Poliția Capitalei a rămas fără câinii salvatori, după ce unul dintre directorii instituției ar fi considerat că nu este treaba polițiștilor să salveze vieți în cazul unui dezastru natural. Ca urmare, instituția a renunțat, definitiv, la câinii specializați în căutarea persoanelor aflate sub dărâmături.
Cutremurele devastatoare din Turcia și Siria, soldate cu cel puțin 37.000 de morți, au readus în atenția publică, importanța câinilor salvatori în sprijinirea echipelor de căutare a oamenilor prinși sub dărâmături. În imaginile din zonele de căutare a supraviețuitorilor se pot vedea câini din rasele Labrador, Golden Retriever, Ciobănesc german sau Ciobănesc belgian, unii cu labele rănite de colțurile tăioase ale bucăților de tencuială, care găsesc, sub moloz, oameni aflați încă în viață. Fără ajutorul câinilor, poate că nu ar fi avut nicio șansă să fie scoși de sub mormanele de moloz.
Și autoritățile române au trimis în Turcia câini salvatori, de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și de la Clubul Câinilor Utilitari, care și-au făcut treaba în mod admirabil, iar rezultatele lor au ajuns inclusiv în presa internațională.
Pe fondul puternicei emoții provocate de nenorocirea care a lovit cele două țări, luni și marți, în România, au avut loc două cutremure, cu magnitudine 5,2 și 5,7, în județul Gorj, urmate de aproximativ 20 de replici. Seismele s-au soldat cu pagube materiale și doi răniți ușor, dar a fost suficient să creeze panică. În aceste condiții, toți ochii s-au îndreptat către capacitatea de intervenție a IGSU și către câinii utilitari, antrenați special pentru asemenea scenarii.
Surse din Ministerul Afacerilor Interne au dezvăluit pentru Gândul că, până în anul 2020, și Poliția Capitalei a avut astfel de câini, însă instituția a renunțat ușor la aceștia, la inițiativa unuia dintre foștii directori ai instituției.
Sursele citate au precizat că, în cursul anului 2017, din cei aproape 40 de câini folosiți de Serviciul de Poliție Canină, la acel moment, doi erau specializați în misiuni de salvare în mediul urban.
Pentru că cei doi câini se apropiau de vârsta la care urmau să fie scoși din activitate sau „casați” în limbajul instituțional al acelui an (din 2020, legea fiind schimbată, pentru a da dreptul animalelor de serviciu la cazare, hrană și îngrijire pe viață), trebuiau înlocuiți cu doi pui luați de la Centrul Chinologic de la Sibiu.
În aceste condiții, chestorul Nicu Dragoș, aflat atunci la conducerea Poliției Capitalei, ar fi spus că nu mai este necesară înlocuirea câinilor respectivi, deoarece misiunile de salvare în caz de dezastre „sunt responsabilitatea Inspectoratului pentru Situații de Urgență și nu Poliției”.
Ca urmare, după ce au fost pensionați, câinii au fost înlocuiți cu animale antrenate pentru cu totul alte activități, specifice muncii de Poliție.