Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Cum a scăpat cu fața curată Cornel Dinicu, din afacerea „Portbagajul”. Era să fie împușcat cu mitraliera de Sandu Geamănu

EXCLUSIV | Cum a scăpat cu fața curată Cornel Dinicu, din afacerea „Portbagajul”. Era să fie împușcat cu mitraliera de Sandu Geamănu

EXCLUSIV | Cum a scăpat cu fața curată Cornel Dinicu, din afacerea „Portbagajul”. Era să fie împușcat cu mitraliera de Sandu Geamănu

Patronul de la Ferma Dacilor a reușit să scape ca prin minune de pușcărie, într-unul dintre cele mai controversate dosare de la Revoluție încoace. Cu toate că a fost acuzat de furtul a 500.000 de dolari din portbagajul mașinii omului de afaceri Mihai Bucurenciu, Cornel Dinicu a fost scos, până la urmă, basma curată, în timp ce victima lui a primit o condamnare de 10 ani, după ce, din dorința de a-și recupera paguba, l-a sechestrat pe unul dintre hoți.

La începutul anilor 2000, cartierul studențesc Regie din București era vizat de mai multe bande violente, dominate la acea vreme de frații Alexandru și Marin Ilie, ziși Gemenii. Tot acolo, existau și o mulțime de sportivi de performanță, împărțiți în grupuri, care asigurau paza în restaurantele și cluburile aglomerate din zona căminelor.

Pontul a fost primit în ianuarie 2000

Unul dintre aceste grupuri era format din Cornel Dinicu, Claudiu Mușat și Valentin Răducan. Conform unor surse Gândul, la vremea respectivă cei trei ar fi participat la nunta lui Aurelian Tănăsescu, zis Auraș, un luptător respectat în mediile interlope ale vremii.

Acolo, l-ar fi cunoscut pe Mihai Bucurenciu, despre care ar fi aflat că este un om foarte bogat, dar și faptul că este unul dintre primii mafioți postdecembriști.

Conform surselor citate, cei trei ar fi decis să-l jefuiască pe Bucurenciu și ar fi început să aștepte un moment potrivit. Un fost apropiat al lui Mihai Bucurenciu a declarat, pentru Gândul, că în ianuarie 2000, hoții au primit un pont conform căruia omul de afaceri urma să aibă în mașină o sumă foarte mare de bani.

De fapt, acesta trebuia să ajungă la licitația pentru piața de la Giulești. În drum, Bucurenciu s-a oprit, pentru scurt timp, undeva în apropiere de clădirea CEC de pe Calea Victoriei, pentru a-i achita unui avocat un onorariu în valoare de 30.000 de dolari.

Hoții au folosit plăcuțe de înmatriculare false

Când a coborât, acesta și-a găsit mașina spartă. Hoții îi luaseră două genți în care s-ar fi aflat 420.000 de dolari, 30.000 de mărci germane, 120 de milioane de lei vechi și circa 300 de grame de bijuterii din aur.

Sursele citate au precizat că un cetățean notase numărul și marca mașinii folosite de hoți, iar unul dintre prietenii lui Mihai Bucurenciu, care îl cunoștea bine pe Valentin Răducan, și-a dat seama că este vorba despre autoturismul acestuia.

„Răducan avea două rânduri de plăcuțe de înmatriculare, iar atunci când mergea să comită o infracțiune monta setul de numere false”, susțin sursele Gândul.

Mihai Bucurenciu și-ar fi strâns oamenii de bază la biroul său din Strada Ștefan Furtună, situată în zona Gării de Nord. Acolo ar fi venit, printre alții, Sandu Geamănu, Amet Metin, Florin Bloju și mulți alți lideri interlopi ai acelor vremuri.

În aceste condiții, Bucurenciu a pus mâna pe telefon și i-a sunat pe rând pe Valentin Răducan, Cornel Dinicu și Claudiu Mușat. Conform unor martori, la început, niciunul nu a vrut să răspundă. Ulterior, a reușit să ia legătura cu Valentin Răducan, pe care l-a chemat în sediul său din Ștefan Furtună.

Aici, bărbatul ar fi negat orice legătură cu spargerea, motiv pentru care ar fost dus la subsol și bătut de Sandu Geamănu și Florin Bloju.

În paralel, Cornel Dinicu a apelat la liderul de atunci al galeriei rapidiste, Gigi Corsicanu, care ar fi venit însoțit de mai mulți bătăuși, într-o încercare disperată de a-și recupera prietenul.

Sandu Geamănu a folosit un UZI

În acele momente de tensiune maximă, mai ales că acțiunea se petrecea într-o vreme în care Poliția era ca și inexistentă, Sandu Geamănu a ieșit înarmat cu o armă automată de timp UZI, pe care, cu sângele rece care l-a consacrat, a îndreptat-o către Dinicu și a apăsat pe trăgaci. Spre norocul tuturor, cartușul s-a blocat pe țeavă și chiar dacă rafala de mitralieră nu a mai avut loc, prietenii lui Răducan au fugit care încotro.

Ulterior, bărbatul bănuit de furt a fost urcat într-o mașină și dus la ruinele unei foste biserici din zona Giulești-Sârbi, unul dintre cele mai sinistre locuri din București.

Acolo, oamenii lui Bucurenciu l-au anunțat că urmează să-l spânzure dacă nu recunoaște. Abia atunci, Valentin Răducan s-a înmuiat și ar fi mărturisit. Ca urmare, nu a mai fost spânzurat, însă răpitorii l-au bătut cu lopețile pe care le aduseseră cu ei ca să-i sape groapa.

Ulterior, pentru că, deși cunoșteau cine sunt făptașii, prietenii lui Mihai Bucurenciu nu recuperaseră paguba, hoțul a fost sechestrat, zile în șir, într-o casă din Breaza. Răducan a reușit, însă, să evadeze și a anunțat Poliția.

Cu fața curată

A urmat un proces lung, pe parcursul căruia mai mulți inculpați, printre care și Bucurenciu, au fugit din țară. Dacă Bucurenciu, Sandu Geamănu și Amet Metin au primit câte zece ani, iar alții din grupul lor au primit pedepse mai mici, dintre hoți numai Răducan a fost condamnat. Și, mai mult decât atât, la data la care s-a pronunțat instanța, acesta era de mult fugit din țară.

„Dinicu părea că el conduce ancheta împreună cu generalul Mircea Bot, la vremea respectivă șeful Poliției Capitalei. Bucurenciu și Sandu Geamănu s-au revoltat în legătură cu faptul că el nu a primit nicio calitate în dosar, însă, până la urmă, au protestat degeaba, pentru că nu s-a întâmplat nimic. Și toată lumea știe că acesta nu a fost singurul dosar din care Dinicu a ieșit cu fața curată”, au mai spus sursele Gândul.

Banii lui Bucurenciu nu au mai fost recuperați niciodată, iar, odată cu trecerea anilor, Cornel Dinicu s-a metamorfozat într-un prosper om de afaceri. După ce a investit inclusiv într-un club din Regie, bărbatul a reușit să dezvolte complexul Ferma Dacilor, din localitatea prahoveană Tohani.

Acolo, în a doua zi de Crăciun, în jurul orei 6.00, s-a produs un incendiu puternic . Opt oameni, printre care trei copii, au murit. Oamenii care se adunaseră la pensiune sunt rude şi apropiaţi ai lui Cornel Dinicu. Între timp, s-au deschis mai multe anchete, dintre care una chiar la DNA, unde a fost redeschis un dosar mai vechi, referitor la modul în care funcţiona complexul respectiv.

CITIȚI ȘI:

Cornel Dinicu le-ar fi oferit angajaților ISU Prahova „o masă de protocol”, în urma unui control în care s-a dispus „doar avertisment”

EXCLUSIV | Informații șocante după tragedia de la Ferma Dacilor: ”Acum o săptămână a luat foc bucătăria! La parter era chef cu interlopi, te speriai”

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția ... vezi toate articolele

Citește și