Prima pagină » Actualitate » Cum a manipulat gruparea Traian Băsescu & Co piața în cazul acțiunilor Roșia Montană, generând profituri de miliarde de dolari

Cum a manipulat gruparea Traian Băsescu & Co piața în cazul acțiunilor Roșia Montană, generând profituri de miliarde de dolari

Cum a manipulat gruparea Traian Băsescu & Co piața în cazul acțiunilor Roșia Montană, generând profituri de miliarde de dolari

Gruparea Traian Băsescu & Co a manipulat, în mai multe rânduri, piața în cazul acțiunilor Roșia Montană, generând profituri de miliarde de dolari. Acțiunile companiei au atins maximul în timpul mandatelor succesive ale lui Traian Băsescu. Fostul președinte a fost un partizan fățiș al acestui proiect controversat, atacat nu numai de opoziția politică a momentului, dar care a provocat și covârșitoare opoziție publică. „Întâmplător”, acțiunile listate ale Gabriel Resources pe Bursa canadiană au atins maximul în timpul președinției Băsescu, dar s-au prăbușit brusc odată cu plecarea sa de la Cotroceni.

Mai mult, acțiunile au fluctuat masiv în funcție de declarațiile politice, în special ale președintelui.

O declarație de miliarde. De dolari

Coincidență, apogeul a fost atins în vara anului 2011, simultan cu această declarație, făcută de Traian Băsescu chiar la Roșia Montană cu ocazia întâlnirii cu oamenii locului, activiști pro și contra și reprezentanții Companiei Gabriel Resources:

Roșia Montană trebuie să înceapă, statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone. Dacă acest proiect stă îngropat din ’97 până acum, asta se întâmplă din cauza lașității oamenilor politici. Dacă ne prindea creșterea prețului la aur în plină exploatare? Este revoltător să vezi că oamenii politici iau decizii importante prea târziu. (La Rosia Montana – n.red.) oamenii politici au fost lași, s-a certat mediul cu economia și așa mai departe, iar România a pierdut. Cât credeți că își mai poate permite să piardă România? Până la urmă, omul politic trebuie să ia decizia corectă.

După 2013 acțiunile au scăzut constant, până la minimul istoric. Nu s-a mai mișcat nimic, până săptămâna trecută, o simplă speculație bursieră, un pariu, zic specialiștii, în proximitatea verdictului Tribunalului de Arbitraj de la Washington, așteptat cu pesimism declarat la București.

Graficul profiturilor prezidențiale

Băsescu și apropiații săi au manipulat în 6 luni piața – în 2009 și 2010 – și au crescut prețul Gabriel Resurces cu peste 6 miliarde de dolari în 6 luni, conform surselor Gândul.

Decembrie 2009 (Băsescu câștigă al doilea mandat și declară că exploatarea Roșia Montana trebuie să se facă) 4,37$ – profitul pe bursa 3 miliarde de $.

 

Mai 2020 (Băsescu declară că exploatarea Roșia Montană se va face) preț acțiune 8,02$ – profitul pe bursă încă 4 miliarde de $.

Sponsorizare politică

Implicarea personală a lui Traian Băsescu în manipularea acțiunilor Gold Corporation a devenit de notorietate spre sfârșitul celui de-al doilea mandat, când președintele PSD și premierul Victor Ponta l-a acuzat public pe președinte.

„Ca și în 2004, Traian Băsescu îşi protejează sponsorii din campanie, împotriva intereselor României. Cred că mai întâi trebuie să discutăm despre transparența fondurilor Gold Corporation pentru a sponsoriza persoane politice şi mass-media.

Gold Corporation ar trebui să facă publice toate persoanele politice, fie că sunt de la PSD, PNL sau PDL, pe care le-a sponsorizat, pentru că la Băsescu ştim sigur că a fost, probabil şi la Roberta Anastase (președinta Senatului, n.r.).

Altminteri, riscăm să avem în România cel mai grav caz de lobby şi corupţie politică”, a susţinut Victor Ponta, preşedintele PSD la acea vreme.

Profit cu orice preț pentru Băsescu&Co

Academia Română s-a opus clar proiectului Roșia Montană, afirmând public că efectele exploatării cu cianuri ar putea fi devastatoare nu numai zonei din proximitate, dar s-ar putea extinde, prin Râul Tisa (de unde și unul dintre motivele opoziției feroce a Ungariei) până la Gurile Dunării, adică Deltă.

Dar Traian Băsescu a rămas ferm de partea intereselor economice ale României, adică ale lui și apropiaților săi.

Roșia Montană, august 2011, Băsescu liniștește investitorii:

„O să fiu foarte sincer să vă spun că apreciez intenția voastră de a merge pe 5 miligrame (de cianură – n.red.) pe litru, trebuie să privim, însă, la standardele europene care ne obligă abia din 2018 să fim la 10 miligrame. (…) . Avem o Directivă a UE: până în 2013 se mai poate exploata cu 50 de miligrame, 2013-2018 trebuie reduse la 25, din 2018 la zece”, le-a spus Basescu experților și reprezentanților companiei Roșia Montană Gold Corporation, care precizaseră că obiectivul lor în ceea ce privește cantitatea de cianură pe litru este ca aceasta să ajungă la cinci miligrame”.

Citiți și:

Culisele vastei operațiuni “Roșia Montană”, de la implicarea lui George Soros împotriva proiectului până la jocul pe bursă al lui Cătălin Drulă

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și