliade au ajuns în posesia statului român, prin Ministerul Culturii.

Din punct de vedere legal, noi nu eram obligați să facem nicio negociere. Trebuia să ținem licitația, cum am și ținut-o, de altfel, dar mai puțin cu aceste cinci manuscrise clasate la tezaur. Ne-am dorit să intre în posesia statului român și să fie securizate. Am negociat sub prețul rezervat. Aceste obiecte de valoare au un preț de pornire al licitației și un preț de rezervă. Statul român a cumpărat sub prețul de rezervă. Cu aproximativ 20.000 de euro mai puțin”, a precizat, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL, Cezar Florea, proprietarul Casei de Licitații ”Historic”.

După încheierea procedurilor de predare-primire a manuscriselor, Cezar Florea a oferit, ÎN EXCLUSIVITATE pentru GÂNDUL, și alte informații referitoare la manuscrisele cumpărate de statul român, prin Ministerul Culturii, manuscrise care au fost clasate în patrimoniul național, la categoria ”Tezaur”.

Cele 5 manuscrise cumpărate de statul Român prin Ministerul Culturii

Comisia care a fost constituită în Ministerul Culturii a analizat ofertele de vânzare, precum și documentațiile aferente și a constatat că documentația este completă în toate cele cinci cazuri.

Manuscrisele se vor afla în custodia Bibliotecii Naționale a României.

  • Manuscrisul original – 154 pagini, intitulat ”Aveux et anathemes”, autor Emil Cioran, datare 1986, exemplar unic;
  • Manuscrisul original – 25 file, intitulat ”Note pentru 1935-1936”, Mircea Eliade, datare 1935-1936, exemplar unic care cuprinde schițele autorului în creion pentru cursul ”Problema răului în filosofia indiană”;
  • Manuscrisul original al unui curs de istorie a filosofiei medievale – 15 file redactate recto, intitulat ”Despre filosofia medievală”, autor Mircea Eliade, datare cca 1925, exemplar unic;
  • Manuscrisul original – 20 file, intitulat ”Schițe și note asupra filosofiei yoga”, autor Mircea Eliade, datare aproximativ 1930, exemplar unic;
  • Manuscrisul original – 10 pagini, redactate cu cerneală neagră, intitulat ”Povestea unui om nenorocit”, autor Mircea Eliade, exemplar unic, scriere din tinerețea autorului – lucrare publicată în ”Cum am găsit piatra filosofală”.

Segmentul ”Eliade” a cuprins cea mai mare cantitate de manuscrise din cadrul licitației ”Magia Cuvântului”

Experții au stabilit, în urma unei analize minuțioase, că ”aceste manuscrise au certă valoare științifică”, iar ulterior au propus ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, achiziționarea acestora, cu atât mai mult cu exista dreptul de preemțiune al statului român.

Achiziția celor cinci bunuri culturale mobile este prima realizată după 2008. De asemenea, prima exercitare a dreptului de preempțiune pentru un monument istoric, în ultimii 10 ani, s-a realizat tot sub semnătura ministrului Lucian Romașcanu, în anul 2017.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele