Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Culisele afacerii „Unifarm”, devoalate în instanță chiar de importatorul măștilor neconforme: „Adrian Ionel mi-a spus că mi-a trecut glonțul pe la ureche!”

EXCLUSIV | Culisele afacerii „Unifarm”, devoalate în instanță chiar de importatorul măștilor neconforme: „Adrian Ionel mi-a spus că mi-a trecut glonțul pe la ureche!”

EXCLUSIV | Culisele afacerii „Unifarm”, devoalate în instanță chiar de importatorul măștilor neconforme: „Adrian Ionel mi-a spus că mi-a trecut glonțul pe la ureche!”

Administratoarea firmei care a adus în România echipamentele de protecție neconforme și le-a livrat anul trecut Companiei Naționale Unifarm a dezvăluit în instanță, vineri, întreaga „afacere” care i-a adus lui Adrian Ionel un dosar penal. DNA îl acuză pe Adrian Ionel că ar fi cerut mită, printr-un intermediar, suma de 760.000 de euro, comision pentru importul a 250.000 de măști de protecție și 3 milioane de combinezoane, la începutul pandemiei.

Martora Simona Ciulavu este cea care s-a ocupat de aducerea în țară a echipamentelor de protecție, importate din Turcia, cu ajutor de la vârful statului român. Doar că Simona Ciulavu și firma în care a devenit administrator cu singurul scop de a pune mâna pe contract, adică BSG Business Select SRL, l-au deranjat pe un alt afacerist – libanzul Andre Jaderian -, un apropiat al lui Ionel Adrian.

Simona Ciulavu a fost audiată la Tribunalul București, în dosarul în care Adrian Ionel este judecat pentru luare de mită. Trei ore a durat depoziția martorei, timp în care aceasta a explicat culisele „afacerii” cu măști neconforme, al cărei beneficiar a fost Unifarm, adică statul român.

Simona Ciulavu a relatat că este asociată într-o firmă cu Petru Pitcovici, fost comisar șef în cadrul Direcției Generale Anticorupție, achitat, recent, într-un dosar de răsunet în care fusese acuzat că ar fi favorizat un traficant de droguri – și cu fostul avocat Robert Ionescu.

Cum au „mirosit” afaceriștii că este rost de făcut bani la începutul pandemiei

Femeia a aflat pe 11 martie 2020 – chiar când OMS a anunțat că virusul SARS-CoV-2 este pandemic – că doi turci au un contract cu Unifarm pentru achiziție de echipamente de protecție. Simona Ciulavu a simțit afacerea de când a vorbit cu turcii în biroul ei. Yousefi Alireza și Mehmet Turan au venit din proprie inițiativă la Simona Ciulavu și i-au zis că ei au un contract cu Unifarm pentru achiziție de măști de protecție, dar că nu se descurcă să-l onoreze deoarece nu au bani. Turcii – care dețineau firma BSG Business Select SRL – justificau nevoia de bani spunând că producătorul cu care au vorbit vrea banii pe loc, altfel nu face livrarea. Așa că Simona Ciulavu s-a consultat cu partenerii ei – Pitcovici și Ionescu – și a luat decizia să intre ca asociat principal în firma turcilor.

Femeia spune că în câteva zile a ajuns administrator în firma BSG Business Select SRL, numai că a constatat între timp că turcii nu vorbiseră cu niciun producător în țara lor pentru a vinde României măști de protecție. În plus, Simona Ciulavu a aflat că Turcia nici nu voia să audă de exportul materialelor de protecție în alte țări, deoarece începuse, oficial, pandemia de COVID-19.

De aceea, cel desemnat să plece în Turcia și să caute un furnizor a fost Petru Pitcovici.

„Pitcovici s-a dus, a încheiat contractul cu producatorul și a depus actele acolo, la Ministerul turc al Sănătății, pentru că ei interziseseră exportul. Trebuia sa obțină licență de export. Contractul a fost încheiat între producător și SC BSG SRL. S-au făcut demersuri de către Petru Pitcovici pe lângă Ambasada României de la Ankara. Între timp, la București am făcut demersuri pentru deschiderea unui acreditiv pentru a se face plata produselor în Turcia la momentul livrarii acestora. S-a plătit un avans de la Unifarm către SC BSG SRL: 900.000 de lei era suma, urmând ca restul banilor sa fie achitați toți odată după livrarea produselor”, a declarat Simona Ciulavu în fața instanței.

Simona Ciulavu spune că, pe 16 martie 2020, l-a contactat pe directorul Unifarm de atunci, Adrian Ionel, pentru a-i dat detalii cu privire la contract. Acesta nu a fost prea bucuros să îi audă numele și i-a închis telefonul.

„Să-i spui ăleia că aseară am vrut să o iau cu mascații din casă”

Pe data de 19 martie a ajuns în țară transportul de echipamente de protecție din Turcia, adus cu camioanele, care le-au descărcat în curtea Unifarm. La recepția mărfii ar fi participat Adrian Ionel, din partea companiei de stat, și avocatul Robert Ionescu, din partea firmei BSG SRL.

După recepție, Robert Ionescu i-a relatat Simonei Ciulavu cum a decurs tranzacția și ce a vorbit cu șeful Unifarm.

„Acesta (Robert Ionescu – n.r.) mi-a spus că recepția s-a făcut fără probleme, dar că a discutat cu domnul Adrian Ionel în birou. A spus că a fost întrebat (de către Adrian Ionel – n.r) dacă cunoaște un domn pe nume Andre Jaderian (denunțătorul lui Adrian Ionel în dosarul Unifarm – n.r.), arătându-i inclusiv o poză a acestuia. A mai întrebat de când suntem noi în firmă, eu și Ionescu Robert, de ce s-a dus Pitcovici în Turcia… Apoi i-a zis: «Să-i spui ăleia că aseară am vrut să o iau cu mascații din casă! I-a trecut glonțul pe la ureche!»”, a relatat martora.

Simona Ciulavu a spus că s-a dus personal la Adrian Ionel, însoțită de avocat, deoarece i s-a părut „dubioasă” reacția directorului Unifarm, mai ales că ea venea în ziua recepței mărfii.

„Am zis să merg să văd despre ce e vorba. Acolo, s-a reluat discuția: m-a întrebat și pe mine dacă îl cunoasc pe domnul Andre Jaderian și mi-a arătat o poză. I-am spus că nu îl cunosc și că n-am auzit numele acesta niciodată. El (n.r. – Adrian Ionel) a ieșit din birou și a revenit cu o adresă de reziliere a contractului. Eram în data de 19, pe adresa de reziliere era trecută data de 16. Mi-a repetat și mie că mi-a trecut glonțul pe la ureche. Am luat adresa de reziliere și am plecat”, a relatat martora.

Simona Ciulavu avea să afle în curând din ce motiv Adrian Ionel a avut acest comportament. Mai exact, la câteva zile de la livrarea echipamentelor de protecție, firma BSG a fost contactată de Andre Jaderian, cel despre care Adrian Ionel o întrebase dacă îl cunoaște.

”Andre Jaderian spunea că are influență, că a lucrat la SIE”

„Robert (Ionescu – n.r.) mi-a spus că l-a contactat persoana despre care întreba Ionel Adrian și l-a invitat la sediul Akyle Security în vederea purtării unor discuții. S-au întâlnit cum au stabilit și Jaderian i-a spus lui Robert că el este persoana care a încheiat contractul cu Unifarm și că el a negociat direct cu Adrian Ionel. A spus că are și un contract de intermediere cu BSG, de 18% din valoarea contractului încheiat cu Unifarm. Jaderian a spus că pretul materialelor a fost stabilit de el cu Adrian Ionel. A fost luat în calcul cât costau produsele, cât voia Adrian Ionel să primească și cât voia Jaderian să-i rămână lui, ca profit. Cu privire la combinezoane, Adrian Ionel a vrut 2 euro/bucată. La măști prețul era ok, la combinezoane era destul de mare”, a spus martora.

Simona Ciulavu a adăugat că a avut ocazia să îl cunoască pe Andre Jaderian la o a doua întâlnire.

„Mi-a adus factura când a venit la noi la sediu. 4,7 milioane de lei era factura. Aceasta era valoarea comisionul lui pentru tot contractul, dacă se derula. I-am arătat notificarea de reziliere și facturile în baza cărora a fost livrată marfa la Unifarm. Și atunci, Jaderian a emis o altă factură, de 800.000 lei, ceea ce reprezenta 18% din valoarea produselor deja livrate”, a spus Simona Ciulavu.

Procurorul de ședință al DNA a vrut să afle „dacă  Jaderian a spus că încheierea contractului se datorează, în parte, relațiilor pe care el le are cu alte persoane și instituții”.

„Spunea că are influență, că a lucrat la SIE (n.r. – Serviciul de Informații Externe), că poate încheia multe contracte. Despre Unifarm a spus că el are o relație personală cu Adrian Ionel, dar poate să meargă și mai sus, la șeful lui”, a răspuns Simona Ciulavu.

Procuror: Dar cine era șeful lui? Cine v-ați închipuit că e șeful lui?
Simona Ciulavu: Eu am înțeles că era ministrul Șănătății.

”Adrian Ionel era nemulțumit de prețul măștilor, îi revenea prea puțin”

După procuror, a venit rândul avocatului lui Adrian Ionel să pună întrebări martorei.

Avocat Alexandru Morărescu: Precizați când și în ce împrejurare a avut loc discuția cu Andre Jaderian în care acesta a comunicat că Adrian Ionel i-a solicitat 2 euro/ combinezon cu titlul de mită.
Martora Simona Ciulavu: Discuția a avut loc la sediul nostru, când s-a prezentat prima dată Andre Jaderian. Atunci a spus care era rolul lui în încheierea acestui contract. Că el s-a ocupat de negocierea prețului acestui contract, că dacă nu era el, nu era nici contractul.

Avocat: De ce numai el?
Martora: Mi-a spus că el are relații personale cu domnul Adrian Ionel. Cu aceeași ocazie mi-a spus cum anume a negociat comisionul pe care trebuia să îl încaseze, pentru că trebuia să îi dea și domnului Adrian Ionel. Trebuia să îi dea 2 euro pentru fiecare bucată de combinezon și o sumă mai mică pentru măști. Mi-a spus că domnul Ionel a fost nemulțumit cu privire la suma  (ce îi revenea – n.r.) pentru măști.

Judecător: Cum s-a ajuns la 2 euro/combinezon?
Martora: Așa a vrut el. Nu a detaliat cum s-a ajuns la suma de 2 euro/combinezon. Fac precizarea ca Jaderian a fost de 3-4 ori la sediul Akyle Security. El venea, practic, să își ia comisionul. Am avut discuții de fiecare dată cu privire la contract.

Avocat: De ce decis să intre în afacere, ca business privat sau pentru interesul național?
Martora: Pentru business privat, că doar nu sunt instituție a statului! Unifarm trebuia să se ocupe de interesul național, să se gândească la populație.

Premierul ar fi intervenit în Turcia pentru importul de echipamente de protecție

Avocat: Cum vă explicați implicarea atașatului militar al României, a Consulului României la Ankara, a premierului (n.r. – la acea vreme, Ludovic Orban), a lui Nicolae Ciucă (ministrul Apărării), a ministrului Finanțelor Florin Cîțu în această afacere privată, cum o numiți dumneavoastră?
Martora: Pentru că a fost singurul transport și primul de felul acesta. Toate ambasadele negociau în acea perioadă, toate firmele erau la ambasade, dată fiind lipsa materialelor de protecție la nivel european. Toate instituțiile statului au asigurat suport firmelor pentru a putea să aducă în țara astfel de materiale. Unele firme au beneficiat de avioane militare pentru importul unor astfel de echipamente.

Avocat: Când v-a spus (Adrian Ionel – n.r.) că reziliază contractul, i-ați spus să îl sune pe primul-ministru? Sau i-ați spus că va fi sunat de primul-ministru?
Martora: Nu.

Avocat: (Citește un mesaj de pe WhatsApp) «Vă rog să îl sunați pe domnul prim-ministru». Mesajul dvs. către Adrian Ionel, în data de  18.03.2020. În ce context ați spus asta?
Martora: Aveam nevoie de o scrisoare din partea Guvernului României pentru a fi eliberată licență de export din Turcia.

Avocat: Și l-a sunat (pe premier – n.r.)?
Martora: Probabil că da, pentru ca domnul Adrian Ionel mi-a trimis scrisoarea respectivă (n.r. – din partea Guvernului), pe care eu am trimis-o în Turcia și s-a eliberat licența de export (pentru echipamentele de protecție – n.r.)”.

Denunțătorii lui Adrian Ionel, condamnări cu suspendare

În dosarul Unifarm, afaceristul libanez Andre Jaderian a fost condamnat, pe 16 noiembrie 2020, de Tribunalul București, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru trafic de influență, instanța dispunînd și confiscarea de la acesta a sumei de 30.000 de euro. Decizia a fost dată într-un dosar separat, după ce omul de afaceri a pledat vinovat și a încheiat cu procurorii DNA un acord de recunoaștere a vinovației.

În același dosar, și iranianul Alireza Yousefi Jouybari și-a recunoscut faptele, a încheiat un acord cu DNA, admis de Tribunalul București, care l-a condamnat, pe 7 octombrie 2020, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru cumpărare de influență.

Și turcul Memet Turan a primi o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendare, tot pentru că și-a recunoscut faptele, iar instanța i-a admis acordul încheiat cu DNA. Decizia a fost dată pe 3 noiembrie 2020 de Tribunalul București.

Ionuț Mureșan este reporter pe domeniul Justiție-Afaceri Interne din 2006 și a lucrat de atunci pentru publicațiile NewsIn, Gardianul, Puterea, Mediafax, Evenimentul zilei și Adevărul. În 2007 ... vezi toate articolele