Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Cum a scăpat de condamnare liderul interlop Butoane, în dosarul de crimă organizată în care este acuzat că a trișat la barbut

EXCLUSIV | Cum a scăpat de condamnare liderul interlop Butoane, în dosarul de crimă organizată în care este acuzat că a trișat la barbut

EXCLUSIV | Cum a scăpat de condamnare liderul interlop Butoane, în dosarul de crimă organizată în care este acuzat că a trișat la barbut

Judecat într-un dosar deschis de DIICOT încă din anul 2017, celebrul lider interlop Octavian Grecu, zis Butoane, a reușit, ca prin minune, să scape de toate acuzațiile. Procurorii reușiseră să probeze că Butoane a înființat un cazinou clandestin, unde a câștigat sume uriașe, după ce ar fi atras mai mulți jucători cu bani și i-ar fi înșelat trișând la cărți și la zaruri. 

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) descindeau, în octombrie 2017, la 30 de adrese din județele Giurgiu și Ilfov, unde locuiau membri sau apropiați ai clanului Butoane. Aceștia erau suspectați, în special, de infracțiuni de cămătărie, șantaj, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înșelăciune, spălare de bani, proxenetism, trafic de minori, dar și de organizarea ilegală a jocurilor de noroc.

În ce privește jocurile de noroc ilegale, procurorii DIICOT aveau probe că Octavian Grecu, zis Butoane, cel care a și dat numele temutului clan din Giurgiu, ar fi organizat un adevărat cazinou clandestin, unde erau chemați să-și încerce norocul jucători din toată țara.

Aceștia veneau cu încredere, mai ales că Butoane, un interlop cunoscut, în special, pentru averea fabuloasă pe care a deținut-o cu ani în urmă, este și un jucător pasionat de barbut și poker. Surse din anchetă au menționat că Octavian Grecu ar fi pus pe picioare, cu ajutorul tehnologiei, un sistem performant prin care reușea să trișeze.

„Suspecții au organizat fără drept jocuri de noroc pe raza municipiului Giurgiu, atât în incinta unui local aparținând unuia dintre suspecți (n.r. Octavian Grecu, zis Butoane) cât și într-un imobil aparținând fiului acestuia”, anunțau procurorii DIICOT.

Anchetatorii au probat că, în aceste locații, inculpații îi induceau în eroare pe participanți, prin folosirea unor mijloace frauduloase care îi ajutau să câștige sumele de bani pariate de către ceilalți jucători la jocurile de noroc de tip poker, barbut sau rummy.

”Cu ocazia organizării jocului de poker, ei foloseau cărți de joc marcate, nedetectabile vizual, iar apoi, în timpul jocului, cu ajutorul telefonului mobil, se scanau cărțile joc, folosind un program de analizare rapidă, care comunica utilizatorului cărțile care se vor distribui, apoi persoana care va câștiga jocul.

De asemenea, pentru a influența rezultatele jocurilor de barbut, membrii grupului foloseau zaruri care erau acționate cu ajutorul unei centuri magnetice deținute de către o persoană care participă la jocul organizat”, potrivit DIICOT.

Procesul a durat cinci ani și trei luni

Dosarul a fost trimis în instanță la data de 13 aprilie 2018, când Octavian Grecu a apărut în fața magistraților Tribunalului Giurgiu, alături de alți 19 membri ai clanului. După cinci ani și trei luni, judecătorii au dat verdictul.

Spre deosebire de oamenii săi, condamnați la pedepse cu închisoarea pentru proxenetism, trafic de minori sau trafic de droguri, Octavian Grecu a scăpat de pedeapsă, după ce magistrații au constatat că faptele de care acesta era acuzat s-au prescris.

„Dispune încetarea procesului penal privind pe inculpatul Grecu Octavian, zis Butoane, pentru săvârșirea infracțiunii de constituirea unui grup infracțional organizat, dispune încetarea procesului penal privind pe inculpatul Grecu Octavian, pentru săvârșirea infracțiunii de organizarea ilegală a jocurilor de noroc, dispune încetarea procesului penal privind pe inculpatul Grecu Octavian, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la camătă. (…) dispune încetarea procesului penal privind pe inculpatul Grecu Octavian, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la înșelăciune”, se arată în decizia instanței.

Butoane a atacat decizia instanței din Giurgiu la Curtea de Apel București, în condițiile în care acesta intenționează să-și recupereze și banii confiscați de procurori, la data percheziției, când din locuința lui au fost ridicați 40.000 de euro și 20.000 de lei. Prin acest demers, Butoane nu are ce să piardă, în condițiile în care, indiferent de decizia magistraților referitoare la soarta banilor, faptele de natură penală s-au prescris și nu mai poate fi condamnat pentru niciuna dintre ele.


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | O femeie din București, jefuită ca în filme de amantul mai tânăr. Tâlharul romantic și complicii au împărțit între ei 50.000 de euro

EXCLUSIV | Scandal uriaș după ce au apărut primele școli de îmbălsămare. Directorul INML a fost deja reclamat la parchet

EXCLUSIV | Cât câștigă un polițist local cu liceul la bază față de un medic sau un profesor cu multă experiență

EXCLUSIV | Vărul lui Tzancă Uraganu, accident oribil în timp ce fura dintr-un tir aflat în mers. Sefor a fost strivit chiar de mașina complicilor săi

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și